Een van de belangrijkste akkoorden bovenaan de gitaarhals is de A-akkoord. In deze blogpost leggen we je uit hoe je deze drieklank gemakkelijk kunt leren spelen. Je vingers kunnen een beetje beurs worden door het drukken op de snaren, maar je moet er natuurlijk wel wat voor over hebben, of gewoon deze blog checken voor tips.

Voordat we beginnen is het goed om te beseffen dat je moet weten waar je het voor doet, ondanks het feit dat het leren van akkoorden en het beheersen van je instrument tijdrovend is. De toonsoort A met het majeurakkoord als kloppend hart hebben veel mooie tracks voortgebracht. Wat dacht je van Blitzkrieg Bop van de Ramones, of Three Little Birds van Bob Marley. Daar doe je het dan voor.

Stap 1 – Stem je gitaar in E

Laten we beginnen bij het begin. Stap één bij het leren spelen van welk nummer of akkoord dan ook is het stemmen van je gitaar. De standaard stemming van een gitaar is in de toonsoort E. Hiervoor kun je een stemapparaat gebruiken, of een applicatie voor je telefoon zoals KARANG.

Stap 2 – Het diagram van A-majeur

Hoe ziet een A-akkoord er nu daadwerkelijk uit? Daar hebben we een akkoorddiagram voor. Dat is het plaatje hieronder waarop een deel van de gitaarhals is afgebeeld. Van links naar rechts zijn de afgebeelde snaren E, A, D, G, B, e (snaren worden geteld van onder naar boven, dus de hoge e is de eerste snaar en de lage E de zesde).

De doorzichtige rondjes aan de bovenkant geven aan welke snaren open gespeeld worden. Het cijfer 1 geeft aan op welke fret het akkoord zich bevindt. Dat is handig voor je oriëntatie op de gitaar. In dit geval speel je een A-akkoord helemaal bovenaan de hals.

Stap 3 – Plaats je vingers op de juiste positie

De vingerzetting die je moet gebruiken om een A te spelen is aangegeven met de cijfers in de dikke zwarte bolletjes. Handig om te weten is dat 1 staat voor je wijsvinger, 2 voor je middelvinger, 3 voor ringvinger en 4 voor je pink. Dus met dat in je achterhoofd wordt het nu tijd om je gitaar te pakken en af te tellen.

Zet je wijsvinger op de tweede fret van de vierde snaar (de D-snaar). Zit ie goed? Mooi, zet dan je middelvinger op de tweede fret van de derde snaar (de G-snaar) vlak naast je ringvinger die op de tweede snaar (B-snaar) op de tweede fret geplaatst is; druk ze goed in. Staan alle vingers op de juiste plek? Druk nu zo hard je kan en sla alle snaren aan. Heerlijk toch, de sound van A-majeur? Gefeliciteerd!

Stap 4 (bonus) – Waar bestaat een A-akkoord uit?

Nu je het A-akkoord kunt spelen sta je voor een keuze. Ga je proberen te jammen met deze tracks in A? Sluit dan dit blog en leef je uit. Of ga je voor optie twee? Voor het geval je wilt weten waarom je een A-akkoord speelt zoals je hem speelt, leggen we het graag uit in een kort stukje theorie. Lees dan gewoon door.

Elk akkoord is opgebouwd uit een aantal basiselementen: de grondtoon, de derde toon (terts), de vijfde toon (kwint) en de achtste toon (octaaf). Het octaaf en de grondtoon zijn dezelfde toon, alleen verschillen ze in hoogte. De vijfde toon zorgt voor de power in de drieklank door het harmonisch te ondersteunen. De derde toon geeft aan of een akkoord majeur of mineur is. Dit kun je een beetje zien als de gemoedstoestand van een akkoord.

Stap 5 (bonus) – Toonladder van A

Waarom geven we de tonen binnen een akkoord zulke rare cijfers? Nou, dat komt doordat deze tonen afkomstig zijn uit de toonladder van de desbetreffende toonsoort. Zo is de toonladder van de A opgebouwd uit A, B, C#, D, E, F#, G# en A. Laat je niet afleiden door de kruisen (#). Waar die voor staan is op dit moment niet van belang. Wat wel van belang is dat je dit ziet: A (1), B (2), C# (3), D (4), E (5), F# (6), G# (7), A (8).

De 1 is de grondtoon, de 3 is de terts, de 5 is je kwint en de 8 is de verhoogde grondtoon, die noemen we ook wel het octaaf. Sla nog eens het A-akkoord aan en let op welke tonen je nu daadwerkelijk gebruikt uit de toonladder. Je slaat een A, een E, een C# en een E aan. Voor complexere akkoordconstructies bekijk je deze blogpost. Gaat het je pet te boven? No worries, veel pro’s snappen er zelf ook niets van. Geniet van je nieuwe skills. Happy jamming!

Heeft dit artikel je verder geholpen met je skills? Volgende week publiceren we “Hoe speel ik een C-akkoord in drie simpele stappen uitgelegd“.

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!
+ posts

Teo creates content, which means he writes, a lot, about music, and all things interesting. When it comes to jamming, his weapon of choice is the bass guitar.