Tijdens het Take Root-festival spraken we met Lilly Hiatt. Deze artiest is eigenlijk al vanaf haar geboorte werkzaam in de muziekindustrie. Haar tracks zijn eerlijk en recht voor zijn raap, haar geluid is helder en haar optredens stellen nooit teleur. 

Wij spraken met Hiatt over haar favoriete gear, haar suggesties voor goede nummers om mee te spelen en haar gebruik van de capo. Ook hebben we het gehad over hoe eelt op je vingers je gitaarspel verandert.

Hoe gaat de tour?

Het gaat geweldig. Dit is onze eerste show in Nederland en ik kan niet wachten om het podium op te gaan. 

Hoeveel shows speel je gemiddeld?

Nou, we spelen over het algemeen veel, maar de tour hier is wel een beetje kort. We hebben twee in Nederland en vier in Engeland. 

En dan terug naar de VS?

Ja, na deze vier gaan we terug naar de VS.

Oefen je ook als je tourt?

Nee, we oefenen eigenlijk het meest door te spelen. Als we wat tijd over hebben pakken we onze gitaren en gaan we gewoon een beetje jammen. We geven de voorkeur aan spelen. 

Cool. En hoeveel tijd besteed je aan het spelen in je eentje?

Ik zie dat eigenlijk niet echt als oefenen. Ik pak gewoon elke dag mijn gitaar om even te spelen. Soms een paar uur, soms een paar minuten, maar ik pak em er altijd bij. 

Heb je favoriete routines?

Ik neem alles zoals het komt. Ik bekijk het van dag tot dag. 

Welk deel van je gear vind je het fijnst tijdens je tour?

Oooh, inclusief gitaren?

Nee, exclusief gitaren.

Oke goed, dat zou het namelijk een stuk moeilijker maken. Ik speel over een Princeton-versterker. Daar geniet ik het meest van. Die klinkt geweldig in combinatie met mijn Rickenbacker en de afmetingen zijn perfect voor mij. Niet te zwaar, maar groot genoeg om wat power te hebben. 

Wat zijn de twee grootste lessen die je hebt geleerd door op het podium te staan?

Ik heb geleerd om de sfeer in de zaal aan te voelen. Het is belangrijk om goed door te hebben wat voor soort show je aan je publiek geeft. En ik heb geleerd dat sommige shows beter zijn dan andere. Het is een baan, dus dat is oké. 

Benader je het als een baan?

Ja, ik bedoel, het is een hele leuke baan en mijn grootste liefde tegelijkertijd. Gelukkig heb ik passie voor mijn baan, maar het is werk en daar moet ik mijzelf soms wel eens aan herinneren. Het is leuk, maar het kan ook heel hard zijn. En dat is prima. Dat is het volwassen leven. 

Heb je favoriete toonsoorten waar je graag op terugvalt als je liedjes schrijft?

Ik maak veel gebruik van de capo. Ik heb veel liedjes die een capo op de eerste fret hebben, en beginnen met een G of D. Ik weet niet eens uit mijn hoofd hoe je dat moet vertalen dan, mijn gevoel zegt Bes ofzoiets. Maar nee, ik heb niet echt favorieten, ik gebruik telkens andere. 

Gebruik je alternatieve stemmingen?

Nee niet echt. Ik heb het geprobeerd. Ik heb wel eens met andere stemmingen gespeeld en dat is leuk, maar als ik liedjes schrijf val ik toch altijd weer terug op de standaardstemming. Misschien ooit, wie weet. 

Chordify is een platform waar je de akkoorden voor elk liedje kunt vinden. Heb je er wel eens van gehoord?

Nee, maar dat is geweldig. Het klinkt als iets dat ik wel wil gebruiken, want ik probeer altijd veel nieuwe liedjes te leren. Als ik thuis zit en ik genoeg heb van zelf dingen schrijven bijvoorbeeld. Dan is het leuk om de akkoorden van iets anders uit te vogelen, wat niet van jezelf is. 

Welke drie liedjes van jou raad je aan onze lezers aan, om te spelen?

Ik zou zeggen dat The Night David Bowie Died een leuke is; Get This Right is een leuke; en  en Trinity Lane. Gewoon omdat ik ze elke avond speel en het altijd leuk is om ze te spelen. Ze kunt er verschillende kanten mee op en er zitten wat powerakoorden in als je dat leuk vindt. 

Als je een beginnende gitarist drie tips mocht geven, wat zouden die dan zijn?

Nummer één: geef nooit op. Nummer twee: je hebt geen les nodig om goed te zijn. Nummer drie: iedereen heeft een eigen manier van leren. Dus probeer te vinden wat het beste bij je past en houd daaraan vast. Vertrouw erin en het zal allemaal goed komen. 

Was er, met betrekking tot techniek, een theorie of vaardigheid die je die een game changer is geweest voor de manier waarop je speelt?

Ik zou willen dat ik ja kon zeggen, maar nee. Ik stond wel versteld van de eeltvorming op mijn vingers en hoeveel meer ik daardoor kon spelen. Ik heb niet echt technische trucjes, maar weet je, een stemapparaat met een klem is altijd handig. 

Wat is je grootste faalactie op het podium?

Weet ik niet. Er is niet echt een specifiek podiumincident waar ik op die manier op terugblik, maar als ik geen band met het publiek kan opbouwen, zie ik dat als een blunder. Als dat niet gebeurt faal ik. 

Bedankt voor het gesprek Lilly!

Jullie ook bedankt!

Foto’s door Jasper Bolderdijk

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!