Vijf gitaartips om blaren op je vingers te voorkomen

Vijf gitaartips om blaren op je vingers te voorkomen

Blaren op je vingertoppen, je kent het wel. Ben je net lekker op dreef met het instuderen van je favoriete song en je vingers beginnen pijn te doen. Natuurlijk wil je geen aansteller zijn en gaat daarom stug door. Het gevolg: blaren die je een aantal dagen uit de running gooien. Daarom hebben we vijf tips voor je om dit probleem te verhelpen.

Anti-blaartip 1 – Oefen regelmatig voor korte periodes

Ben je net begonnen met gitaarspelen, of heb je al een tijdje niet gejamd? Dan zijn je vingers het drukken op de snaren niet gewend. Het gevolg: pijn en zwelling van je vingertoppen. Een van de beste manieren om eelt te kweken en over het onwennige gevoel heen te komen, is vaak oefenen. Logisch natuurlijk, maar het gaat er ook om hoe lang je oefent. Vooral in het begin is het belangrijk dat je korte jamsessies houdt. Pak een leuke song die je wilt leren spelen en oefen deze een kwartier. Na vijftien minuten zijn je vingertoppen waarschijnlijk branderig. Stop met jammen en pak je rust. Gitaarspelen is heel verslavend, daar weten we alles van. Maar het is ook net topsport: als je te snel wilt, boek je minder vooruitgang. Neem ten minste twaalf uur pauze tot je volgende jamsessie. Geloof ons, als je deze aanpak een week of twee volgt dan kun je daarna uren door jammen.

Anti-blaartip 2 – Koel je vingers

Anti-blaartip 2 - Koel je vingers

Anti-blaartip 2 – Koel je vingers

De pijn in je vingertoppen ontstaat doordat de snaren in je huid snijden. Het duurt even voordat je lichaam dat deel van je vingers verstevigd met eelt. Je kunt het proces versnellen door je handen te koelen na het spelen. Heb je een kwartiertje jammen achter de rug, doe dan de koude kraan aan. Houd je vingers een minuut lang onder de waterstraal. Als het goed is merk je het gelijk. Het branderige gevoel is minder aanwezig en misschien zelfs verdwenen.

Anti-blaartip 3 – Verlaag de action van je gitaar

Anti-blaartip 3 - Verlaag de action van je gitaar

Anti-blaartip 3 – Verlaag de action van je gitaar

De action van je gitaar is de afstand tussen de snaren en de hals. Des te hoger de action des te harder je moet drukken om een zuiver geluid te krijgen Dat doet natuurlijk pijn aan je vingertoppen. Daarom is het verstandig om de action van je gitaar lager te zetten. Maar hoe doe je dat? Je kunt op twee simpele manieren de action van je gitaar verlagen. De eerste is je snaren een halve toon lager stemmen. Minder spanning op de strings staat gelijk aan minder pijn aan je vingertoppen. De E-snaar, zowel hoog als laag, staat dan in een Dis. Het A akkoord wordt een Gis, het D akkoord verandert in een Cis, het G akkoord in een Fis en het B akkoord wordt een Ais. De tweede manier waarop je de action kunt verlagen, is door een capo te plaatsen op de eerste fret. Dit zorgt er voor dat de snare dichter op de hals komen te liggen. Wederom is dit fijner voor je vingers.

Anti-blaartip 4 – Knip je nagels

Minder pijn aan je vingers tijdens het jammen staat gelijk aan meer eelt op je vingertoppen. Je kunt de vorming van eelt versnellen door een groter oppervlakte van je huid te gebruiken bij het gitaarspelen. Het knippen van je nagels is een goede manier om dit te doen. Minder nagel is meer huidoppervlakte. Probeer het uit, maar knip niet te kort. Dat kan pijnlijk zijn en daarmee werkt het averechts.

Anti-blaartip 5 – Kies de juiste snaren

Anti-blaartip 5 - Kies de juiste snaren

Anti-blaartip 5 – Kies de juiste snaren

Afhankelijk van het soort gitaar kun je er als beginner voor kiezen om minder ‘pijnlijke’ snaren te gebruiken. Het fijnste voor je vingers zijn de snaren die op een Spaanse gitaar (klassieke gitaar) zitten. De snaren G, B en hoge E zijn van nylon en dat is een stuk minder pijnlijk dan de metalen versie, die je op een Western gitaar vindt. Speel je op een elektrische- of Wester gitaar, dan heb je een keuze: lichte, medium of zware snaren. Lichte snaren zijn dunner, maar vergen minder kracht om ze in te drukken.

No pain no gain

Volg de tips hierboven en je zult zien dat vooruitgang sneller komt dan je denkt. Pijnloos zal het niet gaan, maar aan de andere kan no pain no gain! Daarom: blijf oefenen, blijf jammen, het wordt alleen maar makkelijker en leuker.

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!