Een grotere G dan de G-majeur is er niet in gitaarland. Deze drieklank past zowel in gangster hiphop als country en pop. Daarom benoemen we deze week de G-majeur tot samenklank van de week. Check voor meer akkoorden van de week onze Instagram.

De G-majeur is een van de eerste grepen die je leert. Dit akkoord vormt samen met de D, C, A en E de basis van veel nummers. We hebben een vijftal tracks voor je op een rijtje gezet. Door veel nummers in deze toonsoort mee te te spelen kun je leren herkennen welke andere grondtonen goed te combineren zijn met de G-majeur.

Wish You Were Here – Pink Floyd

Het nummer Wish You Were Here van het gelijknamige album van Pink Floyd uit 1975 is een must in iedere zomerjam. De track heeft een fris geluid, het klinkt bij vlagen vrolijk en tegelijkertijd druipt de melancholie er vanaf. Dit komt door de bijzondere combinatie van akkoorden die allemaal in de toonsoort G vallen. Denk bijvoorbeeld aan een E-mineur7 of een A7sus4. Dit is een goed moment om over de schrik van deze moeilijke namen heen te stappen en de akkoorden zelf eens aan te slaan.

Sweet Home Alabama – Lynyrd Skynyrd

Voor de beginnende gitarist is Sweet Home Alabama van Lynyrd Skynyrd een mooie gelegenheid om de basis te oefenen. Met akkoorden als Em, A, D, G en F heb je in één nummer gelijk alle standaard combinaties in G-majeur te pakken. Voor de gevorderde gitarist is het tokkelschema een leuke uitdaging. Stiekem sla je met het onder de knie krijgen van deze klassieker twee vliegen in één klap. Kid Rock liet zich namelijk door dit nummer inspireren voor zijn eigen liedje All Summer Long. Jam hier mee.

The Rain Song – Led Zeppelin

Als gevorderde gitarist heb je soms een beetje uitdaging nodig zonder dat het gelijk allemaal te patserig klinkt. The Rain Song is de track die dit biedt. Heb je komend weekend niets te doen? Mooi, pak het akkoordenschema er maar bij en neem je tijd. Let goed op hoe Jimmy Page een G-majeur subtiel laat overvloeien in een G-mineur7 die op zijn beurt verandert in een G-mineur. De truc is goed luisteren en blijven oefenen.

Banana Pancakes – Jack Johnson

Mocht je komende zomer lekker gaan chillen op het strand met je gitaar dan is dit nummer van surfer boy Jack Johnson een goede toevoeging aan je jam. In deze track gebruikt Johnson heel veel zeven-akkoorden. Deze hebben een dromerige klank en zorgen voor de sfeer die zo karakteristiek is voor het liedje. Laat je niet afschrikken door een A7, G7 of D7. Zoals je hier kunt zien, gaat het bij een zeven-akkoord vaak om de kunst van het weglaten.

White Iverson – Post Malone

Hadden we al gezegd dat de G-majeur zich leent voor elke genre? Dat zie je ook in deze track van Post Malone. White Iverson is net als Banana Pancakes en Wish You Were Here dromerig, zweverig. Je zou bijna verwachten dat ook dit nummer volstaat van zeven-akkoorden. Het tegendeel is waar. De Post Malone-track heeft een vrij standaard akkoordenschema.

Verras je publiek om het kampvuur met deze minder voor de hand liggende song, al zijn de vocalen een stuk moeilijker onder de knie te krijgen dan de begeleiding. Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!
+ posts

Teo creates content, which means he writes, a lot, about music, and all things interesting. When it comes to jamming, his weapon of choice is the bass guitar.