Hoera, het is Jamuary! Wie dacht dat het saai werd nu de feestdagen achter ons liggen heeft het goed mis. Ten eerste dagen we je uit om zoveel mogelijk te jammen deze maand met het legendarische Jamuary Cover Channel. Maar er is zoveel meer happening deze maand. Wat dan? Dat vragen we aan de Britse singer-songwriter Nathan Ball. Hij komt namelijk naar Eurosonic en wij spraken hem alvast ter voorbereiding op de sessie die we gaan opnemen. Jamuary, wat een prachtmaand is het toch. 

Hoi Nathan, heb je een beetje zin in Eurosonic?

Hey guys, ja ik kan niet wachten! Het wordt onze eerste show van het jaar en ik vind optreden in Nederland altijd geweldig.  

Heb je een druk schema tijdens het showcase festival die week? 

Volgens mij is het best relaxt voor de verandering. Normaal is het echt heel hectisch op dit soort showcase festivals, maar nu komen we langs voor een show in de Lutherse Kerk. Daarna blijven we nog wat rondhangen voor een paar biertjes en vervolgens gaan we weer huiswaarts. 

Je speelt het muziekspelletje al best lang mee nu. Oefen je nog elke dag?

Ja, ik doe elke dag nog wel wat. Ik speel een beetje gitaar, ga achter de piano zitten of schrijf wat songteksten. Ik denk dat het voor elke muzikant moeilijk is om echt volledig uit te schakelen. De muzikale mind is eigenlijk altijd wel aan de gang. 

Als mensen dat meezingen tijdens een optreden geeft dat echt een geweldig gevoel

Wat is de belangrijkste les waarmee je jouw manier van spelen hebt veranderd?

Ik heb mezelf gitaar leren spelen op gehoor. Vanaf het allereerste begin wilde ik al meer weten over toonsoorten en akkoordprogressies, maar best veel mensen die het op die manier hebben geleerd zeiden dat ik juist bij mijn eigen manier moest blijven. Dat ik dan bij vreemde akkoordprogressies kom die je normaal gesproken niet snel verzint.

Kan je uitleggen hoe jouw proces van liedjesschrijven eruit ziet? 

Meestal begin ik gewoon wat te spelen op piano of op gitaar. Dan vind ik wat akkoorden die ik mooi vind en begin ik een melodie te murmelen. Vaak heb ik dan meteen wat teksten die ik er goed bij vind passen. Als ik dan eenmaal de melodie heb gevonden maak ik een opname met mijn telefoon en ga ik een stukje wandelen om de rest van de songtekst af te schrijven. Ik zit dan in een cafe of in de pub met een notitieboekje erbij en maak daar de songtekst af. Daarna hou ik het nummer een tijdje bij me en pas ik het gaandeweg aan. Wat stukjes tekst of melodie erbij hier en daar. 

Heb je een favoriete toonsoort of bepaalde akkoorden waar je op terugvalt als je aan het schrijven bent? 

Ik hou van de combinatie Am – G – F, maar ik val niet steeds terug op een bepaalde progressie. Een paar van mijn nummers staan in Bm, maar dat gebeurt op een vrij natuurlijke manier in plaats van dat ik daar heel bewust over nadenk. 

Welke twee Nathan Ball songs zou je onze lezers aanraden om mee te spelen? 

Ik denk direct aan Drifting want dat nummer betekent heel veel voor mij. Het is een vrij intens nummer; duister en euforisch tegelijk. Als mensen dat meezingen tijdens een optreden geeft dat echt een geweldig gevoel! Ik zou ook Call it Love checken, want dat is een liedje om aan te hebben in de auto. Het brengt mij terug naar de tijd dat ik aan zee woonde in Engeland en ik denk dat je dat erin terug hoort. 

Dankjwel Nathan! We kijken ernaar uit je te zien op Eurosonic.

Cheers guys, ik kan niet wachten!

 

Similar Posts: