Je droom is eindelijk uitgekomen, je kijkt tevreden naar je recente aankoop: een splinternieuwe, fonkelende gitaar. En nu dan? Geen zorgen, Chordify helpt je op weg met de eerste stappen in een wereld die je hele perceptie van wat muziek is voor altijd zal veranderen. Maar voordat het zover is moeten we beginnen bij het begin. Hoe speel je een E-akkoord. (Kijk ook naar ons akkoord van de week over E, om inspiratie voor liedjes te krijgen).

Waarom een E-akkoord? Het antwoord is heel simpel: dit is het eerste akkoord dat je tegenkomt op de gitaar. Zoals het C-akkoord de basis vormt voor een piano is het E-akkoord de basis voor de gitarist. Dit is zo, omdat je gitaar standaard in E gestemd is.

Stap 1 – Stem je gitaar in E

Stap één is daarom: stem je gitaar in E. Dit kan heel gemakkelijk met een stem-app, zoals KARANG; of een analoog stemapparaat. Heb je niet zoiets thuis liggen? Geen probleem, check onze blogpost over tips & tricks voor het stemmen van je gitaar.

Stap 2 – Bekijk het diagram van E

Wat is een E-akkoord nu echt? Dat kun je zien in een akkoorddiagram. Dat is een plaatje waarop een deel van de gitaarhals te zien is. Van links naar rechts zijn de afgebeelde snaren E, A, D, G, B, e (snaren worden geteld van onder naar boven, dus de hoge e is de eerste snaar en de lage E de zesde).

De doorzichtige rondjes aan de bovenkant geven aan welke snaren open gespeeld worden. Het cijfer linksboven in het diagram geeft aan op welke fret het akkoord zich bevindt. Dat is handig voor je oriëntatie op de gitaar. In dit geval speel je een E-akkoord helemaal bovenaan de hals.

Stap 3 – Plaats je vingers op de juiste positie

De vingerzetting van het E-akkoord is aangegeven met de cijfers in de dikke zwarte bolletjes. Handig om te weten, is dat 1 staat voor je wijsvinger, 2 voor je middelvinger, 3 voor je ringvinger en 4 voor je pink. Met dat in je achterhoofd, wordt het nu tijd om je gitaar te pakken en af te tellen.

Zet je ringvinger op de tweede fret van de vierde snaar (de D-snaar). Zit ie goed? Mooi, zet dan je middelvinger naast je ringvinger op de tweede fret van de vijfde snaar (de A-snaar). Druk ze goed in. En nu het laatste loodje, zet je wijsvinger op de eerste fret van de derde snaar (de G-snaar). Staan alle vingers op hun plek? Goedzo. Druk zo hard je kan en sla alle snaren aan. Gefeliciteerd! Zo klinkt een E-akkoord.

Stap 4 (bonus) – Waar bestaat een E-akkoord uit?

Knap hoor, je kunt nu een E-akkoord spelen. Dat voelt goed, of niet? Je kunt ervoor kiezen om deze blogpost nu te sluiten en er lekker op los te jammen. No hard feelings als je dat doet, echt niet. Maar als je wilt weten waarom we een E-akkoord zo spelen, lees dan nog even door voor een kort stukje theorie.

Elk akkoord is opgebouwd uit een aantal basiselementen: de grondtoon, de derde toon (terts), de vijfde toon (kwint) en de achtste toon (octaaf). Het octaaf en de grondtoon zijn dezelfde toon, alleen verschillen ze in hoogte. De vijfde toon zorgt voor kracht in het akkoord, door het harmonisch te ondersteunen. De derde toon geeft aan of een akkoord majeur of mineur is. Dit wordt ook wel het ‘geslachtsdeel’ van het akkoord genoemd.

Stap 5 (bonus) – Toonladder van E

Waarom kennen we cijfers toe aan de tonen van een akkoord? Nou, dat komt doordat deze tonen afkomstig zijn uit de toonladder van de desbetreffende toonsoort. Zo is de toonladder van E opgebouwd uit E, F#, G#, A, B, C#, D# en E. Waar de kruisen (#) voor staan is op dit moment niet van belang.

Wel van belang is dat je dit ziet: E (1), F# (2), G# (3), A (4), B (5), C# (6), D# (7), E (8). De 1 is de grondtoon, de 3 is de terts, de 5 is je kwint en de 8 is je verhoogde grondtoon, oftewel het octaaf. Dus, wat gebeurt er wanneer je een E-akkoord aanslaat? Dan sla je een E, een G#, een B en een E aan. Bekijk deze blogpost om meer te lezen over akkoordconstructies. Tolt alles al voor je ogen? Geef jezelf wat rust en oefen de basis eerst maar even. Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!