Songs explained – Sweet Home Alabama van Lynyrd Skynyrd op piano

piano chords

Welkom, pianisten, bij een nieuwe editie van onze Songs Explained-serie. We hebben een klassieker voor je dit keer. Sweet Home Alabama van Lynyrd Skynyrd is een mooi voorbeeld van een lied dat gebaseerd is op slechts drie akkoorden. In dit artikel vind je alle akkoorden, notenschrift en teksten om je te helpen tijdens je reis naar het zuiden.

In deze blog:

Liever uitleg voor een ander instrument? Check dan Sweet Home Alabama voor gitaristen of het artikel over Sweet Home Alabama op de ukelele.

Sweet Home Alabama voor piano

Deze blogpost is gewijd aan het uitleggen van alle ins en outs van Lynyrd Skynyrd’s Sweet Home Alabama voor piano. Wanneer jij jouw vaardigheidsniveau selecteert in de inhoudsopgave hieronder, leiden we je gelijk naar het deel van deze blogpost dat gericht is op jouw voorkeur. Zoals altijd hebben we de akkoorden, de teksten en al het andere dat je nodig hebt om Sweet Home Alabama in een mum van tijd onder de knie te krijgen. 

Wil je meer weten over de muziektheorie achter dit nummer? Ook dat hebben we voor je uitgezocht! Na het uitleggen van het praktische gedeelte van deze track, duiken we diep in die theoretische materie. En helemaal aan het eind nemen we de tijd voor wat anekdotes. Zo kun je het gesprek tijdens een ongemakkelijk Zoom-feestje gaande houden door wat leuke weetjes te vertellen over de driedubbele “Boo” die Lynyrd Skynyrd in het nummer zingt en wat de band met de volgende tekst bedoelt: “Does your conscience bother you?” Geniet ervan!

Songstructuur

Laten we eerst eens kijken naar de structuur van Sweet home Alabama. Zoals je in de onderstaande figuren ziet bestaat dit nummer uit 14 delen. Ja, we weten het, dat klinkt alsof je nog veel te leren hebt. Er is ook goed nieuws, maar laten we eerst eens kijken naar de structuur van het nummer.

De basis: akkoordprogressie D-C-G

Niet ontmoedigd raken! De liedstructuur van deze Lynyrd Skynyrd-klassieker is misschien lang, maar het goede nieuws is dat alles draait om slechts drie akkoorden. “Slechts drie akkoorden?!” Yup. Lynyrd Skynyrd gebruikt een heel makkelijke akkoordprogressie en creëert daarmee veel ruimte voor improvisatie. Bekijk de volgorde van de akkoorden hieronder.

Dus, voor de intro, alle interludes, alle coupletten en alle solo’s heb je alleen deze drie akkoorden nodig. In het refreingedeelte gebeurt er iets interessants. De band breidt het harmonische spectrum van het akkoordschema een beetje uit. Hoe? Lees verder en we vertellen het je. Let op: Vanaf hier splitsen we het artikel op in tweeën. Het eerste deel is gericht aan beginners. Als je een gevorderde pianist bent, ga dan naar het intermediate/pro-gedeelte.

Beginner

In dit deel:

Zo moet het klinken (beginner video)

Hé daar! Als je net bent begonnen met piano en je wilt graag leren hoe je Sweet Home Alabama moet spelen, dan ben je op de juiste plek. Aan de hand van dit nummer kun je een aantal basisakkoorden onder de knie te krijgen, je vaardigheden verbeteren en je gevoel voor ritme naar een nieuw niveau tillen. Laten we beginnen.

Makkelijke pianoakkoorden

Kijk eens naar de intro, coupletten, interludes en solo’s. Al deze partijen zijn gebaseerd op de akkoordenreeksen D, C, G. Het enige verschil is het aantal keren dat deze akkoorden worden herhaald. Voordat we verder gaan, bekijken we de akkoordenschema’s hieronder. Om je te helpen met de duur van de partijen hebben we opgeschreven hoeveel keer je elke partij moet spelen.

