‘Silent Night’ voor piano, gitaar en ukelele

De feestdagen komen eraan. Daarom hebben we alvast een opwarmertje voor je. In deze blogpost vind je de Silent Night-akkoorden, teksten en tabs voor ukelele, piano en gitaar.

Geschatte leestijd: 15 minuten

Zo lees je deze blogpost

Deze blogpost is gericht op het leren spelen van Silent Night op je instrument. Het maakt niet uit of je een ukeleleninja bent, een badass shredder, of een jaren 80 keytargoeroe, we hebben overal aan gedacht. Selecteer gewoon je instrument in de inhoudsopgave hieronder. Op deze manier kunnen we je direct naar het voor jou relevante deel van dit artikel leiden. Als je bijvoorbeeld een pianist bent, selecteer dan piano, zodat je niet alles hoeft te lezen wat we speciaal voor ukelelespelers hebben geschreven.

Als je klaar bent met het leren van Silent Night, maar je bent nog steeds in the zone en hongerig naar meer, dan hebben we een speciaal dessert voor je: de muziektheorie achter het liedje. Zo weet je hoe je de klassieker moet spelen en kun je uitleggen wat je eigenlijk speelt. Best cool, hè?

Geen muziektheoretisch persoon, maar toch zin in een toetje? Geen zorgen, daar hebben we ook iets voor. Wat dacht je van wat historische Silent Night-trivia? Wist je dat dit liedje voor gitaar is geschreven, omdat het orgel van de plaatselijke kerk waar het voor het eerst werd uitgevoerd beschadigd was door een overstroming? Later meer. Maar laten we eerst in het kerstlied zelf duiken.

Songstructuur

Zoals beloofd is dit het ultieme liedje voor je vakantieperiode. Dit nummer is een echte traktatie om te spelen en om naar te luisteren. Weet je wat het leuke aan Silent Night is? We doen deze Songs Explained serie al een tijdje en dit is het allereerste nummer tot nu toe dat een 3/4-maat heeft.  “Een wat?!” Maak je niet druk als dit geen belletje doet rinkelen. Een 3/4-maat kan gemakkelijk omschreven worden als een wals, want de meeste walsen zijn geschreven in 3/4-maat.

Als je niet echt van dansen houdt dan is het moeilijk te begrijpen. Maak je geen zorgen, hier is een nog beter voorbeeld: een van de meest gespeelde nummers op Chordify is Perfect van Ed Sheeran en die is ook in een walstempo geschreven, net als Silent Night. Dus nu we dat uit de weg hebben is het tijd om de structuur van dit besneeuwde nummer te bekijken.

Silent Night heeft drie verzen. We hebben elk couplet opgedeeld in drie delen: inleidend, middelste, laatste. Daarnaast is elk deel opgebouwd uit acht maten. Zie figuur 1 hieronder.

Hoe zijn we aan deze namen gekomen? Door de harmonieën en de teksten te analyseren. Bijvoorbeeld, het laatste deel in alle drie de verzen heeft een bepaald zinnetje dat je tweemaal moet herhalen. In het eerste couplet is het “Sleep in heavenly peace”. Klinkt dat logisch? Mooi! Dan is het nu tijd om dieper in te gaan op het muzikale gedeelte van Silent Night. Daarom splitsen we dit artikel op in drie delen, elk gericht op een ander instrument. Dus kies je instrument en laten we beginnen.

Silent Night op piano

In dit gedeelte:

  • pianoakkoorden
  • akkoordenschema
  • uitlegvideo
  • akkoordenschema met tekst
  • terug naar begin

Welkom pianospelers! Zoals we al eerder zeiden, Silent Night heeft slechts drie verzen. Deze verzen hebben precies dezelfde akkoorden. Het enige verschil is de tekst. Met andere woorden: als je eenmaal de akkoordprogressie van één couplet kent, weet je hoe je het hele lied moet spelen.

Elk couplet heeft 24 maten en slechts drie akkoorden. Laten we eerst kijken naar een vers in de context van de drie delen.

De inleidende partij heeft twee akkoorden: de G en de D7.

Hier is het akkoordenschema voor het inleidende gedeelte.

Het middendeel heeft twee  akkoorden: C en G.

Het laatste deel bevat ook twee akkoorden: de D7, en de G.

Het laatste deel bevat ook twee akkoorden: de D7, en de G.

