Dus, je wilt een nieuw instrument leren bespelen. Je hebt jezelf urenlang opgesloten op je kamer en hetzelfde akkoord of liedje gespeeld tot in de oneindigheid, maar het resultaat is nog ver van wat het zou moeten zijn? Misschien is het wel tijd om in een band te gaan spelen.. Ja, dat las je goed—lees verder en we geven je wat redenen waarom jij ook in een band zou moeten gaan spelen.

We weten precies wat je nu denkt: “maar ik ben nog helemaal niet goed genoeg om in een band te spelen!”. Misschien heb je gelijk. Maar toch zijn we ervan overtuigd dat de beste manier om goed genoeg te worden om in een band te spelen, is om in een band te spelen!

Een nieuwe taal leren

Als je ooit een nieuwe taal hebt willen leren, dan heb je vast het advies gekregen om de taal te leren in het land waar de taal vandaan komt. Wat helemaal goed schijnt te werken is om een locatie te kiezen waarbij je niet terug kunt vallen op Engels, zodat je de taal wel MOET spreken, ook al voel je je hierdoor zo nu en dan aardig incompetent.

Het draait allemaal om de cultuur

Hier is het ding: wat het leren van een taal in land waar deze gesproken wordt zo effectief maakt, is het feit dat je omringd bent door de cultuur van de taal. Het is moeilijk om de taal te vermijden als alle tv shows, films, boeken, restaurant menu’s en verkeersborden in deze taal zijn. Afgezien van het feit dat de lokale bevolking je inzet absoluut zal waarderen, hoe klungelig je ook denkt te zijn.

Hetzelfde is waar als je het ‘leren van een taal’ en het het ‘desbetreffende land’ vervangt door het ‘leren van een instrument’ en ‘band’. Je zult zien dat je snel vooruitgang boekt, simpelweg omdat je wel moet, en omdat je constant omringd wordt door een muzikale omgeving. Je kunt niet meer een lastig akkoord overslaan en het liedje op een verder punt weer oppakken. Je bent nu onderdeel van een groep, een groter geheel, dus klim aan boord en doe wat je kan om de rest bij te benen. Het zal niet altijd een smooth ride zijn, maar je hoeft niet bang te zijn om dingen verkeerd te doen.

Omarm de groepsdruk

Wanneer je in een band gaat spelen voel je je misschien minder goed dan de rest van de band, die wellicht al meer ervaring hebben dan jij. Je wilt gewoon zo snel mogelijk op het niveau van de rest komen, maar je weet niet helemaal hoe. Als een Duitse die naar Nederland verhuisd is ken ik dit gevoel maar als te goed. Na 2 jaar hier gewoond te hebben, was mijn Nederlands nog steeds om te janken, ook al had ik Nederlandse lessen genomen. Wat mij hielp, was groepsdruk. Ik vroeg mijn vrienden om niet meer naar het Engels te switchen wanneer ik in de buurt was, maar gewoon Nederlands te blijven praten. Dit betekende dat—als ik een actief onderdeel uit wou blijven maken van de vriendengroep—ik snel aan mijn Nederlands moest werken.

Natuurlijk is het soms fijn om ook rekening te houden met de tekortkomingen van anderen zodat iedereen zich opgenomen voelt. Maar toch, hoe zul je ooit naar het niveau van een ander kunnen klimmen als zij steeds omlaag blijven komen naar het jouwe?

Om hulp vragen is OK

Beter nog, een super vette gitaar riff helemaal verknoeien kan juist helemaal in je voordeel werken wanneer je in een band speelt! Bekijk het eens zo: had je deze riff verprutst op je zolderkamer, dan had niemand met een vingertje naar je gewezen en je vervolgens vertelt hoe het WEL moest. Oftewel, zonder kritische blik­—of oor—van een ander, zal het je veel langer duren om op het niveau te komen waar je wilt zijn.

De angst om iets verkeerd te doen zou je niet achter moeten houden—of het nou om het leren bespelen van een instrument gaat, of het leren van een taal. En mocht je jezelf kunnen omringen met gelijkgezinde mensen, dan kun je samen MET en VAN ze leren.

Alles wat je hart begeert ligt een stap buiten je comfort zone.

Uiteindelijk —ook al is het soms eng— brengt het verlaten van je comfort zone bijna altijd grootse beloningen met zich mee. En ik weet zeker dat een band voor veel beginnende muzikanten een hele grote stap buiten hun comfort zone is. Maar het geeft je ook een gigantisch voordeel, want je omringt je met gelijkgezinde mensen, je raakt gemotiveerd door een naderend optreden, en hiermee versnel je het leerproces. Niet in de laatste plaats omdat de meeste bands elke week—of zelfs vaker!—oefenen. En absoluut, dit is bijna de definitie van in het diepe springen, maar de resultaten zullen groots zijn!

Dus.. Wat nu?

Feit is dat niet alle bands zitten te wachten op een beginnende muzikant, wat uiteraard begrijpelijk is. Toch zou dit je er niet van moeten weerhouden; je kent waarschijnlijk zelf al wat andere beginnende muzikanten. Wie zegt dat je niet zelf je team van aspirerende rocksterren samen kunt stellen? Vooral nu je weet dat iedereen groeit van het samenspelen in een band, is het tijd om deze kennis te delen met andere en ze pumped te maken om met jou dit avontuur aan te gaan!

 

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!
+ posts

Team lead Premium by day, poet by night. On weekends, Jorine likes to explore the outer corners of her spectrum of interests, be it at a punk concert, a techno club or a pop festival.