Wil je gitaarakkoorden leren spelen? Dan ben je bij Chordify aan het juiste adres. We hebben blogposts over open gitaarakkoorden, barréakkoorden, septiemakkoorden, powerakkoorden, en inversies – in de toekomst voegen we nog meer aan dit lijstje toe, zoals verminderde akkoorden en susakkoorden . Met andere woorden: alles om je jams een beetje mooier te maken. 

Om je op weg te helpen bij het leren van gitaarakkoorden hebben we alle onderwerpen hieronder opgesomd met links naar meer gedetailleerde artikelen. Veel plezier!

In deze blog over barréakkoorden vind je

Open akkoorden

Als je voor de eerste keer een gitaar pakt, begin je met het leren van de basis. Ten eerste is dat het stemmen van je gitaar in standaard stemming. De volgende stap is het leren lezen van akkoorddiagrammen en het spelen van de open akkoorden. Een open akkoord is een akkoord waarbij een of meerdere snaren niet zijn ingedrukt, zoals het Em-akkoord, het E-akkoord, het A-akkoord, het Am-akkoord, het D-akkoord, het Dm-akkoord, het C-akkoord, het G-akkoord, en het F-akkoord

Als je op zoek bent naar een meer gedetailleerde uitleg over hoe je basisdrieklanken (open akkoorden) speelt, bekijk dan de blogposts die we over dit onderwerp hebben geschreven. Elk artikel heeft een instructievideo die je precies laat zien hoe je een specifiek akkoord moet spelen. Benieuwd naar de basis muziektheorie van gitaarakkoorden? Lees dan Zo leer je basistheorie van akkoorden op je gitaar om een beter beeld te krijgen.

Barréakkoorden

Nadat je de basisakkoorden onder de knie hebt, is het tijd om je gitaarvaardigheden naar het volgende niveau te tillen met barréakkoorden. Als je een barréakkoord speelt, maak je eigenlijk met je wijsvinger een beweegbare topkam – het deel bovenaan je gitaar, dat alle snaren op hun plaats houdt. Op deze manier maak je de hals van het instrument korter. Door dit te doen, creëer je een nieuw veld waarop je kunt experimenteren met grepen. Je wijsvinger is dan een soort van mobiele capo.

Gelukkig hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden als het gaat om het spelen van barréakkoorden. Je kunt veel van de grepen die je hebt geleerd bij het spelen van open akkoorden hergebruiken. Als je bijvoorbeeld een F-majeur barréakkoord wilt spelen, hoef je alleen maar je vingers in de E-majeur positie te zetten vanaf de tweede fret en met je wijsvinger de snaren op de eerste fret platdrukken. Cool, hè? Leer in dit artikel hoe je alle majeur- en mineur-akkoorden speelt met vier basis grepen

Zo zien een Gm barréakkoord en een D barréakkoorden eruit.

Septiemakkoorden  

Een septiemakkoord is een basisdrieklank met toevoeging van de septiem. De naam septiem is afkomstig van het Latijnse woord septem dat zeven betekent. Je voegt dus de zevende toon van de toonladder waarvan het akkoord is afgeleid. Je herkent een septiemakkoord aan een zeventje dat in de naam staat op het akkoorddiagram.

Klinkt dat als hocus pocus? Maak je geen zorgen. Zoals je kunt zien in onze “Eenvoudige inleiding tot de basis gitaarakkoorden theorie,” is een akkoord gebaseerd op een toonladder.  Het Am7 akkoord bijvoorbeeld, is gebaseerd op de A-mineur toonladder. Die bevat zeven noten: A, B, C, D, E, F, en G. Een basisdrieklank bestaat uit de eerste, derde en vijfde noot. Als je de zevende noot toevoegt (de septiem) aan de eerste drie krijg je een septiemakkoord. In dit geval is dat de G. 

Dit is een oversimplistische uitleg van een veel complexer fenomeen. We raden je dan ook aan om Hoe speel je een Am7 gitaarakkoord in drie eenvoudige stappen te bekijken voor een meer uitgebreide uitleg van het septiemakkoord in het algemeen en de Am7 in het bijzonder.

Am7 chord

Dit is een Am7 akkoord. 

Powerakoorden

Bij genres als rock ‘n’ roll, metal en punk draait alles om rauwe kracht en eenvoud. Daarom houden deze stijlen van het powerakkoord. Leuk weetje: een powerakkoord is helemaal geen akkoord, maar een harmonie van twee noten. Herinner je je de basisakkoorden? Hun DNA bestaat uit de grondtoon, de terts en de kwint. 

De terts maakt een akkoord majeur of mineur. Maar wat gebeurt er als je die verwijdert? Nou dan hou je een zeer sterke harmonie over, die we een powerakkoord noemen. Aangezien dit “akkoord” een harmonie is tussen de grondtoon en de vijfde toon staat er een vijf bij de naam van het akkoord, bijvoorbeeld A5 of D5. Als je meer wilt weten over dit onderwerp, bekijk dan onze blogpost School of rock- de basis van een rock ‘n roll-jam

Dit een voorbeeld van een A5 powerakkoord en een D5 powerakkoord

Omkeringen

Goed, we hebben de vier meest gebruikte gitaarakkoorden in de populaire muziek besproken. Maar daar zijn natuurlijk nog veel meer. Als je eenmaal open akkoorden, barréakkoorden, septiemakkoorden en powerakkoorden onder de knie hebt, wordt het misschien tijd om met inversies te gaan spelen.  

Wie zegt dat een akkoord moet beginnen met de grondtoon? Wat gebeurt er als je de terts bovenaan zet, of de kwint, of – in het geval van septiemakkoorden – de septiem? Het eenvoudige antwoord is dat het akkoord in theorie hetzelfde blijft, maar dat de klank wel verant. Deze akkoorden noemen we omkeringen en ze zijn best cool als je ze eenmaal doorhebt. Leer alles over omkeringen in ons muziekwoordenboek. 

Dit is een voorbeeld van verschillende manieren waarop je een Am kunt spelen door gebruik te maken van omkeringen.

Gitaarakkoorden

We hebben in een hele korte tijd een heleboel gitaarakkoorden besproken. Onthoud dat dit slechts het topje van de ijsberg is, een klein duwtje in de goede richting. De wereld van de gitaarakkoorden is groot zoals je in onze akkoorddiagramvinder kunt zien; hopelijk geeft dit artikel je de tools om je op weg te helpen. Veel plezier op je reis. Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!
+ posts

Teo creates content, which means he writes, a lot, about music, and all things interesting. When it comes to jamming, his weapon of choice is the bass guitar.

Website | + posts

Kirill is Chordify’s academy content creator. Being a professional musician and musical educator, he brings more than 12 years of experience to the table. At Chordify, he explains theoretical and practical music matters. Besides that, Kirill leads the music project The Skypainters and performs in different venues and festivals.