Deze week bespreken we een van de meest mysterieuze drieklanken die je bovenaan de hals kunt spelen. De D-mineur heeft iets treurigs, iets spannends, iets stoers en iets engs in z’n geluid. Het akkoord leent zich daarom voor veel stijlen. Van pop en rap tot metal en folk, de D-mineur is van alle markten thuis. Ons akkoord van de week is veelzijdig, dus doe daar je voordeel mee door een paar van onderstaande nummers in je jam op te nemen. Het zijn niet per definitie de makkelijkste tracks, maar een beetje uitdaging af en toe is goed voor je skills.

Fear of the Dark – Iron Maiden

Fear of the Dark van de Britse metalband Iron Maiden is een klassieker. Van het intro waarop de basgitarist een Dm tokkelt tot aan het dramatische einde. Door de technische aard van het metalgenre klinkt een nummer als dit al snel moeilijk. Maar niets minder is waar. Wanneer we naar het akkoordenschema van deze track kijken zien we snel dat dit voornamelijk bestaat uit de basisakkoorden Am, C, F, G, E, D, Em en natuurlijk de Dm. 

De op het eerste gezicht wat lastigere akkoorden zijn de Bb, de Fm en de Gm. Als je goed kijkt zie je dat deze barréakkoorden bijna dezelfde vingerzettingen hebben. Het enige verschil is dat ze op een ander positie op de hals gepakt worden. De moeilijkheidsgraad valt dus al met al wel mee. Maar je zult toch echt wel moeten oefenen.

Chan Chan – Buena Vista Social Club

De hitsingle Chan Chan, uitgevoerd door de legendarische muzikanten van Buena Vista Social Club is een mooie track voor de zwoele zomeravonden. Het nummer deint voort als een ongelakte sloep op een warm cubaans meer en heeft een minder voorspelbare akkoordprogressie dan menig ander popnummer. 

Gebruik deze track om je basisakkoorden te oefenen en train je motoriek met de snelle overgangen tussen de Dm en G en Dm en F. Let er goed op dat je grip niet verzwakt en dat de drieklanken mooi en helder klinken.

All Eyez on Me – 2Pac

Hadden we al gezegd hoe veelzijdig het Dm-akkoord is? Ja dat hadden we zeker. Het nummer All Eyez on Me van rapper 2Pac is daar het zoveelste voorbeeld van. Door de melancholische samenklank en de stoere beat valt alles perfect op zijn plaats in deze track. 

Wat akkoorden betreft is dit nummer geheel gebouwd op een baslijn die varieert tussen de Dm en Gm. Daardoor kun je goed experimenteren met het invullen van de maat met getokkelde akkoorden. Om daarbij ook nog te  rappen is echter een compleet ander verhaal. Daar moet je toch echt wat meer tijd voor uittrekken.

In the Air Tonight – Phil Collins

We eindigen met een klapper uit de popgeschiedenis, het nummer dat na de film The Hangover nooit meer hetzelfde klinkt. Ja, we hebben het hier over de klassieker In the Air Tonight van drummer en singer-songwriter Phil Collins. De manier waarop de drum halverwege het nummer invalt is episch.

Deze track is een goed moment om het keyboard van je zusje eens in te lijven. Op de gitaar klinken de akkoorden Dm, Gm en C mooi, maar het nummer is voornamelijk geschreven voor synthesizer. Dus mocht je in de gelegenheid zijn om te experimenteren op de toetsen, dan is dit het moment. Happy jamming!

+ posts