Heb je altijd al bij je tante thuis achter de piano willen kruipen om je favoriete nummers ten gehore te brengen? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Stop met zoeken, dappere rocker in de maak. Na het lezen van deze blog kun je met al je lievelingsliedjes meespelen. Wij gaan namelijk uitleggen hoe je een akkoorddiagram voor de piano leest.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Introductie

Als je nog nooit piano hebt gespeeld, maak je geen zorgen. Het lezen van een akkoorddiagram voor piano is makkelijker dan je denkt. Ten eerste zullen we de toetsen uitleggen, de basis voor het pianospelen. Klinkt goed? Mooizo, laten we beginnen.

Witte toetsen

Als je naar de toetsen op de piano kijkt, zie je een hele hoop witte toetsen. Deze staan allemaal voor verschillende noten. Nu lijkt het alsof een piano uit heel veel noten bestaat, of niet? Schrikt niet.

Met betrekking tot de witte toetsen hoef je alleen maar de noten C, D, E, F, G, A, B te onthouden. Hoezo? Omdat dit patroon zich over de hele breedte van het toetsenbord herhaalt. Best simpel, kijk maar naar het plaatje hieronder.

Witte toetsen die op een akkoorddiagram voor piano te zien zijn.

Zwarte toetsen

Net als de witte toetsen herhalen ook de zwarte toetsen over de hele breedte. Voor de namen van de noten moeten we even de muziektheorie induiken. Om de afstand tussen tonen aan te duiden gebruiken we de term toonafstand of interval. Deze afstand kan een hele of halve toon zijn.

Voorbeeld: Neem de eerste zwarte toets. Dat is de toets die volgt op de eerste C-toets (als je van links naar rechts gaat). Deze zwarte toets krijgt de naam van de voorgaande witte met de toevoeging van een hekje, dus C#. Dit wordt ook wel geschreven door de toevoeging -is, dus Cis (uitgesproken als sies). 

De zwarte toetsen die je ziet op een akkoorddiagram voor piano kunnen twee namen hebben.

Als je een halve toon naar beneden gaat, van de D-toets bijvoorbeeld naar de zwarte toets links daarvan, dan noemen we dat een Db. Dat is een D die met een halve toon verlaagd is, dit spreek je uit als Des. Tussen alle zwarte en witte toetsen op de piano zit eigenlijk een halve toonafstand. (Daar komt bij dat tussen de E- en F-toets en de B- en C-toets ook een halve toonafstand zit.)

Zo ziet een akkoorddiagram voor piano eruit.

Hoe gebruik je Chordify voor de piano?

Oké, voor nu laten we de muziektheorie even rusten. Het belangrijkste is namelijk dat je leert hoe je een akkoorddiagram leest. Als je meer over muziektheorie en de opbouw van akkoorden wilt weten kun je onze blog daarover lezen. Voordat we een akkoorddiagram gaan lezen, is het eerst belangrijk dat je weet waar je ze kunt vinden.

Op Chordify kun je de pianoakkoorden voor elk liedje vinden. Het maakt echt niet uit of het een hiphopnummer is, een gitaarnummer of een technotrack. Je hoeft alleen maar het nummer dat je wilt spelen op te zoeken en in de ‘Diagrammen’-tab ‘Piano’ selecteren (linkerbovenhoek) Hoppa, daar zijn ze.

Het begrijpen van een akkoorddiagrammen voor piano

Om een akkoorddiagram te leren lezen hebben we een voorbeeld nodig. Neem het nummer What I Got van Sublime bijvoorbeeld. Waarom? Omdat het maar twee akkoorden heeft. Zo ben je na het lezen van deze blog expert in akkoorddiagrammen lezen en heb je ook een liedje leren spelen.

Akkoorddiagram voor piano van D-akkoord.

Laten naar de twee akkoorden kijken. Wat valt je op? Je ziet de toetsen met zwarte of witte stippen. Deze stippen staan voor de toetsen die je (tegelijkertijd) moet indrukken. Het D-akkoord bestaat bijvoorbeeld uit D, F#, A. Het G-akkoord bestaat uit G, B, D.

Akkoorddiagram voor piano van G-akkoord.

Linkerhand bewegingen

We gaan ervan uit dat je nog nooit piano hebt gespeeld, dus wees je bewust van het volgende. Pianospelen doe je met twee handen. Met je linkerhand speel je meestal het basloopje, terwijl je rechterhand de melodie speelt. Chordify laat alleen akkoorden zien, wat betekend dat je linkerhand het meeste werk moet doen. Natuurlijk mag je soms wat valsspelen, maar laat dat je pianoleraar niet merken. Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!