De Chordify toolbox heeft een heleboel leuke Premium functies. Waarschijnlijk zijn ze je wel opgevallen op de toolbar terwijl je aan het jammen was op je favoriete tracks, maar wist je gewoon niet waar ze eigenlijk voor dienen. In deze blogpost nemen we je bij de hand en leggen we elke functie uit zodat je de kwaliteit van je jams kunt verbeteren. Veel plezier!

Geschatte leestijd: 7 minuten

Chordify toolbox

De Chordify tools zijn voor Premium-leden, maar vrees niet want je kunt ze ook als je niet Premium-lid bent uitproberen. Dat kan door mee te spelen met tracks in onze Aanbevolen Nummers kanaal

Transponeren

Zoals je in de bovenstaande figuur kunt zien, is de Transponeerfunctie de eerste die je op de werkbalk tegenkomt van de Chordify toolbox na de terugspoel- en de afspeelknop. Deze coole tool is handig vanwege twee dingen. De eerste laat je zien in welke toonsoort het liedje dat je wilt spelen geschreven is. 

Als je een meer gevorderde ukelele, gitaar of pianospeler bent helpt je dit om te improviseren terwijl je meespeelt. Het heeft ook enkele voordelen voor andere instrumenten zoals bas en zelfs zang aangezien je nu de toonsoort weet van het nummer.

Verander de toonsoort

De tweede functie die dit tooltje voor je in petto heeft, is wat je in de eerste plaats zou verwachten bij het lezen van de naam. Ja, het kan de toonsoort van het liedje waarin je aan het jammen bent naar boven en naar beneden transponeren, afhankelijk van welke pijl je gebruikt. 

Dit kan handig zijn als je de akkoorden wilt aanpassen aan je stembereik, of als je gewoon eenvoudigere akkoorddiagrammen wilt hebben. Let wel dat deze functie de toonsoort en de akkoorden transponeert, maar niet het geluid van het liedje dat je in onze speler hoort. 

Capo

Chordify toolbox - Capo

Rechts van de Transponeerfunctie zie je de Capo. Dit tooltje uit de Chordify toolbox heeft twee voordelen. Om te beginnen kun je de digitale capo op en neer over het fretbord bewegen om te zien of dit je wat coole open akkoorddiagrammen oplevert. Daarna kun je de echte capo op je gitaar plaatsen en meejammen.

Het tweede voordeel is dat de Chordify capo je wat fijnere akkoorddiagrammen kan opleveren. “Ja, dat heb je al gezegd.”  Klopt, maar je hebt geen echte capo nodig om de makkelijkere akkoorden te spelen.

Wat is een capo?

Weet je wat een capo is trouwens? Het is een afkorting van het Italiaanse woord ‘capotasto’, wat ‘topkam’ betekent. Met andere woorden, de capo is een beweegbare topkam die je op en neer langs de gitaarhals kunt gebruiken om het bereik van je instrument in het echt kunstmatig te transponeren.

Houd dat in je achterhoofd. Vergeet ook niet dat onze tool je enkel de transpositie toont van de akkoorden, het verandert niets aan de toonhoogte van het liedje dat je afspeelt op de speler.

Nummer

Chordify toolbox - volume

Dan nu de buurman van de Capo. De naam van Song-tool misschien wat misleidend, totdat je weet waar het aan refereert. Met de Nummer-tool regel je het geluid van het liedje in de speler. Stel je voor dat je graag meespeelt met een track, maar dat je het originele geluid liever wat zachter hebt staan, of zelfs uit wilt hebben. 

Waarom? Omdat je misschien net de Capo of Transponeerfunctie hebt gebruikt en je wilt meespelen met de nieuwe akkoorddiagrammen zonder dat het “echte” geluid je afleidt. Heel handig dus.

Akkoorden

Chordify Premium

Naast Nummer vind je de Akkoorden-functie. Die doet precies hetzelfde als zijn buurman, alleen deze regelt het volume van de piano MIDI-akkoorden. Die zijn handig om te horen of je in de juiste toonhoogte zit, maar het is ook logisch dat je ze liever niet door het nummer heen wilt horen.

BPM

Chordify toolbox - BPM

Weet je waar BPM voor staat? Beats Per Minute. En met dat gezegd te hebben kun je waarschijnlijk wel bedenken wat deze functie doet. Hiermee regel je het afspeeltempo van het nummer. Dit doe je door op de pijlen te drukken. Omhoog is sneller, omlaag is langzamer. Op deze manier oefen je een deel van het liedje in een langzamer of sneller tempo. 

Langzamer als je het wilt leren, maar nog moeite hebt met het hoge tempo waarin de akkoorden van het ene naar het andere overgaan. Snel als… Nou ja, laten we zeggen dat je jezelf gewoon wilt uitdagen. Met dit hulpmiddel verander je de snelheid van het liedje in de speler, evenals de weergave van de akkoorddiagrammen.

Loop

We zijn bijna door de werkbalk heen en het wordt steeds beter. De volgende functie is de Loop, nee niet als in “lopen”, maar als in het Engels voor “lus”. De Loop is gemaakt voor… Yup looping. Selecteer gewoon een deel van een liedje en herhaal het totdat je de akkoorden onder de knie hebt. Easy peasy lemon squeezy!

MIDI

MIDI staat voor Musical Instrument Digital Interface. De belangrijkste functie van MIDI uit de Chordify toolbox is het uitwisselen van gegevens tussen digitale muziekinstrumenten en computers. Dus door de akkoordenschema’s in MIDI te downloaden helpen we jou als producer om de akkoorden te gebruiken in je Digital Audio Workstation (DAW) software, met elk instrument dat je maar wilt. Zo hoef je zelf het nummer niet in te spelen. Lekker makkelijk toch? 

Print

Dit laatste hulpmiddel spreekt voor zich. Het uitprinten van een akkoordenschema kan heel praktisch zijn als je je schermtijd wilt beperken, of als je naar een plek gaat waar de internetverbinding slecht is. Al zou je nummers in je Setlists kunnen opslaan, om ze offline te openen.

Setlist

We zijn door de functies in de werkbalk heen, maar er is nog een coole tool die je in je voordeel kunt gebruiken om je jams te verbeteren. Je vindt de Setlist-functie in de linkerbovenhoek. 

Setlist is een manier om songs op te slaan en te categoriseren zodat je er snel en gemakkelijk bij kunt. Eenmaal opgeslagen kun je een setlist zowel on- als offline gebruiken. Best cool, hè? Dat dachten wij nou ook. Oke, dat was de gids voor de Chordify toolbox. Gebruik onze Premium functies verstandig en met plezier. Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!
+ posts

Teo creates content, which means he writes, a lot, about music, and all things interesting. When it comes to jamming, his weapon of choice is the bass guitar.