Open D chord

Raad eens wie er terug is? Ja, wij zijn het met weer een spannende aflevering van: hoe speel ik een basisakkoord in drie eenvoudige stappen? De laatste keer hebben we je geleerd hoe je een Am moet jammen. Deze keer ligt de focus op het leren van de D-majeur. Ben je er een beetje klaar voor?

Gitaar leren spelen kan pijnlijk zijn. Vooral als je vingers pijn beginnen te doen door het hard indrukken van de snaren. Hier zijn enkele tips om je daarbij te helpen. Je weet immers wat ze zeggen…. no pain, no gain! Maar weer even back on topic. We hebben de E, de Em, A en Am al besproken in eerdere berichten. Pak je gitaar op en bereid je voor op de volgende uitdaging: de D-majeur.

Stap 1 – Stem je gitaar 

Kun je raden wat de eerste stap is? Correct, het stemmen van je gitaar. Zowel professionals als beginners kunnen niet zonder een goed gestemd instrument. Voor een standaard stemming kan je een gitaar-tuner gebruiken, of een applicatie voor op je telefoon zoals KARANG.

Stap 2 – Kijk eens naar het akkoorddiagram van D

De tweede stap is het bestuderen van het D-akkoord. Maak je geen zorgen, je hoeft het wiel niet uit te vinden. Daar hebben we een akkoorddiagram voor zoals je hieronder kunt zien. Op dit plaatje zie je een deel van de gitaarhals. De verticale lijnen van links naar rechts zijn de snaren E, A, D, D, G, B, B, e (snaren worden van onder naar boven geteld, dus de hoge e is de eerste snaar en de lage E de zesde).

Bovenaan kun je ook transparante cirkels zien. Deze geven aan welke snaren je open moet spelen. Het getal 1 geeft aan op welke fret het akkoord zich bevindt, het is immers altijd goed om te weten waar je op de gitaarhals moet werken. In dit geval bevindt de D zich helemaal bovenin.

Stap 3 – Positioneer je vingers en speel de D

De positie van je vingers wordt aangegeven door de cijfers in de dikke zwarte cirkels. Om het makkelijker te maken hebben we een foto gemaakt: 1 staat voor je wijsvinger, 2 is je middelvinger, 3 geeft de ringvinger aan en 4 is de pink. Heb je er een beetje zin in?

Oké, kijk nu nog eens naar het akkoorddiagram van de D. Zoals je kunt zien, moet je je wijsvinger op de tweede fret van de derde snaar (de G-snaar) plaatsen. Je middelvinger gaat op de tweede fret van de eerste snaar (de E-snaar). Om het D-akkoord compleet te maken moet je jouw ringvinger op de derde fret van de tweede snaar (de B-snaar) plaatsen. 

Heb je alle vingers in positie? Geweldig! Sla nu alle snaren goed aan vanaf de D-snaar naar beneden. Klinkt lekker, of niet? Gefeliciteerd, je hebt net de D majeur toegevoegd aan je basisvaardigheden.

Stap 4 (bonus) – Waarom spelen we een D zoals we dat doen?

Ben je blij met je nieuwe skill? De D is een prachtig akkoord om aan te slaan, op te tokkelen en mee te jammen. Nu is de grote vraag: wat ga je doen? Als je staat te popelen om te beginnen met spelen van nummers in D, klik dan hier. Aan de andere kant kun je ook verder lezen om te begrijpen waarom een D-akkoord wordt gespeeld zoals je net geleerd hebt. Gewoon een klein stukje muziektheorie. 

Aha, een echte die hard! Je bent nog niet afgehaakt. Maak je borst maar nat, want hier komt de orkaan genaamd muziektheorie. Elk basisakkoord dat we bespreken bestaat uit een aantal basiselementen: de grondtoon, de derde noot (derde), de vijfde noot (vijfde) en de achtste noot (octaaf).

Het octaaf en de grondtoon zijn dezelfde toon, alleen verschillen ze in hoogte. De kwint geeft de kracht in de drieklank door deze harmonisch te ondersteunen. De derde geeft aan of een akkoord majeur of mineur is. Dit zegt iets over de stemming waarin het akkoord zich bevindt – majeur klinkt vaak vrolijk en mineur klinkt over het algemeen iets minder happy.

Stap 5 (bonus) – De toonladder van D

Waarom geven we de tonen binnen een akkoord zulke vreemde getallen? Nou, dat komt omdat deze tonen afkomstig zijn van de toonladder van de betreffende toonsoort. De toonladder van de D bestaat uit D (1), E (2), F# (3), G (4), A (5), B (6), C# (7) en D (8). Let op de getallen achter de tonen. De 1 is de grondtoon, de 3 is de terts, de 5 is de kwint en de 8 is de hoger gespeelde grondtoon, het octaaf.

Kijk nu nog eens naar het D-akkoorddiagram. Welke tonen gebruik je eigenlijk uit de toonladder? Je slaat een D, een A, een D en een F# aan – dus grondtoon, kwint, octaaf en terts. Klinkt logisch, toch? Voor een complexere theorie van akkoord bekijk je deze blogpost. Vind je dit theoriegedeelte moeilijk? Maak je daar geen zorgen over. Hier zijn enkele nummers geschreven D om je op uit te leven en al dit technische gebrabbel te vergeten. Happy jamming!

Heeft dit artikel je verder geholpen met je skills? Volgende week publiceren we “Hoe speel ik een E-akkoord in drie simpele stappen uitgelegd”. 

Similar Posts: