Laten we even teruggaan naar de basis: het C-akkoord. Een van de populairste akkoorden voor piano, gitaar en ukelele. Dit artikel legt uit hoe je de C-majeur op verschillende manieren speelt op deze drie instrumenten. Om het plaatje compleet te maken komt ook de onderliggende muziektheorie aan bod, zodat je volledig snapt waarom het leren van dit akkoord jouw tijdsinvestering waard is. 

De kern van het verhaal 

Het C-akkoord bestaat uit slechts drie noten: C, E en G. Met andere woorden: deze noten samen zijn tof genoeg om het geweldige geluid te creëren waarmee zo onwijs veel songs zijn geschreven. De grote vraag is, waarom? Als je dit artikel gelezen hebt weet je waarom. Maar voordat je verder leest eerst wat tips. Ten eerste, lees deze blog als een handleiding waarin je niet alleen leert hoe je een C-akkoord speelt, maar ook waarom er zoveel verschillende manieren zijn om de drie noten uit dit akkoord te gebruiken. 

Ten tweede, kies het instrument waarover je wat wilt leren. We duiken het diepe in en gaan het over het C-akkoord op piano, gitaar en ukelele hebben. Lees gerust door als je geïnteresseerd bent in alle drie; maar als je bijvoorbeeld een ukelelespeler bent zonder grote piano- of gitaarambities, scrol dan door naar beneden tot je bij jouw favoriete instrument bent aangeland. 

In het laatste hoofdstuk treden we het universum van de muziektheorie binnen. Daar behandelen we de ‘waaromvraag’ die we eerder al noemden. Hier maakt het niet uit welk instrument je speelt. Dit onderdeel bevat de universele theoretische achtergrond die de instrumenten met elkaar verbindt. Klaar voor de start? We duiken erin. 

C-majeurakoord op piano

Het is altijd een goed idee om te beginnen met het leren van het C-akkoord. Vooral als je instrument de piano is, in een andere blogpost lees je waarom het C-akkoord zo belangrijk is voor piano. Bij het stemmen van een piano wordt de toonsoort C gebruikt als centraal oriëntatiepunt, precies zoals de toonsoort E belangrijk is voor de gitaar. Als je aan de piano zit bevindt de C-toets zich precies voor je neus. De onderstaande akkoorddiagrammen laten zien hoe je het C-akkoord op de piano kunt variëren, uiteraard kun je deze akkoordfiguren in veel verschillende octaven spelen. Dat snap je. Zonder verder oponthoud zijn hier drie manieren om een C-akkoord op piano te spelen.

C-akkoord op piano grondligging en omkeringen

Deze drie varianten hebben dezelfde noten – C, E, G – maar zoals je kunt zien zijn ze elke keer anders gerangschikt. Deze truc noemen we het omkeren van een akkoord en het is erg handig om te weten. Benieuwd hoe deze omkeringen werken? Scrol naar het gedeelte over muziektheorie of bekijk onze andere artikelen over hoe akkoordomkeringen werken.

Het C-akkoord op ukelele

Weesgegroet machtige ukelelespeler! Het instrument is misschien klein, maar haar daden zijn behoorlijk groot. Alleen al daarom zou je moeten leren om de hals in je voordeel te gebruiken. Het C-akkoord spelen op een ukelele is een goed begin. Ja, we weten het, de basispositie van de C is erg eenvoudig, zoals je kunt zien in het derde diagram hieronder. Maar er zijn andere manieren om het C-akkoord op ukelele te spelen.

‘Waarom zou ik dat willen leren?’ vraag je je misschien af. Om te beginnen, het is goed om meer opties te hebben. Als je een nummer rond de zevende fret speelt is het makkelijker om daar een C-akkoord te pakken dan helemaal naar de derde fret te gaan. Een ander voordeel is dat je, door de omkeringen van het C-akkoord op ukelele te leren, je het geluid kunt diversifiëren wanneer een nummer veel van dezelfde akkoorden bevat.

C-akkoord op ukelele grondliggingen

Het C-akkoord op gitaar

Laten we nu eens kijken naar de gitaarhals. De onderstaande akkoorddiagrammen tonen een paar verschillende manieren om het C-akkoord op gitaar te spelen. Verschillende speelwijzen zijn handig als je niet steeds heen en neer op de gitaarhals wilt bewegen. Als je de noten van een akkoord kent, kun je altijd proberen om ze daar te vinden waar de meeste actie van een nummer plaatsvindt. Dus stel je voor dat je met veel open akkoorden jamt, dan is het eerste akkoorddiagram het makkelijkst omdat dat het een open C-akkoord is.