Als pianisten proberen we de harmonieën vloeiend te laten verlopen van het ene akkoord naar het andere. Daarom gebruiken we voor het G-akkoord de tweede inversie.

Hier is de akkoordprogressie voor de intro:

Hier is de akkoordprogressie voor het couplet:

Hier is de akkoordprogressie voor de interlude:

Hier is het akkoordenschema voor zowel gitaar- als pianosolo’s:

Dit is goed te doen, toch? Dat dachten wij nou ook.

Refrein: akkoorden en tabs

Laten we nu eens goed kijken naar het refrein. Deze is nog steeds gebaseerd op onze bekende akkoorden uit de figuur hierboven. Het verschil zit in de variaties aan het einde van de reeks. 

Zoals je kunt zien bevat het refrein een F-akkoord als uitbreiding op de drie akkoorden in het schema. Voor zowel G- als F-akkoorden gebruiken we de tweede inversie. Voor het C-akkoord gebruiken we ook de eerste inversie. Al deze inversies dragen bij aan een vlotte doorstroom van de klank die dit nummer zijn karakter geeft.

Hier is de akkoordprogressie voor het refrein:

Kijk eens goed naar het einde van de eerste en derde regel. Het C/E-akkoord komt aan het einde van de maat als een gesyncopeerd accent. Om je te helpen deze gesyncopeerde C op de juiste plek te spelen, gebruiken we een metrische puls. Voor de vierde tel zetten we het woord “Veertig” in plaats van “Vier.” Het is geen typfout! Deze lettergreep “-tig” helpt je om het C/E-akkoord op het juiste moment te spelen.

Akkoorden en songtekst

Dit is het dan. Nu is het jouw beurt om het hele liedje te jammen. Hieronder vind je de hele songstructuur van Sweet home Alabama met tekst en akkoorden. Geniet ervan!

Intermediate & pro

In dit deel:

Zo moet het klinken (pro video)

Welkom bij het geavanceerde niveau van Sweet Home Alabama op piano. Hier gaan we onze akkoordharmonieën uitbreiden door basnoten in het lage octaaf van de linkerhand te spelen. Zo heb je altijd een grondtoon in de bas, wat erg handig is om de duidelijke melodie te horen. Vooral als je rechterhand inversies speelt.

Welkom bij het geavanceerde niveau van Sweet Home Alabama op piano. Hier gaan we onze akkoordharmonieën uitbreiden door basnoten in het lage octaaf van de linkerhand te spelen. Zo heb je altijd een grondtoon in de bas, wat erg handig is om de duidelijke melodie te horen. Vooral als je rechterhand inversies speelt.

Geavanceerde piano akkoorden

Laten we beginnen met de volgende delen: intro, coupletten, interludes en solo’s. Al deze partijen zijn gebaseerd op één volgorde: D, C, G. Om precies te zijn: D, Cadd9, G/D. Het enige verschil is hoe vaak je dit akkoordenschema herhaalt. Om het makkelijker te maken hebben we het in kaart gebracht in Figuur 4 hieronder. Kijk eerst maar eens naar het akkoordenschema.

Als pianisten proberen we de melodie vloeiend te laten verlopen van het ene akkoord naar het andere. Daarom spelen we hier de tweede inversie van het G-akkoord met de rechterhand.

Hier zijn de akkoordprogressies voor de intro:Sweet Home Alabama piano chords

Hier is de akkoordprogressie voor het couplet:

Hier is de akkoordprogressie voor de interlude:

Hier zijn de akkoordenschema’s voor zowel gitaar- als pianosolo’s:

Zoals je ziet bestaan al deze onderdelen uit dezelfde akkoorden. Hier is het voorbeeld van hoe we deze partijen op piano spelen:

Het is interessant om één ding te noemen over de tweede maat: in de rechterhand blijven we de tweede omkering van G, G/D, spelen. In de linkerhand spelen we de grondtoon, G. Beide handen samen spelen het G-akkoord.

