Black Sea Dahu maakte ons bijna aan het huilen tijdens Eurosonic. Ja, we zijn van nature een beetje gevoelig, maar de vibe en de melancholische melodieën van deze Zwitserse act just hit the spot. Na hun live sessie in onze IDK x Chordify studio op de Vismarkt, spraken we met front-girl Janine Cathrein.

Wow, je hebt die live-sessie zojuist genailed. Repeteer je veel als je onderweg bent?

Nee, eigenlijk niet. We zijn de hele tijd op tournee. We zijn al meer dan een jaar onderweg. Als we daadwerkelijk repeteren, dan is dat omdat we een nieuwe bassist hebben of omdat we een speciale set moeten voorbereiden. Verder repeteren we niet, we hebben gewoon geen tijd.

Oefen je wel eens in je eentje? 

Nee, alleen als band in de oefenruimte. Maar we hebben in die ruimte bijna geen spullen meer staan. We betalen alleen maar om wat versterkers te stallen die we niet gebruiken. Eens in de drie maanden komen we langs om te zeggen:  “Hoi, we zijn terug en willen hier twee dagen spelen.” Dat is het. 

Bijna een jaar lang toeren is wel echt lang. Wat is het leukste aan onderweg zijn?

Spelen voor zoveel mensen is echt geweldig. Maar zo lang op tournee zijn is ook heel moeilijk. Je ziet je andere vrienden niet meer. We zitten de hele tijd in de auto. Het is echt moeilijk om te zeggen waar thuis is.

Soms zie je ogen en gezichten in het publiek, en ze herinneren je eraan waar je het voor doet. De muziek raakt hen en ik weet hoe ze zich voelen omdat ik soms hetzelfde voel als ik in het publiek sta. Voor sommigen betekent dat het meeste in de wereld. Ik doe dit voor hen.

Heb je favoriete akkoorden of toonladders waarop je graag terugvalt als je een liedje schrijft?

Favoriete akkoorden? Oh nee, die heb ik niet.

Ik zag dat je de capo voor “Rhizome” gebruikte. Gebruik je die vaak?

Ja, dat doe ik. Soms gebruik ik het op een rare manier. In plaats van alle snaren te bedekken, zet ik de capo op vier of vijf snaren. Zo kan ik de laagste snaren gebruiken voor een baslijn. Het is heel leuk om met dit ding te experimenteren. Ik zou niet kunnen leven zonder de capo.

Dus als je een favoriet stuk gear zou kunnen noemen, zou het dan de capo zijn?

Na mijn gitaar?

Ja. 

Ja, dat is zeker de capo.

Heb je wat advies voor beginnende muzikanten?

Jazeker. Speel gewoon alle nummers die je leuk vindt. Zoek de akkoorden van die liedjes op het internet en speel mee. Dat is de beste manier om te leren, en dit is ook de manier waarop je gemotiveerd blijft. Er is niets leukers dan een liedje spelen waar je van houdt.

Kun je een van je liedjes aanraden waar onze lezers op kunnen jammen?

Ik denk dat My Dear waarschijnlijk een goed nummer is voor beginners. Het is gemakkelijk te leren omdat het in standaard stemming is geschreven. De akkoorden zijn ook niet heel moeilijk. De structuur van het lied is echt simpel: couplet, refrein, couplet, refrein. We hebben trouwens een eigen liedboek waarin je alle akkoorden en teksten van onze nummers kunt vinden.

Bedankt Janine! Veel plezier nog bij Eurosonic. 

Jullie bedankt!

Foto’s door Jasper Bolderdijk

Similar Posts: