David Guetta is de peetvader van Electronic Dance Music. De Franse producer begon eind jaren 80 house nummers te draaien. Sindsdien is hij niet meer gestopt met het maken van muziek. Guetta werkt veel samen met nieuwe talenten en blijft  zoeken naar de next best sound. Tijdens het Amsterdam Dance Event hadden we het genoegen om met David te praten over zijn favoriete akkoordenschema’s, de nieuwe tracks waar hij aan werkt en hoe hij Chordify als DJ gebruikt.

Hoi David, hoe gaat het met je in deze vreemde Corona-tijden? 

Met mij gaat het goed, dank je. Natuurlijk zijn het vreselijke tijden voor de muziekindustrie, maar met mij persoonlijk gaat het goed. Ik ben al 20 jaar aan het rondtoeren en ik ben dankbaar dat ik een van de gelukkigen ben die een beetje spaargeld heeft, dus ik ben niet te veel aan het stressen. Ik gebruik deze tijd om elke dag meer te creëren en productief te zijn in de studio, wat normaal gesproken niet gemakkelijk is als ik de wereld overvlieg. Dus nu zit ik nog dieper in de muziek.

Voor mij is de drive altijd om een nieuw geluid te vinden.

We hebben je benefiet-actie in New York City gezien. Dat was een hele toffe show, maar als Nederlanders vonden we het nog leuker dat je de track “No Limits” van de house act 2Unlimited in je set had opgenomen. Zijn de beginjaren van de elektronische muziek nog steeds inspirerend?

Ah ja, ik doe veel mashups. Met de opkomst van de mogelijkheden die het internet ons heeft gegeven – zoals sociale media, YouTube en al die dingen – is muziek heel toegankelijk geworden. Een DJ draait een plaat, jij gebruikt Shazam en poef, je hebt het nummer. Wat ik probeer te doen met mijn DJ-sets is mensen een unieke ervaring te geven. Daarom leen ik soms van klassiekers als “No Limits” en combineer het met mijn eigen werk. 

Dat zijn geen eenvoudige mashups waarbij je een acapella-versie – de zanglijn van een nummer – neemt en die bovenop een ander nummer zet. Ik heb eigenlijk de 2Unlimited riff gereproduceerd en gecombineerd met een ander nummer. Op deze manier is wat mensen ervaren als ze bij mij komen kijken verrassend en anders dan alleen het mixen van twee nummers. Als je jezelf een artiest noemt, moet je je publiek een unieke live-ervaring kunnen geven. Ik heb het natuurlijk niet over residentie-DJ’s.

Als je aan nieuwe tracks en mashups werkt, heb je dan favoriete toonsoorten of akkoordenschema’s waar je graag op terugvalt?

Natuurlijk heb ik een aantal favoriete akkoordenschema’s als ik mijn eigen muziek maak, maar als ik een mashup maak, is dat anders. Er zijn een paar manieren om dit te doen. De meest eenvoudige is om een acapella-versie te nemen in bijvoorbeeld Am en die te plakken op een melodie die ook in de toonsoort Am zit. Wat ik doe is iets ingewikkelder; ik analyseer eerst de toonsoort waarin de zanglijn is geschreven en daarna zoek ik naar akkoorden die ik eronder kan spelen. Zo produceer ik in principe een nieuwe melodie dat past bij de zangpartij en deze ondersteund. 

Heel interessant. Bedankt voor dat kijkje in de keuken. Je maakt ook deel uit van onze Chordify gemeenschap. Kunt je uitleggen hoe een EDM-producer een instrument gebruikt dat akkoorden analyseert?

Ik ben blij dat ik het je kan vertellen! Voordat ik dat doe, moeten we twee verschillende dingen scheiden. Ten eerste, mijn werk als producent: als ik een nieuw liedje maak, begin ik met het zoeken naar akkoorden, een beat, een melodie. Soms werk ik met een songwriter. Bij dit deel van mijn werk gebruik ik Chordify niet. [Lacht]

Om het echt goed te laten klinken combineer ik die twee niet zomaar, maar ik reproduceer dan vaak de muziekpartij op mijn pads.

Het tweede deel van mijn werk is wat ik doe als DJ. Ik heb het al eerder gezegd, maar als ik een mashup maak, ben ik aan het luisteren en zoek ik naar een zanglijn die over een andere plaat past. Om het echt goed te laten klinken combineer ik die twee niet zomaar, maar ik reproduceer dan vaak de muziekpartij op mijn pads. Of ik speel gewoon het leadgeluid van een track opnieuw in met mijn eigen apparatuur om het beter te laten passen bij het geluid van de mix. Mensen beseffen dit niet, maar als ze dan een mashup horen, zijn ze heel verrast en roepen: “Wow! Deze nummers passen perfect samen en klinken geweldig.” De reden hiervoor is dat ik eigenlijk een beetje aan het vals spelen ben. Dit is mijn geheimpje. Niet doorvertellen hoor! 

Dus hiervoor gebruik je Chordify?

Precies. Als ik aan een DJ-set werk, duurt het soms twee weken om het te perfectioneren, maar tegelijkertijd is het geen plaat die ik op de markt uitbreng. Daarom wil ik zo tijdsefficiënt mogelijk zijn als het gaat om uitzoeken van wat ik moet afspelen en reproduceren. Meestal  kijk ik naar de verschillende platen via Chordify om de akkoorden en de akkoordprogressies te vergelijken.

Er zijn een paar manieren waarop ik dit doe. Soms krijg ik een demo die cool klinkt, maar waarvoor ik betere akkoorden wil vinden. Wat ik ook doe is nummers die ik leuk vind en die een vergelijkbaar tempo hebben, opzoeken in Chordify. Ik transponeer dan de toonsoort van mijn liedje en stel me voor hoe de twee over elkaar heen kunnen klinken. Soms krijg ik zo inspiratie en speel ik nieuwe akkoorden onder de melodielijn van een nummer dat op een andere akkoordprogressie is geschreven. Dit kan een zeer uniek gevoel geven, omdat de melodie dan onverwachter aanvoelt.

Zoek uit wat je muzikale DNA is en als je het eenmaal weet, onderzoek het, ontwikkel het.

Tijdens al deze handelingen denk ik in getallen, Romeinse getallen om precies te zijn. Een akkoord heeft een eigen Romeins nummer in een toonladder en als je de akkoordprogressie in Romeinse nummers hebt, kun je die akkoordprogressie omzetten naar een andere toonsoort, maar de algehele vibe blijft hetzelfde. 

Op die manier kan ik bepaalde nummers reproduceren door de akkoorden die ik in Chordify vind in mijn producerprogramma te zetten en ze daarin aan te passen zodat de toonsoort van de zanglijn die ik wil gebruiken perfect past. Het enige is… Jullie leveren de Romeinse nummers niet! Voeg de Romeinse getallen toe en maak mijn werk gemakkelijker. Alsjeblieft! 

We hebben goed nieuws, we werken hier namelijk aan. Dus deze functie komt eraan binnenkort.

Godzijdank! Het is trouwens niet alleen voor mij een hulpmiddel, het zal ook veel dj’s helpen die hetzelfde met hun sets doen als ik. Niet iedereen in de DJ-wereld is muzikaal geschoold, dus de kracht van deze technologie is groot. Maar genoeg hierover, ik weet zeker dat jullie nog andere vragen voor me hebben.

Als ik een plaat af heb – letterlijk een uur voor een set – zet ik hem op een USB-stick en test hem nog dezelfde avond. Dit is de grootste kick die ik in mijn leven kan krijgen.

Ja, die hebben we! Je wordt de grootvader van EDM genoemd, en…

[Onderbreekt door met zijn handen te zwaaien terwijl hij lacht] De PEETVADER! Niet de grootvader. Man, zo oud ben ik niet.

Juist! Sorry onze fout, jij bent inderdaad de peetvader. Dat maakt je nog steeds iemand die al heel lang in deze industrie meedraait. Wat is je drive om door te gaan, om te blijven produceren? 

Nou, voor mij is de drive altijd om een nieuw geluid te vinden. Ik heb het geluk dat ik naast het maken van nieuwe muziek, ook  DJ ben. Dus ik kan mijn werk direct testen op een publiek. Ik doe dit eigenlijk heel vaak. Als ik een plaat af heb – letterlijk een uur voor een set – zet ik hem op een USB-stick en test hem nog dezelfde avond. Dit is de grootste kick die ik in mijn leven kan krijgen. Het is wat me erg, erg gelukkig maakt.

Veel mensen kennen me door mijn popsongs, maar op dit moment werk ik samen met mijn goede vriend MORTEN aan een nieuw geluid dat we Future Rave noemen en dit is echt een nieuw geluid. Om je vraag te beantwoorden over hoe ik gemotiveerd blijf;  het gevoel dat je krijgt van het maken van een culturele impact op mijn achterban is geweldig. Ik maak de platen die ik als DJ wil draaien.

En als het om popmuziek gaat, probeer ik hetzelfde te doen. Het gaat niet alleen om akkoorden, maar ook om geluiden. Met de juiste akkoordprogressie kun je een goede  melodie schrijven, maar als je de juiste melodie met het perfecte geluid combineert… [gaat achterover zitten en glimlacht] Ja, dat is magie.

Titanium chords

Cool. We hebben nog een laatste vraag. Heb je nog tips voor beginnende muzikanten?

Dit is een moeilijke… Nou weet je, aangezien we het hebben over muziek maken; een groot deel van een goede muzikant worden, is het kopiëren van artiesten waar je van houdt. Ik denk dat als je de muziek of het geluid van iemand probeert te kopiëren, je dan ook beter begrijpt waarom je van een bepaalde sound, beat of melodie houdt. Het geeft je inzicht over jezelf. 

En dit is waarom Romeinse nummers belangrijk zijn. Stel je komt erachter dat een specifieke overgang in nummers die jij tof vindt voortkomt uit het gaan van I naar V.  Nu kun je deze kennis in je voordeel gebruiken. Maar nog belangrijker, het geeft je inzicht in je muzikale DNA. 

Dit had ik toen ik samenwerkte met een zeer ervaren muzikant. Hij kwam in mijn studio en zei: “Ik heb je DNA bestudeerd, ik ken je. Ik kan tien akkoorden in dezelfde toonsoort achter elkaar spelen waarvan ik weet dat je ze leuk vindt. En ik kan hetzelfde doen met tien akkoordcombinaties die je echt haat.” Toen ik verrast antwoordde, legde hij me uit dat ik van bepaalde patronen hou. Hij speelde verschillende combinaties van akkoorden en melodieën die volgens hem deel uitmaakten van mijn DNA. En hij had gelijk. Ik stond echt versteld. Dus mijn tip is: zoek uit wat je muzikale DNA is en als je het eenmaal weet, onderzoek het, ontwikkel het.

Wat een top tip, bedankt David! Geniet van je verblijf in Amsterdam, tot de volgende en happy jamming.

Tot ziens jongens! En vergeet de Romeinse cijfers niet.

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!