Over Chordify

Wat is Chordify?

Chordify is een online muziekeducatieservice, gemaakt voor en door muziek enthousiastelingen, waarmee je songs van YouTube, Deezer, Soundcloud of je privécollectie kan omzetten in akkoorden. Onze service herkent automatisch de akkoorden van het audiosignaal en synchroniseert deze met de muziek in een simpele en intuïtieve speler. Chordify is een innovatieve service die zowel beginners als getrainde muzikanten ondersteunt bij het spelen van de muziek die zij willen spelen.

De technologie achter Chordify

Vanaf het moment dat Chordify gelanceerd werd hebben eenvoud en gebruiksgemak voorop gestaan, zowel op de app als op de website. Toch schuilt er complexe technologie achter Chordify. Twee processen zijn hierin belangrijk: we willen de akkoorden van een song weten en we willen de posities van de akkoorden op de maat van de muziek weten, oftewel chord recognition en beat tracking. Hoe werkt dat?

We beginnen met het audiosignaal van een nummer – een gedigitaliseerde golfvorm die afwijkingen in luchtdruk beschrijft in de tijd, die wij als mensen uiteindelijk als geluid percipiëren. Het is bijna onmogelijk om enige betekenisvolle informatie over de akkoorden of de maatsoort hieruit op te maken. Daarom converteren we de audio in een representatie die wel inzicht kan verschaffen: een spectrogram. Een spectrogram is een representatie van een tijdsfrequentie die ons een wat beter idee kan geven van de muzikale inhoud van een de audio. Alsnog zijn chord recognition en beat tracking dan veeleisende taken.

Om dit op te lossen gebruiken we deep neural networks. Een deep neural network is als een robot die je vertelt wat de input is en wat de output moet zijn. Bijvoorbeeld, je voert het een spectrogram en vraagt om akkoorden terug, of je voert het een spectrogram en vraagt de beat terug. In het begin heeft de robot geen idee hoe het dit moet herkennen, dus geeft het random outputs. Dan ga je de robot trainen door grote hoeveelheden spectrogrammen met akkoordlabels of beatlabels te tonen. Op deze manier zal de robot uiteindelijk leren hoe het akkoorden of de beat moet herkennen, oftewel zijn eigen weg van input naar output te vinden.

Als je de robot genoeg voorbeelden hebt laten zien, zal het in staat zijn dezelfde taak te vervullen voor audio die het nog nooit gehoord heeft. Dan laten we ze los op onze website, om de nieuwe skills aan jullie te laten zien! Nu ken je het proces ongeveer. Er valt nog meer uit te leggen, maar dat zou dit verhaal nodeloos ingewikkeld maken. Lees verder om kennis te maken met ons team.

Het Chordify-team

Bas de Haas  CEO \\ Medeoprichter \\ Computer Music Research 

Bas schreef de eerste versie van het Chordify-algoritme. Hij rondde in 2012 zijn proefschrift over muziek informatiekunde af en om te voorkomen dat het in een of andere dossierkast stof ging vergaren richtte hij Chordify op. Zo kan hij zijn passie voor muziek en gitaarspelen combineren met zijn interesse in technologie en ondernemerschap.

Dion ten Heggeler  CBDO \\ Medeoprichter

Dion is een van Chordify’s medeoprichters. Hij is niet de beste gitarist, maar hij kan een business-strategie dirigeren, zoals Beethoven een symfonie kan componeren. Als een bekwame communicatiedesigner, met meer dan een decennium aan ervaring en een passie voor nieuwe muziek, is hij de juiste man op de juiste plek.

Gijs Bekenkamp  Hoofd Marketing \\ Medeoprichter

Hoofd marketing en medeoprichter Gijs drumde tien jaar in een band met Bas. Hij speelt niet meer, maar houdt nog wel de maat in A/B-testen en zoekt het ritme in KPI’s. Als hij niet bezig is met het bekokstoven van schaalbare plannen, is hij waarschijnlijk ergens een halve marathon aan het lopen of een geliefde saunaflip aan het drinken.

Tijmen Ruizendaal  CTO \\ Medeoprichter

Tijmen brengt zijn passie voor muziek en technologie samen in Chordify, waar hij technisch directeur en medeoprichter is. Hij drumt in twee bands , DJHAGY en Car Pets, en heeft ook in een band gespeeld met Bas (zo hebben ze elkaar ontmoet!). Als hij niet aan het coderen of jammen is, lost hij fysieke puzzels op in de boulderhal.

