No music no life

Lekker veel jammen is niet altijd een kwestie van tijd, maar misschien nog wel meer van motivatie. In deze blogpost nemen we enkele handige tips & tricks door om dit aan te pakken, zodat je je vaardigheden en kennis van je instrument kunt uitbreiden; en een betere versie van jezelf als muzikant kunt worden.

Deze blog geeft je tips om structuur in je oefening aan te brengen. Want of je nou een beginner of professional bent, er is altijd wel iets te verbeteren. Van het uitbreiden van je akkoordenkennis tot het verfijnen van je techniek. En voor alles geldt: oefening baart kunst. Daarom geven wij drie tips voor een systematische oefenroutine. 

 

1 – Begin met een doel

Wat wil je eigenlijk verbeteren? Oefen je voor een optreden op de trouwdag van je ouders? Of ben je genoodzaakt jouw kampvuurreptoire uit te breiden, omdat men na de honderdste keer Kumbaya My Lord dreigt je gitaar als brandhout te gebruiken? Elke reis begint met een plan. Wat is de jouwe? 

Onze tip is: doe het stap voor stap. Als je het uiteindelijke doel opbreekt in simpele stappen, kan er niet zoveel mis gaan. Wat betekent dat? Het begint met het formuleren van een duidelijke doelstelling, zoals: Ik wil twintig nieuwe nummers leren; Ik wil barréakkoorden leren; Ik wil alternatieve stemmingen leren; Of nog simpeler, ik wil de akkoorden van Wonderwall leren.

 

2 – Maak een plan

Nu je jouw doel hebt opgeschreven, is het tijd om een plan te maken. Want ‘een doel is droom met een deadline’. En deadlines kun je aan jezelf stellen, dus waar wacht je op? Begin met plannen.

Stel, je wilt die twintig nummers binnen een jaar aan je setlijst toevoegen. Waar kun je dan het beste beginnen? Bij het uitzoeken van de nummers natuurlijk. Daarna deel je twintig nummers door twaalf maanden; dat komt neer op 1,66 nummers per maand. Dat is dus elke maand één nummer leren en één nieuw nummer uitzoeken voor de volgende maand. Valt reuze mee toch!

 

2.5 – Maak een plan B

Nogmaals, oefening baart kunst. Maar om goed te kunnen oefenen moet je consistent zijn. Als je voor het eerst je doel stelt, word je enthousiast van het idee alleen; dat noemen we motivatie. Maar zodra de motivatie afneemt, moet je een plan B hebben. 

Het plan B moet iets zijn dat zo gecomprimeerd is dat je met gemak de motivatie kunt opbrengen om eraan te voldoen. Dat kan bijvoorbeeld zijn, het spelen van drie akkoorden per dag, of het refrein van een nummer dat je al kent oefenen. Meer niet. Makkelijk, simpel en een laag faalrisico. 

 

3 – Volg je plan

Je zult je onderhand misschien afvragen waarom je allemaal stappen moet volgen als je gewoon twintig nummers wilt leren. Het gaat allemaal om het creëren van routine en het veranderen van je houding ten opzichte van oefenen. Als je elke dag routinematig je gitaar oppakt zul je elke dag aan je doel denken; twintig nummers leren. 

Telkens als je nummers herhaalt krijg je ze beter in de vingers. Daarbij focus je heel gericht op je instrument, waardoor er momentum ontstaat. De combinatie van het stellen van een doel, het maken van een plan en het creëren van routine leiden tot een hogere slagingskans. 

3.5 – Wees niet bang om te falen

Tot slot komt het allemaal neer op plezier hebben en gewoon doen – alhoewel dat soms simpeler klinkt dan het is. Een toepasselijke wijsheid luidt: ‘De meester heeft vaker gefaald dan de leerling het heeft geprobeerd.’ Zo is het gewoon. 

Dus wat is jouw muzikale doel? Plan het, maak een schema en wijd je toe aan simpele dagelijkse oefeningen op je instrument. Ook al is dat dus maar één akkoord; je haalt voordeel uit routine. Veel plezier, geen stress en happy jamming

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!
+ posts

Teo creates content, which means he writes, a lot, about music, and all things interesting. When it comes to jamming, his weapon of choice is the bass guitar.