Als je eenmaal weet hoe je ze moet spelen zijn de basisakkoorden best makkelijk, maar het leerproces kan pijnlijk en vervelend zijn. Om het zo soepel mogelijk te maken hebben we de informatie in drie eenvoudige stappen voor je uiteen gezet. Zo leer je in een mum van tijd hoe je een G-akkoord moet spelen!

We hebben eerder al uitgelegd hoe je de A, Am, E, Em, D, Dm en C kunt spelen. Nou, er zijn niet veel basisakkoorden meer over, behalve de F en de G. Deze blogpost focust op de laatste. Voordat we beginnen is het belangrijk om er zeker van te zijn dat je gitaar binnen handbereik is. Je zult haar nodig hebben. Als je tijdens je training pijnlijke vingers begint te krijgen, lees dan deze tips over het voorkomen van blaren.

Stap 1 – Stem je gitaarย 

Laten we bij het begin beginnen. Je kunt een instrument niet bespelen zonder het eerst te stemmen. En een gitaar is geen uitzondering op deze regel. Dus pak je instrument en zorg ervoor dat ze kristalhelder klinkt door onze blogpost te lezen over tips & tricks voor het stemmen van je gitaar. Voor een standaardstemming kun je ook een stemapparaat gebruiken of een applicatie op je telefoon zoals KARANG.

Stap 2 – Bekijk het diagram van het G-akkoord

Stap twee is het begrijpen van het akkoord dat je gaat spelen. Laten we daarom het diagram van G-akkoord wat beter bekijken. De verticale lijnen zijn de snaren E, A, D, G, B en e van links naar rechts (snaren worden van onder naar boven geteld, dus de hoge e is de eerste snaar en de lage E de zesde).

G-akkoord

Bovenaan het diagram zie je een aantal transparante cirkels. Deze geven de snaren aan die je open moet spelen (zonder een fret in te drukken). Het getal 1 geeft de fret aan waarop het akkoord zich bevindt, zodat je niet verdwaalt op de gitaarhals. Zoals je kunt zien wordt het G-akkoord bovenaan de gitaarhals gespeeld.

Stap 3 – Positioneer je vingers

De cijfers in de dikke zwarte cirkels geven de positie van je vingers aan. Op het plaatje hieronder zie je welke nummers voor welke vingers staan: 1 is je wijsvinger, 2 je middelvinger en 3 je ringvinger. So far so good, vind je niet?ย 

Zullen we proberen het G-akkoord te spelen? Geen haast, we hebben alle tijd van de wereld. Voordat je het akkoord daadwerkelijk gaat spelen, moet je nog eens goed naar het diagram kijken en je vingers nog eens goed positioneren.

Begin met het plaatsen van je ringvinger op de derde fret van de eerste snaar (de e-snaar). Je middelvinger gaat naar de derde fret van de zesde snaar (de lage E-snaar). Nadat je je wijsvinger op de tweede fret van de vijfde snaar (de A-snaar) hebt geplaatst kun je het G-akkoord aanslaan. Zorg dat je vingers goed op de snaren drukken, zodat elke snaar een heldere toon geeft.

Stap 4 (bonus) – Wil je weten waarom een G-akkoord zo wordt gespeeld?

Dat klinkt lekker, toch? Oh zeker wel! Je mag jezelf feliciteren met het verwerven van een nieuwe skill, het spelen van het G-akkoord. Dus wat is het plan nu? Ga je dit akkoord aanslaan en tokkelen totdat je vingers beginnen te bloeden of wil je iets meer weten over wat je eigenlijk aan het spelen bent? De keuze is aan jou, we oordelen niet.

Ah een echte die hard. Je bent er nog steeds! Dit volgende stukje muziektheorie kan een beetje hobbelig worden, dus houd je vast. De informatie is eenvoudig maar compact. Elk basisakkoord bestaat uit een aantal basiselementen: de grondtoon (prime), de derde noot (terts), de vijfde noot (kwint) en de achtste noot (octaaf).

Het octaaf en de grondtoon zijn dezelfde noot, alleen ze verschillen in toonhoogte. De kwint ondersteunt de drieklank door zijn harmonische kracht. De derde geeft aan of een akkoord majeur of mineur is. Dit zegt iets over de stemming van een akkoord – majeur klinkt vaak vrolijk en mineur klinkt triest of melancholisch.

Stap 5 (bonus) – De toonladder van G

De aanduidingen prime, terts, kwint en octaaf geven de positities van de noten in de corresponderende toonladder aan. De toonladder van G bestaat uit G (1), A (2), B (3), C (4), D (5), E (6), F# (7) en G (8). Let op de getallen achter de noten. De 1 is de grondtoon (prime), de 3 is de terts, de 5 is de kwint en de 8 is de hoger gespeelde grondtoon, die we ook wel het octaaf noemen.

Kijk nu nog eens naar het akkoorddiagram van G. Welke noten gebruik je eigenlijk uit de toonladder? Je slaat G, B, D, G, B en G aan – dus de grondtoon, terts en kwint sla je als eerste aan. Klinkt logisch, toch? Zie onze andere blogpost over complexere akkoordenopbouw. Is je hoofd al aan het exploderen van alle informatie die erin is gegoten? Ontspan, neem pauze en speel mee met wat toffe nummers in G. De rest komt met de tijd. Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘ŽJe hebt al gestemd!
+ posts

Teo creates content, which means he writes, a lot, about music, and all things interesting. When it comes to jamming, his weapon of choice is the bass guitar.