Wil jij een B7-akkoord leren spelen op piano, gitaar of ukelele? Zoek niet verder. In deze blogpost laten we je zien hoe je dit akkoord op verschillende manieren kunt uitvoeren op jouw instrument. We beginnen met de vingerzettingen op piano, gitaar en ukelele, en sluiten af met wat muziektheorie om je te laten zien waarom een B7-akkoord zo wordt gespeeld.

Focus van het artikel

Dit artikel gaat over het spelen van het B7-akkoord op piano, ukelele en gitaar. Maar dat is niet alles wat we willen laten zien met deze blogpost. Een van de belangrijkste lessen is dat een akkoord niet gebonden is aan één vaste greep. Een akkoord is gebonden aan de regels van de muziektheorie; en daarom kun je op het fretbord en achter de toetsen een akkoord op verschillende wijzen spelen. 

We laten je dus eerst drie verschillende manieren zien waarop je een B7-akkoord op piano, ukelele en gitaar kunt spelen—als je wilt kun je de andere instrumenten skippen en gewoon de akkoorddiagrammen voor jouw instrument bekijken. Als je die eenmaal onder de knie hebt, heb je een behoorlijk goed gevoel van wat het B7-akkoord is. 

Daarna heb je een keuze. Om te beginnen kun je de kennis die je hebt opgedaan gebruiken om je jams te verbeteren. Maar als je je afvraagt waarom er zoveel manieren zijn om een B7-akkoord te spelen, dan lees je door en leer je over de muziektheorie achter het akkoord.  

B7-akkoord op piano

Er zijn veel manieren om hetzelfde akkoord te spelen. Kijk maar eens naar de akkoorddiagrammen hieronder. Dit zijn slechts drie figuren die hetzelfde akkoord voorstellen. Als je ze speelt en je bent nog maar een beginner, is het heel aannemelijk dat je denkt dat ze anders klinken. En toch zijn het allemaal varianten van een B7-akkoord op piano. Hoe is dat mogelijk? 

B7-akkoord op piano

Dat leggen we later wel uit. Laten we eerst eens kijken naar de akkoordfiguren. Probeer ze uit op je toetsenbord en luister naar de manier waarop elk akkoord klinkt. Ze hebben allemaal die jazzy/bluesy vibe, toch? Helemaal waar, want de B7 wordt—net als de meeste van de 7-akkoorden—gebruikt om liedjes en melodieën een lekker warm, dromerig en melancholisch gevoel te geven. Lees onze Songs Explained-aflevering over Everything I Wanted van Billie Eilish. Dat nummer is het levende bewijs van hoe dromerig 7-akkoorden kunnen zijn. 

B7-akkoord op ukelele

Het B7-akkoord op ukelele gaat als volgt: plaats je wijsvinger op de tweede fret en leg een barré op alle vier de snaren; plaats vervolgens je middelvinger op de derde fret van de derde snaar. Zo klinkt een B7-akkoord op de uke.

Maar wat gebeurt er als we onze vingers verplaatsen naar de tweede, derde en vierde fret? Bekijk het tweede akkoorddiagram hieronder en vergeet niet ook de eerste snaar open te spelen. Het klinkt misschien een beetje anders dan de eerste greep, maar dit is ook een B7-akkoord. 

B7-akkoord op ukelele

In het derde akkoorddiagram treffen we een derde manier aan om het akkoord te spelen. Sla deze eens aan en luister of je de karakteristieke klank van het B7-akkoord hoort. Plaats je wijsvinger op de vierde snaar, je ringvinger op de derde snaar zesde fret, je middelvinger op de tweede snaar vijfde fret en je pink op de eerste snaar zesde fret. Sla dit akkoord nu stevig aan. Gefeliciteerd! Dit is een derde manier om een B7-akkoord op je ukelele te spelen.

B7 op gitaar

Een B7-akkoord op gitaar is iets anders dan op de ukelele. Aangezien beide instrumenten op een andere manier gestemd zijn zal het geen verrassing zijn dat het akkoorddiagram voor het B7-gitaarakkoord niet hetzelfde is als voor de ukelele. Als je het B7-akkoord op gitaar wilt spelen zijn er een paar manieren om dat te doen. Bekijk de onderstaande akkoordenschema’s voor de meest voorkomende manier om dit akkoord uit te voeren.