Jeroen Bransen  Backend-ontwikkelaar

Jeroen is verantwoordelijk voor de backend van Chordify en hij programmeert het liefst in Haskell. Hij is gepromoveerd op functioneel programmeren en is groot fan van de Golden Earring. Je kunt hem altijd wakker maken voor hackathons, boulderen, wandelen, puzzels en zijn kinderen.

Matúš Tejiščák  Backend-ontwikkelaar

Als echte computer whizzkid was het behalen van een Ph.D in compilers een logische stap voor Matúš. Voor Chordify schreef hij de code voor geïntegreerde systemen. Zoals veel van ons speelt Matúš ook gitaar, dus als hij niet achter zijn bureau zit staat hij midden in zijn woonkamer jazzsolo’s te spelen.


Jacco Krijnen  Backend-ontwikkelaar

Toen hij klaar was met zijn master in computerwetenschappen vloog Jacco naar Londen om daar zijn programmeervaardigheden in de financiële sector te beproeven, maar nu is hij terug in Nederland. Hij houdt van fietsen in de bergen en gitaarspelen in het Studenten Gitaar Ensemble Nederland. In zijn vrije tijd werkt hij aan andere programmeerprojecten met Haskell.

Ilse Niessen  Online Marketeer

Ilse studeerde internationale communicatie en volgde een major in marketing. Zij verstaat de kunst van bedrijfscommunicatie en weet wat Chordify-gebruikers willen. ‘s Nachts kruipt ze achter de draaitafels als DJ ELIZA en trakteert ze technofans op harde mixes. Ze heeft een snoepverslaving en houdt van een Franse arthousefilm op z’n tijd.

Hendrik Vincent Koops  Music Information Retrieval

Onderzoeker Vincent studeerde eerst muziektechnologie en compositie en ging daarna door met een studie kunstmatige intelligentie. Momenteel is hij druk bezig met zijn promotieonderzoek naar het digitaal modelleren van variatie in harmonie. Hij componeert zelf ook nog steeds muziek en werkt nu aan een stuk voor een strijkkwartet.

Jonathan Driedger  Music Information

Onderzoeker Jonathan, a.k.a ‘the man behind the algorithm’. Hij is gepromoveerd op music information retrieval en weet wat de algoritmes nodig hebben om nog beter muziek te analyseren. Tevens hoeft hij niet het huis uit om muziek te maken, want dat doet hij gewoon samen met zijn vrouw.

Bart Laan  Frontend-ontwikkelaar

Zoals zovelen van ons bij Chordify, combineert Bart een passie voor muziek met een technisch vernuft. Hij studeerde kunstmatige intelligentie en in zijn vrije tijd speelt hij gitaar in de progressive rockband Skylake. In het weekend en op vakantie oefent hij zijn grip en vingerkracht met bergbeklimmen en boulderen.

Jorine Witte  Hoofd Content

Als vakkundig marketeer is er niet veel waar Jorine níet bovenop zit. Naast Chordify werkt zij ook voor muziekfestival Eurosonic en heeft ze meerdere openlucht filmevenementen geïnitieerd in Groningen. Ook speelt ze campy synthesizer loopjes in een band, om te bewijzen dat dit niet per se voor de ‘talented few’ is weggelegd.


Teo Lazarov  Schrijver en Contentmaker

Ja Teo creëert content, wat betekent dat hij schrijft, veel, over muziek, en alles wat hem interessant lijkt. Hij is journalist sinds 2006 en heeft voor verschillende magazines, kranten en online media gewerkt. Hij is ook de oprichter van zijn eigen blad, DATmag, voor creatieve ondernemers. Zijn favoriete muzikale wapen is de basgitaar.

Robert Nabbe  Klantenservice

We zeggen wel customer support, maar Robert’s activiteiten gaan verder dan dat. Hij is namelijk ook vertaler, proeflezer, foutmelder en fervent Slack-troller. Daarnaast heeft hij een master in geluid- en muziektechnologie en is hij zelf een muzikant die Chordify kent als zijn broekzak, dus hij kan al je vragen beantwoorden.

Pierre van de Velde  Frontend-ontwikkelaar

Hij is Pierre, onze Franse frontend-ontwikkelaar. Nadat hij in Parijs studeerde vloog hij naar de Nederlanden om in Amsterdam te gaan werken. Hij houdt van klimmen en gitaarspelen, wetenschap en sciencefiction, boeken en video games, eten en bier. Maar het meest houdt hij ervan deze hobby’s te delen met zijn vrienden.

