Het is tijd om je akkoordenkennis bij te spijkeren en nieuwe vaardigheden aan je trukendoos toe te voegen. Zorg dat je jouw gitaar bij de hand hebt, want vandaag leren we je een B-akkoord in drie simpele stappen.

Het B-akkoord is een zogenaamd barréakkoord. Als je meer wilt weten over de basistheorie achter barréakkoorden, lees dan ons artikel over het spelen van 12 akkoorden met slechts één greep. Als je vingers pijn beginnen te doen, neem dan even pauze. Lees over hoe je pijnlijke vingers tijdens het spelen kunt voorkomen en ga weer verder.

Stap 1 – Stem je gitaar

Terug naar de orde van dag: Hoe speel je een B-akkoord. Het eerste dat je (altijd) moet doen voordat je begint met spelen is het stemmen van je gitaar. Er is niks erger dan een vals instrument. Hiervoor kun je onze blogpost lezen over tips & tricks voor het stemmen van je gitaar. Een tweede optie is een analoog stemapparaat gebruiken, maar er zijn ook applicaties voor zoals KARANG.

Stap 2 – Check het akkoorddiagram van het B-akkoord

Laten we samen het akkoorddiagram van het B-akkoord ontcijferen. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat de hoge e-snaar als eerste snaar wordt bestempeld, vanaf daar tel je verder. Test: dat betekent dat de vijfde snaar de … juist, de A-snaar is.

Nu deze muzikale snaartheorie uit de weg is, is er nog iets dat je moet weten. De cijfers in de zwarte cirkels in het akkoorddiagram refereren naar de vingers die je gebruikt om een akkoord te spelen. Als je naar het akkoorddiagram kijkt (het plaatje hieronder) zie je welke vinger bij welke snaar hoort. Nog een kleine test: Wat bedoelen we met de 1 (in het zwarte vlak) in het diagram? Juist ja, je wijsvinger. En ja, in dit geval gebruik je die om alle snaren in te drukken vanaf de A-snaar. Simpel toch?

In de hoek linksboven zie je nog een cijfer, in dit geval tevens een 1. Dat cijfer staat voor de bovenste fret in het diagram. In dit geval geeft de 1 aan dat het om de eerste fret gaat. Zoals je ziet, komt de barré dan op de tweede fret. En je vraagt je vast ook af wat die x betekent bovenop het diagram. Nou, dat is simpel: een x betekent dat je die snaar niet aanslaat. Het tegenovergestelde van een x is een o. Een o betekent dat je een snaar wel aanslaat.  

Stap 3 – Positie van je vingers

Pak je gitaar, want het is tijd om het akkoord leven in te blazen. Begin met het positioneren van je vingers zoals aangegeven op het akkoorddiagram. Leg als eerste een barré over alle snaren op de tweede fret vanaf de vijfde snaar (de A-snaar).

De tweede stap is simpel. Zoals je ziet plaats je je middelvinger, ringvinger en pink op de D-snaar, G-snaar en B-snaar op de vierde fret; alle drie naast elkaar. Als je dit nog nooit hebt gedaan, zal de positie erg acrobatisch aanvoelen. Maar als je blijft oefenen zal dit figuur op een gegeven moment natuurlijk aanvoelen. Sla nu de snaren maar eens aan.

Stap 4 (bonus) – De theorie achter een B-akkoord

Gefeliciteerd met je nieuwe skill. Je kunt nu officieel een B-akkoord spelen. Het maakt niet uit of het slecht klinkt. Je vingers moeten nog wennen aan de posities en zoals gezegd zal dat door oefening beter worden.  

Als je niet kunt wachten met oefenen, check dan wat nummers waarin het B-akkoord voorkomt. Als je toch nieuwsgierig bent naar waarom je dit akkoord speelt zoals je het speelt, blijf dan nog even hangen zodat we het uit kunnen leggen.

Ahaa, je bent er nog. Tof! Bereid je voor op een kort maar krachtige cursus basistheorie over akkoorden. Elk akkoord bestaat uit een aantal basiselementen: de grondtoon (of prime), de terts, de kwint en het octaaf. Het octaaf en de grondtoon hebben hetzelfde symbool, maar hun toonhoogte verschilt. De kwint geeft harmonie aan de drieklank; als je alleen een grondtoon en kwint speelt heet dat een powerakkoord. De terts geeft aan of een akkoord majeur of mineur is. Dit zegt iets over het ‘gevoel’ van een akkoord – majeur klinkt opgewekt en mineur klinkt verdrietig of melancholisch.

Stap 5 (bonus) – De toonladder van B

Volg je het nog steeds? Weet je het zeker? Want zo niet, geen zorgen. Het is een snelcursus en het belangrijkste is dat je het B-akkoord kunt spelen; wat je al kan dus de rest van deze blog is bonus. Dat gezegd hebbende, is er nog iets waarvan je hoofd gaat tollen. Het B-akkoord bestaat uit noten uit de toonladder van B.

Laten we die eens van dichtbij bekijken: B (grondtoon/prime), C# (secunde), D# (terts), E (kwart), F# (kwint), G# (sext), A# (septiem), B (octaaf). Volgens basis akkoordtheorie hebben we een grondtoon, terts, kwint en octaaf nodig om een akkoord te maken. In dit geval zijn dat een B, D#, F# en B. Kijk nu eens naar je hand als je een B-akkoord speelt. Yes, dat zijn die noten.

Nu kan je dus een B-akkoord spelen en begrijp je een beetje van de samenstelling van het akkoord. Als je jezelf wilt uitdagen, kun je nu op zoek gaan naar andere plekken op de gitaarhals waar je dit akkoord kunt spelen. Veel plezier, geniet ervan en happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!