B7-akkoord op gitaar

Het eerste akkoorddiagram laat een figuur zien dat we een barréakkoord noemen—met barré bedoelen we de techniek waarbij een vinger meerdere snaren tegelijkertijd indrukt over de breedte van een fret. Zoals je kunt zien gaat het bij het eerste en derde akkoorddiagram om een barrégreep. De tweede voorstelling van de B7 is een open manier om dit akkoord te spelen. Probeer ze allemaal en voel de vibe die ze verbindt.

Waarom kunnen we het B7-akkoord op zoveel manieren spelen?

Is het niet interessant dat we het B7-akkoord op zoveel verschillende manieren kunnen spelen? Het ruikt een beetje naar magie. Denk er even over na, al die figuren hebben bijna niets met elkaar gemeen en toch stellen ze hetzelfde akkoord voor. Als je geen goed getraind oor hebt, kun je de klank van het ene akkoordiagram verwarren met een ander akkoord.

Dus laten we even in de achtbaan van de muziektheorie stappen en kijken hoe dit allemaal precies in elkaar steekt. Dit is de reden dat je het B7-akkoord met verschillende grepen kunt spelen en het totaal anders kunt laten klinken zonder de essentie van het akkoord te verliezen.

Muziektheorie achter B7

Voor elk akkoord is een toonladder die dat akkoord kan beschrijven. Het is erg belangrijk om deze toonladder te kennen, zodat je het akkoord beter kunt begrijpen en toepassen. Laten we de toonladder voor B7 eens nader bekijken: B (grondtoon), C#, D# (terts), E, F# (kwint), G#, A (septiem).

Herinner jij het skelet voor basisakkoorden nog?—Geheugensteuntje nodig? Lees dan ons artikel over het B-akkoord—Juist, het skelet bestaat uit de grondtoon, de terts en de kwint. In het geval van het B7-akkoord is het skelet: B, D# en F#. 

Om het akkoord “pittiger” of “breder” te laten klinken voegen we de septiem toe (de zevende noot uit de toonladder). Nu bestaat het skelet uit vier tonen: B (grondtoon), D# (terts), F# (kwint), A (septiem). Onthoud deze volgorde. Dit zijn exact dezelfde tonen die je op piano, ukelele of gitaar speelt, zoals we in de vorige akkoordenschema’s al lieten zien.

Ontdek verschillende combinaties

Laten we het nu even over sport hebben (ja, sport). Stel je voor dat je de coach bent van een sportteam dat deelneemt aan een wedstrijd. Je team bestaat uit vier spelers: Grondtoon (G), Terts (3), Kwint (5) en Septiem (7). Ze lopen in deze volgorde: R, 3, 5, 7. Maar soms, afhankelijk van de situatie, kun je de volgorde van je spelers wijzigen: [3, 5, 7, G] of [5, 7, G, 3] of [7, G, 3, 5].

In de muziek noemen we deze manier van noten omdraaien inversies of omkeringen. Het B7-akkoord bestaat uit vier tonen (spelers), daarom heeft het akkoord drie inversies. Onze oorspronkelijke volgorde is dus: B, D#, F# en A. De eerste inversie is: D#, F#, A, B. De tweede inversie is: F#, A, B, D#. En de derde inversie ziet er zo uit: A, B, D#, F#. Afhankelijk van de specifieke situatie kunnen we kiezen welke we gebruiken. 

Wanneer gebruiken we inversies?

Wat voor specifieke situatie kan dat zijn? Simpel gezegd zijn inversies een hulpmiddel om te voorkomen dat je constant onnodig van de ene naar de andere fret springt op gitaar of ukelele. Dit geldt ook voor de pianotoetsen. 

Een ander groot voordeel is dat je bij het langer spelen van hetzelfde akkoord je spel echt kunt verfraaien door inversies te gebruiken om de klank te verbreden. Wat je ook doet, dit soort coole hacks komen altijd van pas in je gereedschapskist.

B7 inversies

Aangezien je nog steeds hier bent, betekent dit dat je niet kunt wachten om deze inversies te leren en te spelen. In het geval van de piano zag je deze inversies al onder het kopje B7 akkoord op piano.

En hoe zit het met de gitaar? Dat is een goede vraag. Er zijn veel manieren om de inversies van de B7 op gitaar te spelen; meestal hangt het af van de snaar van waaruit je deze inversies gaat opbouwen. Hier zijn een aantal speelvriendelijke omkeringsvormen voor het B7-akkoord, gespeeld vanaf de vierde snaar:

B7-akkoord omkeringen op gitaar

Pak je instrument, bekijk deze inversies en pas ze toe. Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!