Hier is een gastbijdrage door onze vrienden van ZingInstruments.com die bijna net zo dol op gitaren zijn als wij!

Het maakt niet uit wat je gitaar stijl is, met een paar essentiële gitaar pedaaltjes kun je altijd je voordeel doen – zelfs jullie, klassieke gitaristen!

  1. Reverb pedaal

Een goede reverb (galm) kan je muziek een extra diepte geven welk simpelweg vaak ontbreekt in een kleinere bezetting, zoals bij een typische drie- of viermansformatie. Het is bijna alsof je de capaciteit van een orkest tot je beschikking hebt, doordat de galm helpt de illusie te wekken dat de ruimte gevuld wordt met je geluid zonder de volume op oorverdovende waardes te hoeven zetten.

Het doel is niet zozeer om alle stilte constant op te vullen met geluid. In plaats hiervan kan het een extra laag van expressie toevoegen die een cleane riff een veel grotere emotionele impact kan geven voor het luisterende publiek.

Deze pedaaltjes zijn daarbij ook erg veelzijdig. Als je voornamelijk op een semi-akoestische gitaar speelt, dan is dit een van de weinige pedalen die niet bots met het cleane geluid van je gitaar. In de gevallen dat je je reverb pedaal even niet gebruikt, kan zelfs je vocalist hem gebruiken.

Het andere grote voordeel van deze pedaaltjes is dat ze erg simpel zijn in gebruik. Op reverb pedaaltjes zijn er zijn vaak niet overdreven veel instellingen die nodig zijn voor een goede galm, dus je leert snel herkennen welke subtiele verschillen teweeg te brengen zijn in de galm door de kleine aantal instellingen aan te passen.

De meer simpele modellen hebben vaak niet meer dan een aan- en uitknop, plus een knop. Pedaaltjes die iets complexer zijn geven je bijvoorbeeld de mogelijkheid om te mixen tussen het droge signaal en de galm, de grootte van de ruimte aan te passen, en de mogelijkheid om in te stellen of het geluid vanuit het midden of vanaf de zijkant komt voordat het geluid van een virtuele muur kaatst.

Sommige pedalen geven je ook nog de mogelijkheid om het te linken aan een expressiepedaal–mocht je je afvragen wat dit is, lees verder!

2. Expressiepedaal

Een expressie pedaal is de ontbrekende functionaliteit die je wou dat je andere pedaaltjes had. Als je tijdens het spelen de instellingen op je pedaal wilt veranderen, heb je in principe de volgende opties:

  1. Wacht op het moment dat je niet actief aan het spelen bent, zoals tijdens het loopen van je geluid, of simpelweg wanneer geen partij hebt om te spelen. Hurk en hoop met volle overgave dat je de knop niet te veel of te weinig aanpast.
  2. Heb een tweede, identiek pedaaltje met andere settings.
  3. Gebruik een expressiepedaal.

Een expressiepedaal doet op zichzelf niet bijster veel. De meeste effectpedaaltjes die enige waarde hebben, hebben een input waarmee je het expressiepedaal met je effect pedaal kunt linken. Een expressiepedaal werkt en ziet er exact hetzelfde uit als een wah-pedaal. Door met je teen of hak het pedaal omlaag te drukken, pas je de instelling waarmee het pedaal gelinkt staat aan.

Bijvoorbeeld, stel je voor dat je een expressiepedaal gelinkt hebt aan een reverb pedaal. Je speelt een sterke riff met legato. Je ziet dat het publiek bijna op het punt is hun aanstekers voor de dag te trekken en in de lucht te houden – maar ze zijn er nog net niet.

Dus trap je je expressiepedaal omlaag. De galm op je sound wordt iets sterker, de muziek die zwelt op en neemt toe in kracht. Je weet bijna zeker dat je inderdaad goddelijk bent. Je speelt je laatste noot, en krikt de galm nog iets verder op – ergens op de 2de rij wordt een meid zwanger; de gehele 1ste rij valt helemaal flauw..

Weet je zeker dat je geen expressiepedaal wilt?

3. Compressie pedaal

Als je ooit naar een stuk muziek geluisterd hebt welk absoluut geen compressie had, dan was het je waarschijnlijk opgevallen dat het moeilijk was verschillende geluiden goed te horen. Hoge en lage tonen raken een beetje zoek, zachtere passages worden helemaal overstemd, en de interactie tussen instrumenten wordt een beetje een soepje.

