Oh ja, het is weer zo ver! “Wat? Wat gaat er gebeuren?!” De feestdagen staan weer voor de deur, de gezelligste tijd van het jaar. Ben jij je al aan het voorbereiden op de kerstmedley die je op kerstochtend gaat spelen? Heb je jouw 2020-setlist al samengesteld? Nog niet? Geen zorgen, wij helpen je op weg met ons Kerst-kanaal. En als je toch bezig bent, vergeet niet jingle bells op de beat aan te zetten.

December is een maand vol met keuzes. Wat geef je je ouders, je broertjes en zusjes, je vrienden? Welke feestjes ga je wel heen, welke sla je over? Nou, om de muzikale keuzestress te verminderen hebben we een aantal nummers uitgekozen die perfect aansluiten bij het seizoen. Smaakt naar meer? Scrol dan even door ons Kerst-kanaal

 

Kylie Minogue – At Christmas

De feestdagen zijn ook een tijd van terugblikken. Wat heb je het afgelopen jaar allemaal gedaan? En vooruit kijken. Wat ga je allemaal doen? Het gaat echter ook om het genieten van het moment, met je vrienden en familie. En daar gaat dit nummer over.

De track At Christmas van Kylie Minogue heeft een fijn akkoordenschema, tjokvol basisakkoorden. Een perfect oefennummer dus. Daarnaast krijg je ook de kans om wat barré-akkoorden die je niet elke dag tegenkomt uit te proberen, zoals een F#7 en een C#. 

 

Elvis Presley & Martina McBride – Blue Christmas  

Als je een echte klassieker wilt instuderen voor je kerstlijst, is dit het perfecte nummer. De akkoorden van Blue Christmas van Elvis Presley zijn bluesy en goed bij te houden. Het schema bestaat in totaal uit vijf akkoorden, met een A-akkoord en E-akkoord in de basis.

De andere drie zijn een B7-akkoord, een E7-akkoord en een F#7-akkoord. Die laatste zat ook in Kylie’s nummer. Het lijkt misschien zo, maar 7-akkoorden zijn niet veel moeilijker. Integendeel, de meeste akkoorden worden juist makkelijker. Behalve de B7, dus dat is de echte uitdaging. 

 

Coldplay – Christmas Lights

Heb je altijd al iedereen willen verrassen door ineens op je oma’s piano een nummer uit je mouw te schudden? Probeer Christmas Lights van Coldplay eens te oefenen en grijp je kans. Het nummer bestaat voornamelijk uit opgewekte majeurakkoorden, maar is toch melancholisch.

Met dit nummer kun je je pianovaardigheden weer eens bijslijpen; en het kan nooit kwaad om je akkoordenpakket uit te breiden met een Gmaj7, een Cmaj7 en een Dsus4. Op het eerste gezicht lijken het misschien scheikundige formules, maar als je ze eenmaal op de piano speelt zul je zien dat het slechts om een handjevol kleurrijke akkoorden gaat. 

 

Céline Dion – Happy Xmas (War is Over)

Dus je moeder heeft een kristalheldere stem en je zus zingt als een engeltje. Waarom verras jij de familie dan niet met dit klassieke nummer op de gitaar ? Deze is speciaal voor de harcore gitaristen onder ons; een nummer vol barré-akkoorden en een uitdagend tempo. 

De akkoorden van Happy Xmas van Céline Dion zijn niet de makkelijkste. Om dit op te lossen kun je de virtuele capo op de derde fret plaatsen Zo haal je er een paar barré-akkoorden uit. Als het nog steeds te moeilijk is, kies je gewoon een ander nummer uit ons overvolle Kerst-kanaal. Kies zorgvuldig, hou het rustig en happy jamming!

Similar Posts: