Het is een van de lastigstere beginnersgrepen, maar als je ‘m eenmaal onder de knie hebt gaat er een wereld aan funky nummertjes voor je open. We hebben het natuurlijk over de F-majeur. Hieronder tref je vier nummers aan die allemaal om het akkoord van de week draaien. Check onze Instagram voor meer Chordify gekkigheid.

Het F-majeurakkoord maakt deel uit van de F-majeurtoonladder. Deze bestaat uit de noten F, G, A, Bb (of A#), C, D en E. Uiteraard zijn deze tonen onlosmakelijk verbonden met de akkoorden die perfect aansluiten op ons akkoord van de week. 

ABC – Jackson Five

Laten we maar gelijk met de groove in huis vallen. ABC van Jackson Five is een mooi voorbeeld van hoe funky de F-majeur kan zijn. Let goed op, want in dit nummer komen heel veel septiemakkoorden voor. Deze zijn niet heel veel moeilijker dan de majeurakkoorden, het is voornamelijk de kunst van het weglaten wat vingerzettingen betreft. 

Uiteindelijk draait het allemaal om de basisakkoorden uit de F-majeurtoonladder. Alleen in dit nummer zijn ze net even wat funkyer gemaakt door er een zevende in te gooien. Zoals bijvoorbeeld bij A7, de Bb7 en de B7. Meestal betekent de zeven dat je een vinger níet plaatst ten opzichte van het majeurakkoord.

Dreams – Fleetwood Mac

Dreams van Fleetwood Mac is misschien niet je prototype funkgroove, maar als je beter naar de baslijn luistert kun je het toch niet laten om te bouncen op de eerste tel van elke maat. Wat de akkoordprogressie betreft is dit een vrij toegankelijk nummer. Je hebt voornamelijk te maken met G, F en Am. Dat is vrij basic. 

De Fmaj7, die een aantal keren voorkomt in de track, is een interessant akkoord. Als je op de vingerzetting let valt op dat het een omgekeerde F-majeur is. Dit kun je als ezelsbruggetje gebruiken om te onthouden hoe je majeur 7-akkoorden kunt herkennen en spelen.

Mi Limon Mi Limonero – Henry Stephen

Mi Limon Mi Limonero van Henry Stephen is een klassieker. Het nummer is talloze keren gecoverd. En terecht. Het heeft een lekker ritme en de akkoordenprogressie is uitdagend, maar zelfs voor de beginner haalbaar. De voornaamste drieklanken zijn de F, de G en de C. Je vindt variaties op deze akkoorden in de vorm van mineur en septiem. Maar, zolang je de basis beheerst is er niets aan de hand.

Nightcall – Kavinsky

Nightcall van producer Kavinsky staat op de soundtrack van de film Drive (2011). Een duistere en toch opzwepende beat. Dit is het moment om de synthesizer van je zus erbij te pakken. Deze track is vooral opgebouwd uit mineurakkoorden. 

Besluit je alsnog deze track op een gitaar te spelen let dan wel op. Het is voor de wat meer gevorderde gitarist, aangezien je veel met barréakkoorden werkt. Voor de piano valt het mee. Kijk goed naar de manier waarop de terts verandert ten aanzien van de majeurdrieklank.

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!