Pieter Nomden  Financieel Allrounder

Pieter beheert onze administratie, boekhouding en al het financiële, waarbij hij ondersteund wordt door Maaike, onze officemanager. Daarnaast is hij fijnproever van bier, gaat hij in zijn vrije tijd vaak naar basketbalwedstrijden en is hij thuis bezig de mancave der mancaves te bouwen, met onder andere een arcadecabinet en een flipperkast.

Jaap Jumulet  Frontend-ontwikkelaar

Jaap is een van onze frontend-ontwikkelaars en heeft een achtergrond in kunstmatige intelligentie. Hij houdt ervan om obscure muziekfestivals te bezoeken waar vreemde vogels nog vreemdere muziek spelen. Ook speelt hij in zijn eigen funky jazzband. Dit is een stukje uit een van zijn solo’s: ‘doot doota loot doo’.


Ewan Scholte  Advertising Solutions

“Ain’t no business like the advertising business, cause the advertising business don’t stop.” En daar weet Ewan alles vanaf. Met zijn marketinginzichten waarborgt hij de Chordify-gebruikerservaring en zorgt hij ervoor dat advertenties daar geen inbreuk op maken. Daarnaast houdt hij van het goede leven, voetballen en films kijken.


Rob Wegter  Redacteur en Vertaler

Dit de enige autobiografie in deze lijst, maar om stijlbreuk te voorkomen is het toch in de derde persoon geschreven. Rob vertaalt en proofreadt teksten van het Chordify-contentteam. In zijn vrije tijd is hij te vinden in de boulderhal, de bioscoop, of op de bank om series te kijken. Hij speelt zelf ook gitaar, dus hij kent wel een akkoordje of twee.

Paulo Pizani Backend-ontwikkelaar

Paulo Pizani is backend-ontwikkelaar bij Chordify. In zijn vrije uren is hij meestal in concertzalen te vinden om naar (symfonische) metal of klassieke muziek te luisteren. Tijdens zijn PhD heeft hij een zee van vrienden in Europa gemaakt, dus nu is couchsurfen zijn favoriete manier van reizen.

Jorn van Wijk Backend-ontwikkelaar

Als backend-ontwikkelaar zorgt Jorn ervoor dat Chordify’s database en de onderliggende systemen geolied blijven lopen. Na zijn master Programming Technology in Utrecht heeft hij in Chordify de perfecte manier gevonden om zijn liefde voor programmeren en muziek te combineren.

Martijn Brekhof Android-ontwikkelaar

Martijn houdt van het schrijven van software. Bij Chordify waarborgt hij de soepele werking van onze Android-app. Zijn eerste programmeerstappen zette hij in BASIC waarmee hij games voor de Atari 600 maakte. Zijn vrije tijd gaat op aan zijn poprockband en zijn kinderen. 

Henry Churchill Klantenservice

Als onze gebruikers vragen hebben over functies, knoppen, betalingen of andere dingen komen ze bij Henry terecht. Naast klanten te woord staan voor Chordify componeert Henry zelf ook muziek. Als hij niet achter zijn bureau zit, is hij concerten aan het bezoeken en reizen aan het plannen. Hoog op zijn bucketlist: Europa en Amerika ontdekken. 

Patrick Loonstra Ontwerper

In zijn vrije tijd is Patrick ontwerper en bij Chordify is hij … ja ontwerper. Hij zorgt voor Chordify’s uiterlijk, uitstraling en overzichtelijkheid. Zijn hobby’s zijn wandelen, kamperen en buiten koken. Hij maakt in zijn vrije tijd kaarten en stelt wekelijks een nieuwsbrief op die bomvol inspiratie voor ontwerpers en ontwerpliefhebbers zit. 

Contact

We horen graag van je. Voor onze veelgestelde vragen (FAQ) of suggesties, kun je op onze Supportpagina terecht.

Chordify-kantoren

Hoofdkantoor
Chordify B.V.
Zuiderpark 14
9724 AG Groningen

Utrecht-kantoor
Boothstraat 2A
3512 BW Utrecht

Beleid en algemene voorwaarden

Diversiteit and anti-intimidatiebeleid Algemene voorwaarden

By Chordify, latest update: