Wil je weten wat de tien meest gespeelde nummers zijn op Chordify? Maar durf je het niet te vragen. Vandaag komt je droom uit! We zijn in onze statistieken gedoken en hebben speciaal voor jou de top-10 van 2018 uitgezocht.

Het lijstje is gebaseerd op ‘unieke pagina weergaven’ en ‘meespeeltijd’. Je kunt dus kiezen welk nummer het meest efficiënt is om te leren binnen een korte tijd en de tracks die wat meer tijd vergen bewaren voor een moment waarop je tijd te doden hebt.

1. Ed Sheeran – Perfect

Het komt vast niet als een verrassing dat Ed Sheeran bovenaan de lijst staat. Als persoon is hij vast verre van Perfect, maar zijn liedjes zijn dat zeker wel. Deze track, geschreven in Db, is dan ook een goed voorbeeld daarvan.

Vind je de akkoordenprogressie wat lastig? Plaats dan een capo op de eerste fret van je gitaar of gebruik de transponeerfunctie om het nummer in een meer begrijpbare toonsoort te veranderen. De gemiddelde beginner heeft ongeveer 4 minuten en 30 seconden nodig om mee te spelen met dit nummer. De track bevat in totaal vijf akkoorden.

2. Daniel Caesar – Best Part (feat. H.E.R.)

Daniel Caesar maakte samen met H.E.R. een nummer dat de Best Part van het leven beschrijft; verliefd zijn. Dat en het feit dat dit nummer uit slechts vier akkoorden bestaat, maken deze track een winnaar. Logisch dat deze song samen met Ed Sheeran aan de top staat.

Het liedje is geschreven in Bb en de gemiddelde jammer deed er ongeveer 8 minuten en 30 seconden over om dit nummer eigen te maken. Probeer het zelf uit.

3. Oasis – Wonderwall  

Je hebt altijd van die tracks die rondom elk kampvuur gespeeld worden. Wonderwall van de Britse band Oasis is daar één van. Laat je niet afschrikken door op het eerste gezicht moeilijk lijkende akkoorden als F#m7 en Esus4. 

Kijk gewoon goed hoe de vingerzetting is voor deze akkoorden. Het kostte de gemiddelde speler zo’n 2 minuten en 51 seconden om dit nummer mee te spelen. Dat zegt wel wat over de moeilijkheidsgraad. Het zijn tenslotte maar vier akkoorden en het nummer is geschreven in F#m.

4. IV OF SPADES – Mundo

Mundo van de Filipijnse band IV of Spades lijkt een onverwachte topper, totdat je het beluisterd hebt. De track is heel melodisch en belichaamt de kracht van de eenvoud. Alles draait in de kern om drie akkoorden: B, F# en C#.

Mocht je die grepen te moeilijk vinden, probeer dan een capo op de tweede fret te plaatsen. Daar wordt de akkoordenprogressie een stuk overzichtelijker van.

5. MOZA – MEDLEY

De MEDLEY van MOZA is een tocht door alle basisakkoorden en diens kleine variaties. De track is geschreven in C en bevat in totaal 29 akkoorden. Dit is dus zo’n nummer dat uitermate geschikt is voor lange regenachtige dagen.

6. A Love So Beautiful – I Like You So Much, You’ll Know It  

Soms is de openingstrack van een soapserie zo goed dat het wordt vertaald naar het Engels en iedereen het meezingt. Zo ook met de themesong van de Chinese serie A Love So Beautiful. En eerlijk is eerlijk, het nummer is heel melodisch en opzwepend. 

Doordat het geschreven is in Eb bevat het nogal wat moeilijk uitziende akkoorden. Maar zoals we geleerd hebben: de Eb is je gitaar een halve toon lager stemmen.

7. Ed Sheeran – Thinking Out Loud

Kan het waar zijn? Ja hoor! Ed Sheeran staat gewoon tweemaal in de top-10 van de meest gespeelde nummers van 2018. Na Perfect is Thinking Out Loud een track die veel jammers graag in hun setlist opnemen.

Geschreven in D bevat dit nummer zes akkoorden in totaal. Waaronder vier basisakkoorden: D, GAEm. Deze maken het nummer geschikt voor zowel prille beginners als gevorderden. Een mooie song om op te jammen. 

8. Passenger – Let Her Go  

“And you Let Her Go…” Hoor je het jezelf al zingen en de dramatische pauze op het einde vallen voordat iedereen in een wild applaus uitbreekt? Ja? Mooi, wat deze track van Passenger is een gegarandeerd succes tijdens feestjes, kampvuren en strandjams.

Net als Thinking Out Loud is dit nummer geschreven in D. De akkoordenprogressie is daarom ook heel basic. Van de vijf drieklanken zijn vier de akkoorden die de meesten als eerste leren: C, D, Em en G. De Bm is een aangename variatie voor de gevorderde beginner. Pak je gitaar en jam mee!

9. Nio García, Casper, Darell – Te Bote

Te Bote is Spaans voor “ik dump je”. Heel toepasselijk zo aan het einde van het jaar. Want ja zeg nou zelf, we dumpen met z’n allen 2018 om de relatie aan te gaan met zijn sterkere broer 2019. 

En zo makkelijk en logisch als het klinkt, zo is deze track ook om mee te spelen. Je hoeft maar twee akkoorden te kennen. De Em en de Bm nemen alle credits voor dit nummer dat geschreven is in de toonsoort van het laatstgenoemde akkoord.

10. Metallica – Nothing Else Matters  

Zo aan het einde van het jaar is het tijd om al het oude zeer los te laten en fris het nieuwe jaar in te gaan. Wat is dan een beter nummer om te jammen dan Nothing Else Matters van de metaliconen van Metallica? 

Dit nummer is geschreven in Em en dat maakt het een goede klassieker voor de gitaar. De akkoordenprogressie is pittig voor de beginner, maar een eitje voor de gevorderde gitarist. Waar wacht je nog op? Pak je gitaar en rock mee met deze evergreen.

Voordat we je een muzikaal en inspirerend 2019 wensen, willen we je – ja jij, de gebruiker – bedanken voor een geweldig 2018. Dank voor al de uren meespelen, editen, nieuwe nummers toevoegen en delen met je vrienden. Wij zijn je heel dankbaar! Daarom hopen we dat we je volgend jaar nog vaker terugzien in onze rocktempel. De beste wensen en happy jamming!

Similar Posts: