Dit artikel gaat de basistheorie van akkoorden. Je leest alles over de open basisakkoorden op je gitaar en hun opbouw. In deze blogpost vind je ook je weg naar artikelen die specifiek gewijd zijn aan deze open gitaarakkoorden. Heb je er een beetje zin in? Wij wel. Let’s go! 

Geschatte leestijd: 6 minuten

Opbouw van akkoorden

Voor we beginnen is het handig dat je even je gitaar erbij pakt. Het is een stuk makkelijker posities uit te leggen met een instrument bij de hand. Bovendien leer je sneller als je de theorie direct in praktijk kunt brengen.  

Maar stel nou dat je dit onder werktijd leest en geen gitaar in de buurt hebt, geen zorgen. Probeer de gitaar in je handen voor te stellen. Het is niet the real thing, maar het is beter dan niets. Klaar voor? Let’s get this party started. 

Al het goede komt in drieën

Alle goede dingen komen in drieën, zegt men wel eens. Dit is absoluut het geval als we het hebben over de opbouw van akkoorden. Je hebt namelijk minimaal drie noten nodig om een akkoorden te maken. 

We noemen ze drieklanken (triads in het Engels), zo genoemd omdat ze uit drie klanken/noten bestaan die zich in een bepaalde interval tot elkaar verhouden: de grondtoon, een terts (drie noten boven de grondtoon) en een kwint (vijf noten boven de grondtoon).

easy chords
Basistheorie van akkoorden

Op een gitaar die in een standaardstemming staat vind je acht open akkoorden. Benieuwd welke dat zijn? We bespreken alle acht in dit artikel. Lees snel verder. 

De humeurige terts

De overgrote meerderheid van drieklanken die je tegenkomt zijn majeur en mineur. Maar wat is nou het verschil tussen majeur en mineur? Simpel gezegd, het verschil is de stemming, of het humeur van een akkoord. Majeurdrieklanken hebben een opbeurende, positieve stemming. Mineurdrieklanken klinken een beetje droevig en melancholisch.

Al deze verschillen worden veroorzaakt door slechts één noot in de basistheorie van akkoorden, de humeurige terts, de derde noot van een akkoord. Wat is bijvoorbeeld de terts van de C-majeur? Laten we samen tellen: C, D, E. Juist! Het is de E.

Mineur- en majeurintevallen

In het geval van majeurakkoorden creëert de terts samen met de grondtoon een majeurinterval dat we grote terts noemen. In het geval van mineurakkoorden creëert een terts samen met een grondtoon een kleine terts.

Duizelt het een beetje voor je ogen? Maak je geen zorgen. Voor nu is het belangrijk om te onthouden dat het verschil tussen een majeurakkoord en een mineurakkoord slechts één fret is. Op de gitaarhals is een kleine terts (mineur) één fret verwijdert van de grote terts (majeur).

E-majeur vs E-mineur

Het perfecte voorbeeld van hoe makkelijk een akkoord van mineur naar majeur kan veranderen door de terts te verkleinen is het E-akkoord. Zowel de E-majeur als de E-mineur delen de B als hun vijfde noot. Het enige verschil is de terts, zoals je kunt zien in het plaatje hieronder.

em chord

Zoals je op de akkoorddiagrammen hierboven kunt zien, is het verschil tussen beide akkoorden enkel te herleiden tot de derde snaar. In het geval van het E-majeurakkoord is de derde snaar ingedrukt op de eerste fret, waardoor de G# noot ontstaat. E en G# vormen de grote terts. In het geval van de E-mineur wordt de derde snaar open gespeeld, waardoor de G-noot ontstaat. E en G vormen de kleine terts.

In de open basisdrieklanken hebben we drie paar mineur-majeurakkoorden: 

E-majeur en E-mineur.

A-majeur en A-mineur.

D-majeur en D-mineur. 

Weet je nog dat we zeiden dat er acht open akkoorden op de gitaar zijn. De andere twee basisakkoorden zijn: C-majeur en G majeur.

Om deze twee majeurakkoorden om te zetten in mineurakkoorden heb je wat meer vaardigheden nodig. We bespreken deze vaardigheden in onze blogpost over hoe je barréakkoorden kunt spelen. Bekijk het eens, het is altijd de moeite waard om je kennis uit te breiden. Laten we nu verder gaan met het laatste deel van de drieklank en de basistheorie van akkoorden erchter: de kwint.

The kwint is je power

Laten we het over de kwint hebben. Om het wat makkelijker te maken is het goed om de C weer als voorbeeld te nemen. Wat is de kwint van het C-akkoord? Even samen tellen net als de vorige keer? Let’s go: C, D, E, F, en G. Hoppa! Dus, de kwint van het C-akkoord is G. 

De grondtoon gecombineerd met de kwint creëert een stevige harmonie. Het toevoegen van een kwint is als het toevoegen van extra kracht aan het akkoord. De combinatie van deze twee noten noem je daarom ook wel power akkoord. Je kunt meer lezen over powerakkoorden in onze School of Rock blog post. 

Het is de moeite waard om te vermelden dat de kwint hetzelfde blijft voor zowel majeur- als mineurakkoorden. Laten we bij het voorbeeld van de E-majeur en E-mineur blijven. Ze hebben allebei dezelfde kwint, de B. Zie de afbeelding hieronder.

e chord

De opbouw van basisakkoorden

Nu weet je dus hoe basisakkoorden zijn opgebouwd. Dit is zeer belangrijke kennis die je kunt gebruiken, zelfs als je al hele goeie gitaarskills hebt. Wil je de ins en outs van de basisdrieklanken onder de loep nemen? Bekijk dan alle tutorials die we maakten over open akkoorden: E-majeur E-mineur, A-majeur A-mineur, D-majeur D-mineurC-majeur en G majeur.

Veel plezier en happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!
Website | + posts

Kirill is Chordify’s academy content creator. Being a professional musician and musical educator, he brings more than 12 years of experience to the table. At Chordify, he explains theoretical and practical music matters. Besides that, Kirill leads the music project The Skypainters and performs in different venues and festivals.

+ posts

Teo creates content, which means he writes, a lot, about music, and all things interesting. When it comes to jamming, his weapon of choice is the bass guitar.