Songs explained is een gloednieuwe serie waarin we liedjes uit ons Top 100-kanaal met meest gespeelde liedjes uitleggen. In deze serie ontleden we nummers in hun geheel en leren we ze van begin tot eind spelen. We trappen af met het uit vier akkoorden bestaande nummer Everything I Wanted van Billie Eilish.

Het maakt niet uit of je beginnend, gevorderd of geavanceerd bent. Als je Everything I Wanted van Billie Eilish wilt leren, zullen wij het hele proces met je doornemen; inclusief tabs, akkoorden en achtergrondinformatie. Pak je piano, ukelele of gitaar erbij en laten we gaan jammen!

Everything I Wanted – Billie Eilish

We beginnen bij het begin. Waar gaat dit nummer over? Everything I Wanted is, zo stelt Eilish zelf, gebaseerd op een droom of beter gezegd, een nachtmerrie waarin zij van de Golden Gate Bridge afspringt en overlijdt. Alsof dat niet eng genoeg is gaat de droom door en ziet Eilish dat niemand is aangedaan door haar dood.

Haar fans denken dat ze zwak is, haar vrienden doen geen moeite om haar te herinneren en ze wordt niet genoemd in de pers. Alleen haar broer Finneas ontfermt zich over haar. Nogal duistere teksten dus, voor een popnummer. En deze worden benadrukt door de songstructuur en ook de akkoorden zetten een beklemmende toon neer. Laten we dit van wat dichterbij bekijken.

Structuur en akkoorden van Everything I Wanted

Aan de basis van het nummer liggen de drie akkoorden: Dmaj7, E en C#m. Om de track behapbaar te maken kunnen we deze opdelen in verschillende delen: intro, tussenstuk, couplet, refrein, outro. Zo kun je makkelijker bijhouden waar je bent in het nummer en wanneer je, zoals we later zullen zien, een C#m of een C#7 speelt.

We zoomen zo meteen verder in, maar eerst staan we even stil bij de opbouw van het nummer. Dit helpt bij de navigatie en het overzicht. Het nummer Everything I Wanted kan als volgt worden opgedeeld:

Intro

Couplet 1 (“I had a dream, I got everything I wanted…”)

Tussenstuk (“I had a dream, I got everything I wanted…”)

Refrein 1 (“And you say, As long as I’m here…”)

Couplet 2 (“I tried to scream, But my head was underwater…”)

Tussenstuk (“I had a dream, I got everything I wanted…”)

Refrein 2 (“And you say, As long as I’m here…”)

Outro (“If I knew it all then, would I do it again…”)

Misschien is dit een tikkeltje overweldigend. Het lijkt alsof er heel veel gebeurt, of niet? Geen zorgen. Herinner jij je de drie akkoorden waarop dit nummer is gebaseerd nog: Dmaj7, E, C#m? Deze staan aan de basis van alle verschillende delen.

Je vraagt je vast af waarom we het nummer opdelen als er maar drie akkoorden in voor komen. Simpel gesteld: de delen klinken allemaal een beetje anders door verschillende speel- en zangstijlen. Aan het eind van elke tussenstuk horen we bijvoorbeeld alleen de stem van Eilish en een piano. 

Bovendien fluistert ze aan het eind van het tweede tussenstuk. De refreinen kun je herkennen aan hun intense en volle geluid. Verder moet je onthouden dat de C#m in het eerste en tweede refrein vervangen wordt door een C#7. Dan is het nu tijd om dit nummer van begin tot eind te leren spelen.

Beginner

Als je net bent begonnen met gitaar-, piano- of ukelelespelen en je wilt Everything I Wanted van Billie Eilish leren, dan is het beginnersniveau voor jou. Als je al wat langer speelt kun je dit kopje overslaan en doorgaan naar “Gevorderden” of “Pro”. Zo niet, laten we dan eerst even beter kijken naar de akkoorden die dit nummer zo krachtig maken. Goed om te weten: twee van de drie akkoorden zijn drieklanken.

We gaan ervan uit dat je al weet hoe je de basis majeur- en mineurakkoorden kunt spelen op piano, of dat je de open basisakkoorden op de ukelele of gitaar al kent. Om dit nummer makkelijker te maken kunnen we alle akkoorden namelijk vervangen door basisakkoorden, zonder de ziel van het nummer kwijt te raken. Dan blijven de volgende drieklanken over: D, E, C#m en C# voor het refrein. Geheugen opfrissen? Check dan onze artikelen over hoe je een D-akkoord speelt of hoe je een E-akkoord speelt.

Laten we dan nu de akkoorden op de piano vinden:

Je zult misschien denken, “Maar de C# en de C#m zijn barréakkoorden en geen open akkoorden. Ik ben een beginner!” Geen zorgen, hier hebben we aan gedacht. Check de akkoorddiagrammen hieronder en probeer ze mee te spelen. Dit is direct een goede les: akkoorden kunnen op verschillende manieren gespeeld worden.

Als je op de ukelele aan het rocken bent zijn dit de akkoorddiagrammen voor jou: 

Om mee te kunnen spelen hebben we wat richtlijnen nodig. We hebben het over de akkoordencyclus gehad die in bijna het hele nummer terugkomt, weet je nog? Het akkoordenschema hieronder laat die cyclus zien. Deze wordt in de volgende delen gespeeld: intro, couplet en tussenstuk. 

Als je eenmaal de akkoorden voor het intro, couplet en tussenstuk in de vingers hebt, is het tijd om naar het refrein te kijken. Hieronder zie je het akkoordenschema voor de eerste en tweede cyclus van het refrein, beginnend met de tekst: “And you say, As long as I’m here…”

Nu moeten we scherp blijven. Weet je nog dat we zeiden dat de C#m in een Cm verandert? Dat gebeurt, zoals je kunt zien, in de derde regel van het refrein. Pak nu je gitaar, ukelele of piano erbij en speel deze drieklanken. En zorg dat alle snaren goed klinken.

