We zijn eindelijk bij de laatste van de basisakkoorden gekomen. Ben je klaar om een F-akkoord te leren spelen? In deze blogpost serveren we je de drie eenvoudige stappen die je hiervoor moet weten. Zo leer je in een oogwenk hoe je een F kunt spelen!

In vorige blogs hebben we de geheimen achter het spelen van het A-akkoord, Am-akkoord, E-akkoord, Em-akkoord, D-akkoord, Dm-akkoord, C-akkoord en G-akkoord al uitgelegd. Dit artikel richt zich op het laatste basisakkoord, het F-akkoord. Eén ding voorafgaand aan deze reis, zorg ervoor dat je gitaar binnen handbereik ligt, want je zult haar nodig hebben. Worden je vingers pijnlijk tijdens het oefenen? Lees dan deze tips over het voorkomen van blaren. Geloof ons, je vingers zullen zo goed als nieuw zijn. 

Stap 1 – Stem je gitaar

Maar goed, het F-akkoord dus. Wat hebben pro’s en beginners gemeen als het gaat om het bespelen van de gitaar? Stop met raden en lees onze blog post met tips & tricks voor stemmen van je gitaar. Geen tijd om te lezen? Gebruik gewoon een gewoon stemapparaat voor een standaard stemming of een applicatie voor je telefoon zoals KARANG.

Stap 2 – Bekijk het akkoorddiagram van het F-akkoord

De tweede stap in je korte reis van het leren van het F-akkoord is het visualiseren van wat je gaat spelen. Dit is niet moeilijk omdat we al een akkoorddiagram van de F hebben, te zien op de afbeelding hieronder. De verticale lijnen van links naar rechts zijn de snaren E, A, D, G, B, e (snaren worden van onder naar boven geteld, dus de hoge e is de eerste snaar en de lage E de zesde).

Bovenaan kun je ook transparante cirkels zien. Deze geven de snaren aan die je open moet spelen (zonder ze in te drukken). Het getal 1 geeft de fret aan waarop het akkoord zich bevindt, zodat je niet verdwaalt op de gitaarhals. Zoals je kunt zien bevindt het F-akkoord zich aan de bovenkant van de hals.

Stap 3 – Positioneer je vingers

De cijfers in de dikke zwarte cirkels geven de positie van je vingers aan. We hebben een afbeelding gemaakt om je te helpen: 1 geeft je wijsvinger aan, 2 je middelvinger, 3 staat voor je ringvinger en 4 voor de pink. Dus wat vind je ervan? Is het al tijd voor het F-akkoord? Ja, laten we beginnen. Kijk nog eens naar het akkoorddiagram en begin met het positioneren van je vingers zoals aangegeven.

Start met je wijsvinger plat op de eerste en tweede snaar (de e- en B-snaar) van de eerste fret te leggen. Je middelvinger gaat naar de tweede fret van de derde snaar (de G-snaar). Nadat je je ringvinger op de derde fret van de vierde snaar (de D-snaar) hebt geplaatst, kun je het F-akkoord spelen. Druk alle snaren stevig in onder je vingers, sla ze aan en geniet van de klank van dit nieuw geleerde akkoord.

Stap 4 (bonus) – Ontrafel de geheimen van het F-akkoord 

Gefeliciteerd, want je hebt net geleerd hoe je het F-akkoord moet spelen. Wat gaan we nu doen? Je kunt stoppen met lezen en meteen beginnen met jammen op tracks waarin het F-akkoord centraal staat. Of je kunt verder lezen en wat nerdy feiten opdoen over het akkoord dat je net hebt geleerd. Er is geen goede of slechte keuze, dus doe wat je wilt.

Echt niet, je bent er nog steeds! Houd je vast, want dit volgende stukje muziektheorie kan een beetje hobbelig worden. De informatie is eenvoudig en dicht. Maak je geen zorgen als je het niet meteen begrijpt. Sommige pro’s weten dit zelfs niet eens uit het hoofd. Ten eerste bestaat elk basisakkoord uit een aantal basiselementen: de grondtoon, de derde noot (derde), de vijfde noot (vijfde) en de achtste noot (octaaf).

Het octaaf en de grondtoon zijn dezelfde toon, alleen verschillen ze in toonhoogte. De kwint ondersteunt de drieklank door een krachtige harmonie. De terts geeft aan of een akkoord majeur of mineur is. Dit zegt iets over de stemming van een akkoord – majeur klinkt vaak vrolijk en mineur klinkt triest of melancholisch.

Stap 5 (bonus) – De toonladder van F

Waar komen de nummers, eerste, vijfde en octaaf vandaan? Nou, dat komt omdat deze tonen afkomstig zijn van de toonladder van de corresponderende toon. Zo bestaat de toonladder van de F uit F (1), G (2), A (3), Bb (4), C (5), D (6), E (7) en F (8). Let op de getallen achter de tonen. De 1 is de grondtoon, de 3 is de terts, de 5 is de kwint en de 8 is de hoger gespeelde grondtoon, die we ook wel het octaaf noemen.

Kijk dus nog eens naar het F-akkoorddiagram. Welke tonen gebruik je daadwerkelijk uit de toonladder? Je tokkelt F, A, C en F – dus grondtoon, terts, kwint en octaaf. Klinkt logisch, toch? We schreven ook een blog over complexere akkoordenconstructies. We kunnen ons voorstellen dat je ogen branden van alle informatie die je zojuist hebt gelezen. Ontspan je dus? Neem een pauze en speel wat nummers in F majeur. Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!