Het stemmen van je instrument is een van de belangrijkste dingen die je als gitarist moet leren. Je staat versteld van hoeveel manieren er zijn om dit te doen. In dit artikel bekijken we een paar verschillende gitaarstemmingen en leggen we je het een en ander uit.

In deze blog:

Stem altijd je gitaar

Het eerste en belangrijkste om te onthouden is dat je jams nergens naar klinken als je je gitaar niet stemt. Begin je oefenroutine altijd met het stemmen van je gitaar, ongeacht of je een beginner of een professional bent. We hebben de standaardstemming al benoemd, dus laten we daar eens op inzoomen.

Er zijn zoveel manieren om je gitaar te stemmen. Hoe doe jij het? Bekijk ons artikel met alle opties voor het stemmen van je gitaar en ga direct (gestemd en wel!) aan de slag.

Standaardstemming

De snaren zijn als volgt gestemd in de standaardstemming: de eerste snaar is een E, de tweede snaar is een B, de derde snaar is een G, de vierde snaar is een D, de vijfde snaar is een A en de zesde snaar is een E. Ja, dat klopt, de eerste en de laatste snaar zijn allebei gestemd in E. Denk hieraan als je jouw gitaarsnaren verwisselt. Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe jij jouw snaren moet stemmen.

Hiervoor heb je een stemapparaat nodig: een app als KARANG of een fysiek stemapparaat. Zoek naar de stemknop op de kop van de gitaar die verbonden is met de snaar die je wilt stemmen. Controleer het stemapparaat en draai de stemknop naar rechts of naar links, de snaar klinkt daardoor hoger of lager. Zodra dit gedaan is en je snaar goed gestemd is herhaal je dit proces voor de overige snaren.

Gitaar stemmen

Alternatieve stemmingen

Met de standaardstemming kom je een heel eind, maar er zijn ook alternatieve stemmingen. Het is normaal dat mensen experimenteren met de mogelijkheden van hun instrument, dus het zal geen verrassing zijn dat sommige artiesten hebben geprobeerd hun snaren op een bepaalde manier aan te passen om aan hun muzikale behoeften te voldoen.

Jimi Hendrix-stemming

Een voorbeeld van een alternatieve stemming is de zogenaamde Jimi Hendrix-stemming die vaak wordt gebruikt in grunge, rock en metal. Waarom deze naar Jimi is vernoemd? Omdat hij met zijn legendarische gitaarspel deze stemming heeft gepopulariseerd. De theorie erachter is vrij eenvoudig: stem al je snaren een halve stap naar beneden. Dus: Eb, Ab, Db, Gb, Bb, Eb.

Drop D-stemming

Als je een singer-songwriter bent is het misschien een goed idee om verschillende stemmingen uit te proberen, om zo kleur aan je nummers te geven. Een populaire manier om je snaren te pitchen is de drop D-stemming, vaak gebruikt in country, punk, blues en metal. Wat is een drop D-stemming? Hierbij stem je de zesde snaar een hele stap lager. Dus de snaren van zes naar één zijn dan: D, A, D, G, B, E. Yup, de laagste snaar is nu een D. Zo heb je meer power en een beetje een ander geluid. Probeer het eens.

Open G-stemming

Drop D is niet de enige manier om het geluid van je gitaar te veranderen. Als je eenmaal in de rabbit hole van alternatieve stemmingen duikt zul je zien dat er nog veel meer te beleven valt. Bekijk de blogposts over de open G-tuning bijvoorbeeld. Dit is een interessante, want die geeft je een heleboel nieuwe mogelijkheden om je gitaarhals te benaderen. Keith Richards a de Rolling Stones gebruikt een open G-stemming bijvoorbeeld in Start Me Up.

DADGAD-stemming

Als je van de drop D-stemming houdt, kun je dit experiment ook uitbreiden en voor een volledige DADGAD-stemming gaan. Deze stemming gebruikt men vaak in de blues. En een van de beroemdste rockers ter wereld speelt een aantal epische nummers in DADGAD. Weet je wie het is en in welke band hij speelt? Hier is een hint: het is ovaal en het vliegt. Nou…? Oké, oké, oké, we hebben het over Jimmy Page van Led Zeppelin. Het nummer Kashmir is bijvoorbeeld geschreven in DADGAD-stemming. 

Laat je verrassen

Zo, nu weet je precies hoe je uit de voeten moet met je axe. Probeer alles uit en doe als multi-instrumentalist Corijn van Mazijk, die onlangs in een interview met ons zei: “Stem je gitaar in een stemming die je niet kent en ga op onderzoek uit. Laat je verrassen.” Daar hebben we weinig aan toe te voegen. Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!