Refrein: akkoorden en tabs

Nu is het tijd om het refrein uit te pluizen. Dit is het enige deel waar de akkoordprogressie een beetje anders is dan in de rest van het lied. Het is nog steeds gebaseerd op het oorspronkelijke schema, maar het heeft verschillende variaties aan het eind. 

Zoals je ziet bevat het refrein een F-akkoord als uitbreiding van onze drie akkoorden uit het basisschema. Voor zowel het G- als het F-akkoord gebruiken we de tweede inversie. Voor het C-akkoord gebruiken we ook de eerste inversie. Al deze inversies zorgen ervoor dat de melodieën en harmonieën die dit nummer rijk is, moeiteloos in elkaar overvloeien.

Dit is het akkoordenschema voor het refrein:

Kijk eens goed naar het einde van de eerste en derde regel. Het C/E-akkoord komt aan het einde van de maat als een gesyncopeerd accent. Om je te helpen deze gesyncopeerde C op het juiste moment te spelen hebben we hieronder een metrische puls geplaatst. Op de vierde tel zetten we het woord “Veertig” in plaats van “Vier”. Het is geen typfout! Deze lettergreep “-tig” is er om je te helpen het C/E-akkoord op de juiste plaats te spelen.

Hieronder zie je hoe we de partijen van het refrein op de piano kunnen spelen:

Het is interessant om één ding aan te stippen. Bij elke tweede maat van elke regel blijven we met de rechterhand de inversies G/D, C/E, F/C spelen terwijl we met de linkerhand de grondtonen voor deze akkoorden pakken: G, C, F. Daarom zijn al deze akkoorden in feite een G, een C en een F. Cool hè?

Akkoorden met songtekst

Je hebt net geleerd hoe je alle delen van het Sweet Home Alabama van Lynyrd Skynyrd moet spelen. Open nu je piano of zet je keyboard aan en speel het hele nummer. Geniet ervan!

Muziektheorie: solo’s

Ben je er nou nog steeds? Mooi! Dus je bent behoorlijk geïnteresseerd in het verbeteren van je pianovaardigheden. Daar zijn we blij mee. Daarom gaan we in dit deel dieper in op de muziektheorie achter Sweet Home Alabama. Lees snel verder.

Op dit moment heb je alle akkoorden voor dit nummer geoefend en ken je alle delen van de structuur. Wat wil je nog meer? Nou, je hoort toch wel een pianosolo in het nummer? Dus wat dacht je ervan als we je vertellen hoe je over dit akkoordenschema kunt improviseren, zodat je een aantal leuke melodieën boven op de basisakkoorden kunt jammen. Om te kunnen improviseren moet je een beetje muziektheorie kennen, dus laten we daar snel in duiken!

Zoals we al hebben uitgelegd is de harmonische kern van dit nummer gevormd door slechts drie akkoorden. De band herhaalt telkens deze volgorde. Dus door het spelen van het D-akkoord, C-akkoord en G-akkoord legt Lynyrd Skynyrd een harmonische snelweg aan waarop je zo snel, traag en vrij kunt rijden als je wilt. Er zit echter maar één addertje onder het gras: je moet weten waar deze snelweg is. Dat laten we je zien.

Main chord progression Sweet Home Alabama

Zowel de gitaar als de piano zijn aan het soleren over deze akkoordwisselingen die we net tot de “snelweg” hebben omgedoopt. Al deze drie akkoorden D, C, G behoren tot de familie van de G-majeur. Dit betekent dat de G-majeurtoonladder al deze akkoorden in zich heeft. Dus daar heb je het, de G-majeurtoonladder is de snelweg waarop je kunt racen.

Bekijk goed waar de G-majeurtoonladder en de akkoorden uit bestaan:

Zoals je ziet vind je alle noten van de D-, C- en G-akkoorden terug in de G-majeurtoonladder. Met andere woorden: probeer deze toonladder over het hele keyboard te spelen en luister naar welke combinaties mooi en cool klinken. 

Als je meer een bluesy geluid wilt dan is hier een andere route die je kunt nemen. Laten we zeggen dat dit een alternatieve snelweg is met dezelfde voordelen. We noemen het de E-mineur pentatonische toonladder. Deze toonladder heeft slechts vijf tonen: E – G – A – B – D. Zie je het al? Deze tonen zien we ook terug in de G-majeur. Om het nog meer bluesy te maken voegen we een zogenaamde “blue note” toe, de A# (of Bb). Dus, de E-mineur pentatonische toonladder met blue noot is dan: E – G – A – A# – B – D. 

Wil je improviseren over Sweet Home Alabama? Samengevat zijn dit de verschillende snelwegen waarover je moeiteloos kunt variëren: 

  • G-majeurtoonladder 
  • E-mineur pentatonische toonladder 
  • E-mineur pentatonische toonladder met blue note. 

De E-mineur pentatonische toonladder voegt meer blues toe aan je geluid, terwijl de G-majeurtoonladder de harmonische kern van dit nummer versterkt. Geloof ons niet op ons woord, probeer het uit! 

Fun facts over Sweet Home Alabama

Laten we één ding heel duidelijk stellen: Lynyrd Skynyrd komt niet uit Alabama. Ed King, Gary Rossington, Ronnie van Zant, Allen Collins, Larry Junstrom en Bob Burns komen oorspronkelijk uit Jacksonville, Florida. Eigenlijk komt Ed King uit Californië, maar dat is nog steeds niet Alabama. Het nummer zelf is ontstaan toen gitarist Rossington de introriff speelde, terwijl hij wachtte op zijn bandleden bij de repetitieruimte. Ronnie van Zant kon er geen genoeg van krijgen en schreef in een oogwenk de tekst.

Er is veel speculatie over de tekst van Sweet Home Alabama. Zo schrijft Van Zant over Watergate en de gouverneur van Birmingham. Kijk maar eens naar het derde couplet hieronder:

In Birmingham, they love the governor (boo boo boo)
Now we all did what we could do
Now Watergate does not bother me
Does your conscience bother you?
Tell the truth

De gouverneur waar de band naar verwijst is George Wallace die in die tijd voor segregatie was. Als je de achtergrondzang die “Boo, boo, boo!” zingt niet hoort, interpreteer je de teksten misschien als racistisch. In meerdere interviews heeft Van Zant verzekerd dat dit niet het geval is. Hij wees er vaak op dat het tegenovergestelde waar is en dat de teksten anders bedoeld zijn. Namelijk om te worden geïnterpreteerd als de stem van een Zuidelijke man de als een individu tegen de rest van Amerika zegt dat hij niet wil worden vergeleken met iemand als Wallace. 

De tekst verwijst ook naar het Watergate-schandaal dat Nixon zijn baan heeft gekost. Opnieuw heeft Van Zant vele malen gezegd dat dit moet worden opgevat als de Zuiderling die de Noorderling vertelt dat hij hen niet beoordeelt op wat hun leider in Washington heeft gedaan. Zo wil hij dus niet veroordeeld worden voor wat zijn gouverneur Wallace in het Zuiden heeft gedaan.

Wat de ware betekenis van de tekst ook moge zijn, één ding is zeker: hij is behoorlijk controversieel en heeft daarmee veel mensen ertoe aangezet om er hun analyses op lost te laten. Zie het als de perfecte conversatiestarter tijdens een ongemakkelijk feestje. Je weet nooit hoe dit gaat aflopen, maar het wordt wel interessant. 

Happy jamming!

Door Kirill Dumchenko en Teo Lazarov.

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!