C-akkoord op gitaar:

C-akkoord op gitaar grondliggingen

Maar wat als een bepaald liedje je vraagt om bij de zevende of achtste fret te blijven? Zoek dan de C-, E- en G-noot rond die positie. Zoals je ziet, maakt de tweede afbeelding je jam een stuk makkelijker. Hetzelfde geldt voor het derde akkoorddiagram van het C-majeurakkoord op gitaar dat zich op dezelfde plek bevindt, maar deze keer hebben we ervoor gezorgd dat je je vingers niet hoeft te breken met een barre vingerzetting.

Waarom het de moeite loont om variaties van het C-akkoord te kennen 

Het C-akkoord is het belangrijkste onderdeel van veel nummers. Daarom is het een van de eerste akkoorden die je leert wanneer je een instrument begint te bespelen. De C-majeur is het belangrijkste akkoord van de C-majeurtoonladder. Je kunt deze ladder heel eenvoudig op piano spelen – het zijn alle witte toetsen beginnend vanaf C en toewerkend naar de volgende C die een octaaf hoger of lager ligt.

Laten we de C-majeurtoonladder eens bekijken: C (grondtoon), D, E (terts), F, G (kwint), A, B. De noten C, E en G klinken bekend, misschien omdat dat precies de noten zijn die we spelen in ons C-akkoord. Met andere woorden, ze vormen de basis van dit akkoord, een soort skelet. Laten we deze volgorde voorlopig onthouden.

Je hebt dus al drie verschillende akkoordvormen van het C-akkoord op ukelele, piano en gitaar geleerd. Maar als je jouw akkoordvaardigheden echt wilt opbouwen, hebben we iets interessants voor je. Nieuwsgierig? Lees dan verder!

Het skelet van het C-akkoord

Herinner je je het C-majeurskelet dat we hierboven noemden? Juist, het bevat de C (grondtoon), E (derde) en G (vijfde). Dit is de exacte volgorde waarin ze voorkomen in de toonladder van C. Alle akkoordvormen die we je hierboven hebben laten zien, hanteren deze volgorde van noten. Maar wat als we je vertellen dat we die ook kunnen combineren?

Laten we de eerste noot – de C – aan het einde plaatsen en kijken wat er gebeurt: E, G en C. En we kunnen ook de derde noot van de C-majeurladder achteraan zetten; die volgorde ziet er als volgt uit: G, C, E. En als we de vijfde noot – de G – aan het einde plaatsen, keren we terug naar de oorspronkelijke volgorde. Cirkeltje rond!

Verschillende vormen, hetzelfde akkoord: omkeringen

Zoals je waarschijnlijk hebt opgemerkt geeft elke combinatie nieuwe grepen. Naast de oorspronkelijke grondligging krijg je dus twee nieuwe figuren. En al deze drie grepen zijn hetzelfde akkoord. Geweldig toch? Eigenlijk zag je deze herschikking van noten al op de pianoakkoorddiagrammen hierboven.

Inmiddels vraag je je misschien af: “Cool, maar waarom moeten we zoveel grepen kennen voor slechts één akkoord?” Dat is een hele goede vraag. Laten we uitleggen waarom het de moeite waard is om dit allemaal te weten. Heb je ooit de ervaring gehad waarbij je, in een nummer, je vingers steeds opnieuw op en neer over de gitaarhals moeten springen, omdat de akkoorden vrij ver van elkaar liggen? Klinkt bekend, toch?

Of wat dacht je van het tegenovergestelde: je speelt steeds maar één akkoord met dezelfde greep. Saai! Soms maak je jezelf wijs dat je niet goed genoeg bent, omdat je niet snel genoeg van akkoord naar akkoord wisselt. Maar raad eens … met deze handige truc hoeft dat niet! Variaties maken de boel sowieso interessanter, dus nog een extra reden om eens te gaan spelen met de volgorde van de noten.

Door de nieuwe grepen te leren die we zojuist hebben laten zien, vind je de dichtstbijzijnde vorm van het C-akkoord makkelijker als je snel van akkoord moet wisselen. Hetzelfde geldt voor de omkering wanneer je een C-akkoord wilt spelen dat net een beetje anders klinkt dan je gewend bent.

Al overtuigd? We hopen het. Simpel gezegd zijn omkeringen een andere volgorde van de noten in het akkoordskelet.

Hier zijn wat speelvriendelijke omkeringen van het C-akkoord op gitaar:

C-akkoord op gitaar omkeringen

Hier zijn wat speelvriendelijke omkeringen van het C-akkoord op ukelele:

C-akkoord op ukelele omkeringen

Dat waren een hoop manieren om een C-akkoord op piano, gitaar en ukelele te spelen. Nu is aan jou om je instrument te pakken en deze kennis toe te passen. Vergeet niet ook je nieuwe vaardigheden te gebruiken in nummers die je al kent. Welkom in een wondere wereld van nieuw geluid. Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!
+ posts

Teo creates content, which means he writes, a lot, about music, and all things interesting. When it comes to jamming, his weapon of choice is the bass guitar.