Weet je hoe laat het is? Ja, dit is het moment waarop je je realiseert dat het tijd is om in drie eenvoudige stappen een basisakkoord te leren! In eerdere blogs hebben we uitgelegd hoe je akkoorden als A, Am, E, Em, D en Dm moet spelen. Deze keer richten we ons op het C-akkoord.

Pak je gitaar, zodat je tijdens het lezen dingen kunt uitproberen. Vergeet niet dat het leren bespelen van je instrument niet altijd een pretje is. Het kan zelfs een beetje onaangenaam zijn als je vingers pijn beginnen te doen van het indrukken van de snaren. Voordat we verder gaan met stap één, lees eerst deze tips om je te helpen met je zure-vingertjes-probleem

Stap 1 – Stem je gitaar

Zoals altijd is de eerste stap … Horen we daar iemand “stem je gitaar” mompelen? Zo ja, dan heb je helemaal gelijk. Zowel professionele spelers als beginners kunnen niet zonder een goed gestemd instrument. Voor een standaardstemming kun je een tuner gebruiken, of een applicatie voor je telefoon zoals KARANG.

Stap 2 – Bekijk het schema van het C-akkoord

De volgende stap is het visualiseren van het akkoord dat we gaan spelen. Geen zorgen, deze stap is vrij eenvoudig. We hebben een akkoorddiagram dat je moet leren begrijpen. Op het plaatje hieronder zie je een deel van de gitaarhals. De verticale lijnen van links naar rechts zijn de snaren E, A, D, G, B, e (snaren worden van onder naar boven geteld, dus de hoge e is de eerste snaar en de lage E de zesde).

Bovenaan zie je transparante cirkels. Deze geven aan welke snaren je open moet spelen. Het getal 1 geeft aan op welke fret het akkoord zich bevindt, het is immers altijd goed om te weten waar je bent op de gitaarhals. In dit geval vinden we het C-akkoord aan de bovenkant van de gitaarhals.

Stap 3 – Positioneer je vingers

De positie van je vingers wordt aangegeven door de cijfers in de dikke zwarte cirkels. Om het makkelijker te maken hebben we een plaatje gemaakt: 1 geeft je wijsvinger aan, 2 je middelvinger, 3 je ringvinger en 4 staat voor je pink. Makkelijk toch. Ben je klaar voor wat actie?

Kijk nog eens naar het akkoorddiagram van C. Het is tijd om je wijsvinger op de eerste fret van de tweede snaar (de B-snaar) te plaatsen. Je middelvinger gaat naar de tweede fret van de vierde snaar (de D-snaar). De laatste stap om het C-akkoord te spelen is het plaatsen van je ringvinger op de derde fret van de vijfde snaar (de A-snaar). 

Alle vingers in positie? Sla nu vanaf de A-snaar alle snaren naar beneden aan. Is dat het geluid van de zomer, de lente en alles daartussenin? Oh ja, je mag jezelf nu een C-master noemen.

Stap 4 (bonus) – Wil je weten waar een C-akkoord uit bestaat?

Ben je trots op jezelf? Ik weet dat wij dat wel op jou zijn! Nu je weet hoe je een C-akkoord moet spelen rest de grote vraag of je wilt jammen of dat je nog een paar minuten ondergedompeld wilt worden in muziektheorie. Geen strikvragen hier, wat je ook kiest, het is allemaal goed.

Ha, je bent er nog steeds! Ik ben echt onder de indruk. Hopelijk kun je jezelf ergens goed vastpakken, want hier komt de theoretische achtbaan. Elk basisakkoord dat we bespreken bestaat uit een aantal basiselementen: de grondtoon, de derde noot (terts), de vijfde noot (kwint) en de achtste noot (octaaf).

Het octaaf en de grondtoon zijn dezelfde toon, alleen verschillen ze in hoogte. De kwint geeft de kracht in de drieklank door deze harmonisch te ondersteunen. De derde geeft aan of een akkoord majeur of mineur is. Dit zegt iets over de vibe van het akkoord – majeur klinkt vaak opbeurend en mineur juist somber.

Stap 5 (bonus) – De toonladder van C

“Waarom hebben de tonen binnen een akkoord zulke vreemde getallen?” hoor ik je vragen. Nou, dat komt doordat deze tonen afkomstig zijn van de toonladder van de betreffende toonsoort. De toonladder van de C bestaat bijvoorbeeld uit C (1), D (2), E (3), F (4), G (5), A (6), B (7) en C (8). Let op de getallen achter de tonen. De 1 is de grondtoon, de 3 is de terts, de 5 is de kwint en de 8 is de hoger gespeelde grondtoon, die we ook wel het octaaf noemen.

Kijk nu nog eens naar het akkoorddiagram van C. Welke tonen gebruik je eigenlijk uit de toonladder? Je slaat een C, een E, een G en weer een C aan – dus grondtoon, terts, kwint en octaaf. Logisch, of niet? Wil je wat meer weten over de opbouw van akkoorden, bekijk dan deze blogpost. Vind je deze theorie moeilijk? Maak je maar geen zorgen. Hier zijn wat coole tracks om los op te gaan. Happy jammen!

Heeft dit artikel je verder geholpen met je skills? Volgende week publiceren we “Hoe speel ik een D-akkoord in drie simpele stappen uitgelegd“. 

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!