Intervallen

Waarschijnlijk heb je wel gemerkt dat de noten in een melodie of akkoord ver van elkaar af of dichtbij elkaar kunnen liggen. Hoe meet je de afstand tussen twee noten? Lees verder om alles te weten te komen over muziekintervallen. Wat ze precies zijn en wanneer je ze  gebruikt.

Intervallen

Hoe gebruik je muziekintervallen?

Muziekintervallen worden gebruikt om de afstanden tussen twee verschillende toonhoogtes, genoteerd door ‘noten’ in de westerse muziektheorie, te meten. De toonafstand meet in hele tonen en halve tonen.

Welke intervallen zijn er?

Er zijn 12 intervallen in de westerse muziek. Dit is de lijst met intervallen:

  • Kleine secunde (halve toon)
  • Grote tweede (hele toon)
  • Kleine terts (hele toon en halve toon)
  • Grote terts (twee hele tonen)
  • Reine kwart / Kwart (twee hele tonen en een halve toon)
  • Tritonus (drie hele tonen)
  • Reine kwint / kwint (drie hele tonen en een halve toon)
  • Kleine sext (vier hele tonen)
  • Grote sext (vier hele tonen en één halve toon)
  • Mineur septiem (vijf hele tonen)
  • Majeur septiem (vijf hele tonen en één halve toon)
  • Octaaf (zes hele tonen)
Intervallen

Speel deze intervallen op je instrument om vertrouwd te raken met het geluid. Als je een interval op gehoor kan herkennen is dat een geweldige bijdrage aan je muzikale vaardigheden. Lees verder om te weten waarom!

Wanneer meet je de afstand tussen twee noten?

Muziekintervallen zijn een essentieel hulpmiddel bij het ontwikkelen van relatief gehoor: het herkennen van noten op basis van omringende noten als referentiepunten. Er zijn twee muzikale situaties waarin intervallen van pas komen: melodieën en akkoorden. Laten we eens kijken hoe het herkennen van intervallen helpt bij het identificeren van de noten in melodieën en akkoorden.

Muziekintervallen herkennen – melodisch

De eerste muzikale situatie waarin je jouw relatief gehoor en kennis van intervallen kunt inzetten is wanneer je een melodie op gehoor wilt spelen. In dat geval identificeren we intervallen tussen noten die opeenvolgend gespeeld worden, ofwel horizontaal of melodisch.   

Zodra je goed gestudeerd hebt en weet hoe de intervallen klinken, kun je de noten van een melodie herkennen door naar de intervallen tussen de noten in de melodie te luisteren. Je begint bij de eerste (bekende) noot en gaat dan stap voor stap door totdat je alle noten in melodie hebt.  

Laten we naar een specifiek voorbeeld kijken. Stel je voor dat je de melodie die hieronder staat afgebeeld op gehoor wilt spelen. Je weet dat deze begint met een F-noot. Om de volgende noot te identificeren moet je goed luisteren naar het interval tussen de twee noten. Met een goed getraind oor zul je horen dat dit een grote sext is, oftewel vier hele tonen en één halve toon. Aangezien de onbekende noot hoger klinkt dan de F, tel je vanaf de F vier hele tonen en één halve toon. Dan komt je uit op de D-noot.

Intervallen

Muziekintervallen herkennen — harmonisch 

Een andere muzikale situatie waarin jouw relatief gehoor en kennis van intervallen van pas komt is wanneer je akkoorden wilt identificeren. Hier gaat het om het herkennen van intervallen tussen noten die tegelijkertijd gespeeld worden, ofwel verticaal of harmonisch. 

Als jouw oren getraind zijn om intervallen te herkennen tussen noten die tegelijkertijd gespeeld worden kun je, wanneer je één noot kent, de compositie van een akkoord op gehoor recreëren. 

Laten naar een voorbeeld kijken. Stel je voor dat je het akkoord hoort dat hieronder in het plaatje staat afgebeeld. Je weet dat de laagste noot van het akkoord een C is. Als je nogmaals naar het akkoord luistert moet je proberen het interval tussen de C en de volgende toon op te pikken. Voor een getraind oor zal dit klinken als een reine kwint – drie hele tonen en één halve toon. Als je deze toonafstanden telt vanaf de C, kom je uit bij de G. Als je dit process herhaalt vanaf de G naar de volgende noot, zul je een kleine sext horen – vier hele tonen. Tel deze op en je komt uit bij de Eb.

Intervallen

Verder lezen

Hele toon

Halve tonen

Interval Reine kwart / Kwart

Interval Reine kwint

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!