Als je aan de zomer denkt dan denk je aan strand, drankjes met vrienden rond een kampvuur en natuurlijk een monstersetlist om de vlammen van het vuur en het geluid van de golven te begeleiden. Zelfs in tijden van lockdown kunnen we onze ogen sluiten en dit gevoel van vrijheid voelen. Om daarbij te helpen hebben we een paar nieuwe tracks aan onze Campfire Essentials toegevoegd.

Hoe ziet een monstersetlist eruit? Om te beginnen staan er een aantal makkelijke en relaxte nummers in die iedereen kent en mee kan zingen. Daarnaast heb je ook een paar nummers nodig die moeilijker maar wel populair genoeg zijn. Waarom? Gewoon om te pronken met je waanzinnige gitaarkunsten natuurlijk. Hieronder vind je er twee van elk. Zo kun je kiezen tussen pronken of de vibe versterken.

Drive – Incubus

Laten we beginnen met een vulgair vertoon van vaardigheden. Je kunt dit op twee manieren doen. De eerste is door een nummer te kiezen dat echt goed en interessant klinkt, maar eigenlijk bestaat uit een paar niet zo vaak gebruikte akkoorden. Of, je kiest voor de in-your-face-benadering door iets echt virtuoos te laten klinken. We beginnen met het eerste.

Herinner jij je de septiemakkoorden nog? Drive van Incubus gebruikt een aantal van die akkoorden, waardoor het nummer dromerig en jazzy klinkt. Als je een beginner bent zullen de snelle akkoordwisselingen moeilijk zijn vanwege de barrégrepen. Voor de gemiddelde en pro spelers is dit nummer een makkie, terwijl het behoorlijk indrukwekkend klinkt. 

Under the Bridge – Red Hot Chili Peppers

De Red Hot Chili Peppers-track Under the Bridge is er eentje om indruk mee te maken. Iedereen kent de karakteristieke klank van de akkoorden van Under the Bridge. De Red Hot Chili Peppers-klassieker biedt natuurlijk een leuke manier om je vaardigheden te laten zien, zeker als het gaat om het intro. Het is verbazingwekkend hoe John Frusciante met slechts twee akkoorden een onvergetelijke melodie speelt.

Dit nummer is voor de gemiddelde en pro gitaristen vanwege de snelle akkoordwisselingen, het gebruik van barréakkoorden en de specifieke manier waarop Frusciante de akkoorden speelt ­­– in de stijl van Jimi Hendrix. Als je een beginner bent raden we je aan om het intro met open akkoorden te spelen; en je kunt de aanslag tijdens coupletten en refreinen naar eigen inzicht aanpassen aan de zangpartij. Trouwens: Op de ukelele is het liedje ook echt een vingerbreker.

Skinny Love – Bon Iver

De akkoorden van Skinny Love van Bon Iver zijn misschien gemakkelijk, maar het nummer voegt zeker een mooi vleugje melancholie toe aan de vibe. Een perfecte manier om een hoogtepunt te bereiken in het midden van je zomerse monstersetlist. Let wel op: Bon Iver gebruikt een open C-stemming. Dit betekent dat zijn gitaar op een andere manier gestemd is. Er zijn een aantal leuke gitaarliks voor de gemiddelde en pro spelers, maar als je een beginner bent kun je die overslaan.

Natuurlijk kun je Skinny Love in standaard E-stemming spelen. Ons akkoordenschema laat zien dat het dan vrij eenvoudig is: er zitten vijf akkoorden in het nummer waarvan de Gsus4 – de lastigste – slechts twee keer wordt gebruikt gedurende de gehele track. Oefen gewoon het tokkelpatroon samen met de zang, dat is het moeilijkste aan Bon Iver’s Skinny Love

Shallow – Lady Gaga en Bradley Cooper

Je kunt ook je gitaarvaardigheden beter doen lijken dan ze zijn. Shallow is een geweldig nummer voor de gemiddelde en pro spelers. Waarom? Omdat het moeilijk klinkt door het tokkelpatroon, terwijl het eigenlijk vol zit met zeer makkelijke akkoorden. Shallow van Lady Gaga en Bradley Cooper uit de film A Star is Born geeft je de ultieme street credits als je het in je zomerse monstersetlist gooit.

We stellen voor om dit nummer ergens in het begin van je set in te zetten. Op deze manier heb je gelijk iedereens aandacht. Tip: Kijk een meisje diep in de ogen tijdens het eerste couplet (“tell me something girl”) draai dan ineens naar de dichtstbijzijnde jongen tijdens het tweede couplet (“tell me something boy”) en staar voor extra dramatisch effect. Happy jamming!

Similar Posts: