World Piano Day staat voor de deur, weet je wat dat betekent? Jazeker, pianodeuntjes van het huis! Maak je klaar om die toetsen vol overgave te bespelen; zelfs als je dat nog nooit gedaan hebt. Deze blog zal zelfs de groenste spelers wat skills bijbrengen.

Hoeveel toetsen heeft een klassieke piano eigenlijk? Wat? Weet je dat niet? Geen zorgen, grapje. Het antwoord is achtentachtig. Daarom wordt World Piano Day op de achtentachtigste dag van het jaar gevierd. En in 2020 is dat 20 maart. Dus we kunnen ons nog even voorbereiden.

Beginnersdeuntjes

Als je echt net begint met spelen kan het zeker geen kwaad om wat klassiekers te leren. Wat dacht je van Lean On Me van Bill Withers? Dit nummer bestaat maar uit vier akkoorden: C-akkoord, F-akkoord, G-akkoord en Am-akkoord.

Je kunt deze akkoorden spelen door enkel de witte toetsen te gebruiken. En als je goed kijkt zie je dat je vingers bij ieder akkoord even ver uit elkaar staan; simpel dus. Maar toch goed om indruk te maken, of dat nu op je vrienden of je oma is. Sta je al te popelen om meer makkelijke liedjes op de piano te leren spelen? Check ons Easy Piano Songs Channel.

Liedjes voor de gemiddelde pianist

Als gemiddelde pianist ben je vast vaak op zoek naar nummers die je snel in de vingers hebt. Nummers die gaaf zijn, een beetje uitdagend en makkelijk samen met vrienden te spelen en mee te zingen. Zo’n nummer als We Are The Champions van Queen.

Het nummer heeft veel akkoorden en variaties die je kunt proberen. Het is uitdagend, maar niet té uitdagend. Meezingen is natuurlijk een volgende stap, maar als het lukt gaat je rockstarscore wel met 100 punten omhoog. Geef het een kans en check ons Medium Level Piano Channel voor meer nummers op gemiddeld niveau.

Nog wat nummers voor gevorderden

Dus je speelt al als een pro? Dan is Your Song van Elton Hercule John misschien iets voor jou. Deze topartiest weet altijd precies de gevoelige snaar te raken. Het nummer klinkt misschien gemakkelijk, maar het is best een vingerbreker. Althans, als je het net zo goed als Elton wilt spelen.

Daarnaast komt dit nummer altijd hard binnen. Met andere woorden, we raden het absoluut aan om  Your Song van Elton John te leren. Misschien kun je achter een piano op een treinstation klimmen om de hele vertrekhal mee te laten genieten. Kijk voor meer inspiratie op ons Next Level Piano Channel.

Improviseren als een baas

Ook als je nog nooit een zwarte of witte toets op de piano hebt aangeraakt kun je genieten van World Piano Day. Het zijn uiteindelijk gewoon 12 toetsen die telkens herhaald worden. Als je de basisprincipes achter de arrangementen snapt kun je zo een improvisatie eruit bluffen. Kijk maar naar de tips van YouTube-muziekleraar Daniel Sean: fake it till you make it! Vergeet niet dat muziek gaat om lol hebben en plezier maken. Happy jamming!

Similar Posts: