Het is tijd voor een nieuwe editie van de Akkoordenschema van de Maand serie. Wat nou als je een magische opeenvolging van akkoorden kon hebben die in verschillende toonsoorten net zo magisch klinken? Te goed om waar te zijn? Nee hoor, veel bekende liedjes zijn gebaseerd op dezelfde akkoordenschema’s, zoals de I – IV – vi – V. 

Het I – IV – vi – V akkoordenschema

Heb je onze vorige edities over I – V – vi – IV en I – vi – IV – V  gemist? Check ze snel! Dit artikel is gewijd aan deze beroemde akkoordprogressie:

Het uitschrijven van het schema in Romeinse cijfers is de universele manier om een akkoordenschema te noteren, zodat het in verschillende majeur-toonladders kan worden gespeeld. De Romeinse cijfers geven een grondtoon van het daarbijbehorende akkoord aan. 

We gebruiken een hoofdletter voor de Romeinse cijfer als deze staan voor een majeurakkoord. Is het akkoord in mineur? Dan schrijven we het in kleine letters. Lees meer hierover in ons artikel. In dit specifieke geval zijn de I, IV en V majeurakkoorden en vi een mineurakkoord.

De functie van de akkoorden

In de vorige editie hebben we reeds de functies van deze vier akkoorden gebaseerd op de Romeinse cijfers uitgelegd. Laten we ze hier nog even kort doornemen:

I akkoord – dit is een tonisch akkoord dat een toonsoort van een lied weergeeft.

IV akkoord – dit is een subdominant akkoord, dat ons leidt vanaf het tonisch akkoord.

V-akkoord – dit is een dominantakkoord, dat de verwachting wekt dat er een tonisch akkoord volgt.

vi akkoord – dit is direct verbonden met het I akkoord en het is als het ware de andere kant van dezelfde medaille, die een mineur toonasoort kenmerkt. Het is een relatieve mineur van de majeurtoonsoort die gebaseerd is op het I-akkoord. 

Maak je geen zorgen als het nog allemaal te ingewikkeld klinkt. Als je eenmaal dit akkoordenschema op je favoriete instrument gaat spelen, dan worden veel dingen vanzelf duidelijk. Dus waar wachten we nog op!?

I – IV – vi – V in C

Zoals gewoonlijk zoeken we deze akkoordprogressie in de toonsoort C majeur. Het “I” akkoord is de basis, dus de eerste noot van de C majeur toonladder, wat uiteraard… Yup, een C is. Als we verder kijken, dan zien we dat het “IV” akkoord gebaseerd is op de F, het “V” akkoord op de G noot en het “vi” akkoord herleiden we van de zesde noot van de C majeur toonladder, dat is de A.

Laten we nu uit elk van deze noten een akkoord opbouwen. Er zijn verschillende soorten akkoorden, waar wij ons op richten in dit artikel zijn drieklanken.

Laten we deze akkoordprogressie opschrijven in C majeur met akkoordsymbolen:

Akkoorddiagrammen

Nu hebben we alle akkoorden gevonden voor dit akkoordenschema in C-majeur. Hieronder zie je de de akkoorddiagrammen voor piano, gitaar en ukelele. Speel deze een paar keer en luister goed hoe ze klinken. 

Voor gitaar:

Voor piano:

Voor ukelele:

I – IV – vi – V in D-majeur

Het is belangrijk om dit akkoordenschema in elke toonsoort te kunnen vinden, want je weet maar nooit in welke toonsoort je volgende favoriete liedje zal zijn. Laten we oefenen met de toonladder van D.

We beginnen met de grondnoten van de akkoorden:

Laten we nu uit elk van deze noten een drieklank opbouwen. Als je weet hoe je drieklanken moet vinden en spelen, kun je ze uitbreiden tot andere soorten akkoorden. Zie de verschillende soorten akkoorden in dit artikel.

Laten we nu deze akkoorden in akkoordsymbolen omzetten, zoals hieronder.

Akkoorddiagrammen voor de D

We hebben de I – IV – vi – V akkoordenschema gevonden in de toonsoort van D-majeur. Speel de akkoorden nu een paar keer op je favoriete instrument en luister goed naar hoe ze klinken. Zoals gebruikelijk hebben we hieronder de akkoorddiagrammen voor gitaar, piano en ukelele gemaakt. 

Voor gitaar:

Voor piano:

Voor ukelele:

Akkoordenschema van de maand kanaal

Kan je niet wachten om een liedje te spelen dat gebaseerd op ons akkoordenschema van de maand? Dat dachten wij ook! Hier is een kanaal met nummers die geschreven zijn met het I – IV – vi – V als basis.

Deze liedjes staan in verschillende toonsoorten, zodat je kunt oefenen met het spelen van veel verschillende akkoorden op je favoriete instrument.

Tot slot

De derde editie van Akkoordenschema van de maand is achter de rug. Je hebt gelezen en hopelijk geoefend hoe je het beroemd pop-akkoordenschema I – IV – vi – V kunt spelen in C en in D. Om alle vorige edities samen te vatten, je verzameling van beroemde akkoordenschema’s bestaat uit: 

Neem een kijkje en probeer met de voorbeelden mee te jammen. Dat is de beste manier waarop je leert hoe een pop-akkoordenschema klinkt. Voor je het weet, kun je een nummer op de radio, of uit je favoriete playlist plaatsen in een van deze akkoordenschema’s. Superhandig dus.

Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!
Website | + posts

Kirill is Chordify’s academy content creator. Being a professional musician and musical educator, he brings more than 12 years of experience to the table. At Chordify, he explains theoretical and practical music matters. Besides that, Kirill leads the music project The Skypainters and performs in different venues and festivals.