Een compressie is een stuk minder glamoureus dan andere effecten. Het zal je geen hemelse geluiden geven, of je de mogelijkheid geven om een nieuwe muziekgenre te beginnen. Om deze redenen laten amateur gitaristen de compressie pedalen vaak links liggen.

Daarentegen, als ik iets geleerd heb van Harry Potter, is dat knallen en flitsen niet zozeer een goede indicatie zijn van een geweldige tovenaar; het zijn juist de subtiele dingen. Daarbij, een hele collectie van effecten aan je geluid toevoegen zal je geluid waarschijnlijk niet heel veel beter laten klinken, een compressor daarentegen bijna altijd wel. Een compressor trekt je geluid qua volume een beetje gelijk waardoor zachtere noten en luidere noten iets dichter bij elkaar komen, zodat je publiek geen enkele noot mist.

Misschien ben je al een hele tijd bezig met het schrijven van een liedje en probeer je precies het juiste moment te vinden voor een dode noot (ghost note). Wellicht speel met je vingers en kun je simpelweg niet dezelfde power creëren zoals met een plectrum. Het zijn situaties als deze waarbij de kracht en waarde van een compressor een stuk duidelijker wordt. Maar zelfs wanneer ze simpelweg aanwezig zijn op de achtergrond van een gemiddeld popliedje maken ze een gigantisch verschil, ook al horen de meeste mensen het verschil pas wanneer de compressor er niet meer is.

4. Overdrive pedaal

Voordat je je handen omhoog gooit en “Dat is niets voor mij, ik speel geen metal!” roept, mond dicht en luisteren.

Overdrive pedaaltjes hebben de reputatie voornamelijk gebruikt te worden door metal gitaristen, en niet zonder reden uiteraard. Naast de ietwat specifiekere distortion pedalen, zijn overdrive pedalen een van de enige manieren om het geluid van het einde van de wereld na te bootsen.

Maar als je het niveau van de instellingen iets terug brengt, kun je een hele andere kant van overdrive ontdekken.

Vroeger toen iedereen nog op buizenversterkers speelde – omdat buizenversterkers destijds simpelweg de enige optie waren – merkte gitaristen dat harder en luider spelen het cleane gitaargeluid overstuurde en een ‘randje’ gaf. Het geluid begon ruiziger en warmer te klinken. De meeste versterkers begaven het vroeg of laat wanneer ze voorbij dit punt werden gedrukt.

Desalniettemin, gitaristen werden verliefd met dit minder steriele geluid. Het is een essentieel onderdeel van veel muziekstromingen geworden, van oude blues en rock ‘n’ roll, tot – natuurlijk – metal.

Feit is, clean gitaargeluid is meestal aardig saai. Natuurlijk heeft het z’n functie en plek – soms werkt een liedje gewoonweg niet zonder een cleane toon. Aan de andere kant, er zijn talloze stukken muziek die een ware transformatie door zouden gaan met een kleine beetje overdrive.

Eveneens zou je trouwens al je instellingen op 11 moeten zettenen alleen open triolen in drop B spelen – you can thank me later.

Je kunt je afvragen of ik probeer te zeggen dat deze vier pedalen de enige vier zijn die waard zijn om te hebben. Dit is absoluut niet het geval. De reden waarom er zoveel gitaar pedaaltjes zijn, is omdat muziek simpelweg geen grenzen kent. Het enige wat je je af moet vragen is welke pedalen echt nuttig zouden zijn voor jou. De vier gitaar pedalen die we hierboven besproken hebben passen bijna gegarandeerd in elke bestaande setup. En heb je het gevoel dat er iets  ontbreekt wanneer je gitaar speelt, dan is het wellicht de moeite waard om een paar van deze pedaaltjes uit te proberen. Meer lezen over gitaarpedalen?

Ged Richardson is de oprichter van ZingInstruments.com en is de gitarist voor Londonse gypsy jazz band ‘Djangology’. Wanneer hij niet over het fretboard heen vliegt is hij aan het sleutelen aan z’n Camper.

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!
+ posts

Team lead Premium by day, poet by night. On weekends, Jorine likes to explore the outer corners of her spectrum of interests, be it at a punk concert, a techno club or a pop festival.