Gevorderden

Wil je proberen de akkoorden precies zoals in het nummer te spelen? Mooi, laten we dat doen. We moeten dan van de D een Dmaj7 maken en van de C# een C#7. De andere akkoorden (E, C#m) blijven hetzelfde.

Dit zijn de akkoorden op piano, gevolgd door een video waarin we laten zien hoe je ze moet spelen:

Dit zijn de akkoorddiagrammen voor Dmaj7 en C#7 op gitaar voor gevorderden. Bekijk de video hieronder om te zien hoe je deze speelt in het intro, de coupletten en de tussenstukken:

Op de ukelele is het wat moeilijker om het “echte” geluid te benaderen, maar met deze akkoorden kun je het zeker proberen:

Dit is de lus die keer op keer wordt herhaald in het intro, de coupletten en de tussenstukken die beide beginnen met: “I had a dream, I got everything I wanted…”

In het refrein ziet de cyclus er als volgt uit. Deze begint met de tekst “And you say, As long as I’m here…” De video hieronder toont je hoe je het refrein op piano speelt.

Zo speel je het refrein op gitaar als gevorderde gitarist:

Pro

Smaakt dit naar meer? Goedzo! Nu is het tijd om in de huid van Billie Eilish te kruipen en het nummer te spelen zoals zij dat doet. Dat betekent dat we de melodie over de akkoorden heen gaan spelen, precies zoals op de track. Laten we eerst even naar de achtergrondmelodie kijken; die tevens vaak herhaald wordt. Als je op de ukelele speelt kun je de akkoorden van het beginnersniveau aanhouden. Zo ziet het er op piano eruit:

Op gitaar ziet het pro-niveau er als volgt uit:

Nu kun je deze melodie combineren met de akkoorden die we op het niveau voor gevorderden hebben besproken. Als je piano speelt kun je de akkoorden met je linkerhand spelen terwijl je rechter de melodie op zich neemt. Op gitaar zul je akkoorden en melodie moeten combineren. Daarom hebben we comfortabele grepen gekozen, zoals je hieronder ziet. Ben je er klaar voor? Let’s go!

Hier zijn de noten en tabs voor het gitaardeel van het intro, het couplet en het tussenstuk:

Het refrein ziet er zo uit voor gitaar:

Zo zien intro, couplet en tussenstuk van Everything I Wanted van Billie Eilish eruit voor piano:

Dit is het refrein op piano, met de akkoorden voor je linkerhand en de melodie voor je rechter:

Nu hebben we het grootste deel van het nummer behandeld; alleen de outro nog. Deze begint aan het einde van de track met de woorden, “If I knew it all then…” Dit laatste deel van het nummer is harmonisch gebaseerd op het refrein. Met andere woorden, je kunt dezelfde akkoorden spelen als in het refrein.

Muziektheorie achter deze track

En dan eindigen we met ieders favoriete deel: muziektheorie! Zoals je ziet begint en eindigt elke stuk met een D-majeurakkoord; een D-majeurzeven om precies te zijn. Logischerwijs denk je dan dat de D-majeur het hoofdakkoord van het nummer is, oftewel de toonsoort.

Maar wat als we je vertellen dat je ook een A-majeurtoonladder over dit nummer kan spelen? “Huh?!” Ja, daar sta je even van te klappertanden. Laten we hier wat dieper op ingaan door naar de A-majeurtoonladder te kijken: A, B, C#, D, E, F#, G#, A. Je kunt het D-, E- en C#-akkoord bijna niet missen.

Laten we inzoomen op de volgende drieklanken: D (D, F#, A), Dmaj7 (D, F#, A, C#), E (E, G#, B) en C#-mineur (C#, E, G#). In elk akkoord zie je de noten van de A-majeurtoonladder terugkomen. Dit betekent dat je bij elk stuk dat met een Dmaj7 begint de toonladder van A-majeur kunt gebruiken om over de track te soleren. Probeer maar eens!

Wat is het pulserende geluid in deze track?

Nerd-alert! Als je geïnteresseerd bent in hoe Finneas O’Connell dit nummer geproduceerd heeft, kunnen we misschien een tipje van de sluier oplichten. Als het je niks kan schelen, kun je nu stoppen met lezen en beginnen met jammen … Dus, je wilt weten wat dat pulserende geluid is?

In het pianogedeelte van dit nummer klinkt het alsof iemand met de volumeknop speelt. Dat effect wordt geproduceerd door een sidechain compressor. Normaal gesproken zorgt een compressor ervoor dat het geluid strak en … juist, compressed (samengeperst) klinkt. Maar als je een sidechain gebruikt, wordt de compressor getriggerd door een ander instrument; in dit geval de kickdrum. Dit is een veelgebruikte techniek in house en techno.

Productiesoftware

O’Connell staat bekend om zijn gebruik van Logic Pro. Deze veelgebruikte software is ontworpen door Apple. Het pianogeluid komt hoogstwaarschijnlijk van het plug-inpakket Komplete Kontrol S88 van Native Instruments.

Tijdens liveperformances gebruikt de producer het podiumkeyboard Nord Stage 2 HA88 om het geluid van de opname te evenaren. Als je wilt, kun je jouw versie van Billie Eilish’ Everything I Wanted nu professionaliseren. Happy jamming!

Muziektheorie, tabs en akkoorden voor gitaar, piano en ukelele getranscribeerd door Kirill Dumchenko.

Similar Posts: