De basisdrieklank die in bijna elke evergreen voorkomt is het C-majeurakkoord. De beheersing van deze samenklank is een absolute must voor elke gitaarspeler. Daarom benoemen we de C tot ‘akkoord van de week’. Check onze Instagram voor meer van dit. Ja mooi hè, eindelijk een akkoord dat centraal staat in de pianowereld. Daar waar de E de basis vormt voor de gitaar, speelt de C een vergelijkbare rol op de toetsen. Een octaaf op een piano gaat namelijk niet van E naar E, maar van C naar C. Een mooie gelegenheid om de vijf nummers die je hieronder vindt uit te proberen op je gitaar, maar ook op een piano als je de mogelijkheid hebt.

Skinny Love – Bon Iver

Een nummer dat zich volledig overgeeft aan de toonsoort C is de track Skinny Love van indierocker Bon Iver. Om het specifieke geluid van de artiest op je gitaar te verkrijgen moet je het instrument stemmen in een open C-stemming. Dat betekent dat je de snaren van laag naar hoog als volgt hebt afgesteld: C, G, E, G, C, C. Wil je niet te moeilijk doen en dit nummer alsnog in je jamset opnemen dan kun je een gewone stemming aanhouden. 

Het akkoordenschema is niet heel bijzonder. Je ziet snel dat het gaat om vijf basisakkoorden en een wat ongebruikelijke drieklank. De Gsus4 is een barrégreep waarin de toon G en de toon C dubbel voorkomen in octaaf vorm. Zo versterken ze elkaar. Dat is niet vreemd, want de G is namelijk de kwint van C. De samenklank tussen grondtoon en kwint wordt niet voor niets een power chord genoemd.

Wind of Change – Scorpions

De Scorpions – ja die kennen we nog wel van ons historisch album van de maand Tokyo Tapesschreven een nummer in C dat later het anthem zou worden voor de val van de muur in 1989. Wind of Change is wat akkoordenschema betreft niet heel moeilijk, maar zeker ook niet makkelijk. 

De kunst zit ‘m in de timing en hoewel de akkoorden zelf niet al te lastig zijn krijg je wel te maken met een Dm en een F die elkaar opvolgen. Aangezien dit niet een standaard overgang is vergt het even wat oefening om je vingers snel achter elkaar te herpositioneren. Oefening baart kunst. Dat geldt trouwens ook voor het fluitriedeltje in het nummer.

The Middle – Zedd, Maren Morris, Grey

Genoeg ouwelullenmuziek en tijd voor een frisse wind, wederom uit Duitsland. De track  The Middle van de Duitse producer Zedd in samenwerking met zangeres Maren Morris en het muziekduo Grey is al maanden niet uit de Billboard charts te slaan. Hoewel we het hier over electropop hebben is de song wat akkoorden betreft perfect voor het oefenen van je basis.

Als je wekelijks de belangrijkste akkoorden van de popindustrie wilt oefenen bovenaan de gitaarhals dan is dit je track. Je gaat via D door naar G, C, Em, A, Am en E. En dat allemaal in een vrij makkelijk tempo. Zie het als joggen op de gitaar. Het verbetert je conditie, je kracht en je automatisme.

Never be the Same – Camila Cabello

Fun fact: zangeres Camila Cabello deed ook auditie voor The Middle, maar de keuze van Zedd viel toch op Maren Morris. Na de afwijzing wist Cabello dat ze Never be the Same zou zijn. Alle gekkigheid daargelaten ook dit in de Billboard hoog scorende hitje is net als het hiervoor genoemde nummer een ideale kans om de basis te oefenen.

Anders dan bij de track van Zedd zien we hier een aantal akkoorden die ook tot de basis horen, maar minder vaak gebruikt worden. De Dm en de F bijvoorbeeld. In de bridge van het nummer komen een A#, een Cm en een Gm voor. Bij deze barrégrepen is het een kwestie van goed oefenen wat betreft kracht en lenigheid van je vingers om het akkoord helder te kunnen spelen.

Everything Now – Arcade Fire

Dat alles op elkaar lijkt en weinig vernieuwend is klinkt door in Everything Now van Arcade Fire. Ergens natuurlijk terechte kritiek, maar op de een of andere manier weten we met een paar akkoorden toch altijd weer nieuw klinkende tracks te produceren. Dus het is een beetje waar en een beetje niet waar. 

Deze afsluitende song is een prima oefening voor de gevorderde gitaarspeler om snel achter elkaar makkelijke en wat lastigere grepen te pakken. Het nummer speelt lekker weg en is daarom ook een fijne aanvulling op je jam. Daarbij heeft de song een heerlijke ABBA-riff op de piano, dus mocht je toetsen binnen handbereik hebben vrees niet om deze track eens er op uit te proberen. Happy jamming!

+ posts