Barré-akkoorden, je kunt ze haten, mijden en verachten, maar één ding staat vast: je moet er een keer aan geloven. Eigenlijk lijkt het allemaal veel moeilijker dan het echt is. Daarom nog een laatste blog om je dat ene cruciale duwtje in de rug te geven zodat je de basistheorie in praktijk kunt te brengen.

Hoe speel je barré-akkoorden? We hebben in eerdere barré-blogs uitgelegd hoe je vanuit een Em-akkoord alle mineurakkoorden met een grondtoon op de lage E-snaar kunt spelen. Doe je er een vingertje bij, dan krijg je een E-akkoord waarmee je alle majeurakkoorden vanuit de lage E-snaar kunt spelen. 

Met diezelfde E-majeur greep – alleen dan een snaar hoger op de A – speel je alle mineurakkoorden met een grondtoon op de A-snaar. Dan blijft er nog één onbesproken barré-figuur over: de greep die gebaseerd is op de A-majeur. Deze is gelijk ook de meest taaie van de drie.

De A-majeur vormt de kern

Hoe speel je een A-akkoord, de ins and outs lees je deze blogpost. Let goed op de gelijkenis tussen een A-majeur en de vingerzetting die we hieronder schematisch hebben weergegeven. 

Wat valt als eerste op? Yes, dit is een barré-akkoord. Wat valt je daarna op? Inderdaad, dit is een barré-akkoord dat heel erg veel lijkt op een A-akkoord. De wijsvinger die de gitaarkam vervangt maakt het tot een barré-akkoord, maar de drie snaren die naast elkaar ingedrukt worden zijn de kern van het akkoord.

Hoe speel je een A-akkoord?

Hoe je een A-akkoord speelt verschilt en staat niet in steen geschreven. Daar waar je bij de A-majeur je wijsvinger, middelvinger en ringvinger naast elkaar plaatst raden we je aan bij barré-akkoorden twee andere manieren uit te proberen. 

Ten eerste kun je de aangegeven figuur aanhouden waarin je middelvinger, ringvinger en pink de snaren indrukken met je wijsvinger plat er boven. Een andere, minder conventionele manier is je ringvinger platleggen onder je al vlakke wijsvinger. Zo druk je alle snaren in en ligt je hand in een wat aangenamere houding. Probeer het uit en kijk wat het beste bij je past. 

Alle majeurakkoorden vanaf de A-snaar

Hoe speel je barré-akkoorden vanaf de A-snaar? Nou zo dus! In dit geval heb je met deze greep twaalf majeurakkoorden geleerd. Welke dat zijn kun je hieronder zien in de schematische weergave van de gitaarhals. 

Onthoud goed welke tonen zich onder welke fret bevinden. Deze kennis in combinatie met de net uitgelegde greep staat garant voor glasheldere majeurakkoorden. Bekijk voor uitgebreide akkoordopbouw deze blogpost.

Zo speel je 48 akkoorden

Tot slot mag je jezelf feliciteren, want je kunt nu 48 barré-akkoorden spelen op de hele gitaarhals. Mooi toch! En dat allemaal met slechts drie basisgrepen. Simpeler wordt het niet. Het is nu een kwestie van blijven oefenen, blijven trainen. Alleen dan wordt je beter.

Je hand moeten wennen aan de pijn en je vingers moeten kracht opbouwen om de snaren goed naar beneden te kunnen drukken. Als je moeite hebt met het vinden van motivatie om gitaar te spelen dan hebben we wel wat tips and tricks. Leef je uit met deze nieuwe kennis en happy jamming!    

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!
+ posts

Teo creates content, which means he writes, a lot, about music, and all things interesting. When it comes to jamming, his weapon of choice is the bass guitar.