Hier is de akkoordprogressie voor het laatste deel.

Hier is het voorbeeld van hoe we een couplet op piano kunnen spelen, waarbij we alle drie de delen samenvoegen.

Bekijk hoe je Silent Night speelt in deze videotutorial.

Wat denk je? Tijd om het zelf eens te proberen van begin tot einde? Wat ons betreft ben je er klaar voor. Hieronder vind je alle teksten en akkoorden. Veel plezier!

Silent Night op gitaar

In dit gedeelte:

  • gitaarakkoorden
  • akkoordenschema
  • videotutorial
  • akkoordenschema met tekst
  • terug naar begin

Hé hallo, wie hebben we hier? Welkom gitaarspelers! Zoals je al hebt gezien is Silent Night een vrij eenvoudig liedje dat is opgebouwd uit drie verzen. Deze verzen hebben precies dezelfde akkoorden. Waar ze wel in verschillen is de tekst. Dus als je eenmaal de akkoordprogressie van één couplet kent, kun je het hele liedje spelen. Elk couplet heeft 24 maten en slechts drie akkoorden! Laten we beginnen.

Het eerste deel, dat we de inleidende partij hebben genoemd, heeft twee akkoorden: de G, en de D7.

Hier is het akkoordenschema voor het inleidende gedeelte.

Zoals je kunt zien bevat het middelste deel ook slechts twee akkoorden: de C en de G.

Hier is de akkoordprogressie voor het middelste deel.

Het laatste deel volgt hetzelfde principe als de eerste twee delen, namelijk door twee akkoorden te gebruiken: de D7 en de G. Yup, dit zijn dezelfde als in het inleidende deel, alleen dan omgedraaid.

Hier zijn de akkoordwisselingen voor het laatste deel.

Hier is een voorbeeld van hoe we een couplet op gitaar kunnen spelen, waarbij we alle drie de delen samenvoegen.

Volg onze gitaarleraar in de onderstaande videotutorial.

Weet je hoe laat het is? Hieronder vind je de teksten en akkoorden van Silent Night, dus dat betekent dat het tijd is voor actie! Pak je gitaar en jam het hele nummer.

Silent Night op ukelele

In dit gedeelte:

  • ukelele-akkoorden
  • akkoordenschema
  • videotutorial
  • akkoordenschema met songtekst
  • terug naar begin

Hallo daar ukelelemeester! Weet je nog wat we je net hebben laten zien in de songstructuur[link]? Silent Nightheeft slechts drie verzen. Je weet wat dat betekent toch? Yup, als je er één kent, ken je ze allemaal. Elk couplet heeft 24 maten en slechts drie akkoorden! Het enige verschil is de tekst. Op basis van de harmonieën en de tekst hebben we het vers in drie delen verdeeld: inleidende, middelste en laatste. Laten we erin duiken.

Het inleidende deel heeft slechts twee akkoorden: de G en de D7.

Het middelste deel heeft ook slechts twee akkoorden: de C en de G.

Hier is de akkoordprogressie voor ons middelste deel.

Herinner jij je de akkoorden in het inleidende gedeelte? Dat klopt, het G-akkoord en het D7-akkoord. Goed, draai ze nu om en je hebt de akkoordprogressie van de laatste partij.

Hier is hoe het laatste gedeelte eruit ziet.

Hier is een voorbeeld van hoe we een couplet op de ukelele kunnen spelen, waarbij we alle drie de delen samenvoegen.

Bekijk hoe je deze akkoorden speelt in onze videotutorial.

Dus, in de woorden van dierendetective Ace Ventura: “Alrighty then!” Hieronder vind je alle teksten en akkoorden van Silent Night. Het enige wat je moet doen is je ukelele oppakken en beginnen met het jammen van dit kerstnummer.

Muziektheorie

Je hebt net geleerd hoe je Silent Night moet spelen. Is het niet een geweldig gevoel om een liedje dat je waarschijnlijk al van kinds af aan kent te kunnen spelen en zingen? Weet je wat nog beter is? Improviseren over het akkoordenschema van Silent Night natuurlijk.

Silent Night is een geweldig voorbeeld van een diatonisch lied. Simpel gezegd is dit nummer geschreven in één toonsoort waar alle akkoorden aan gerelateerd zijn. In dit geval is het de toonsoort van G-majeur. In totaal hebben we drie akkoorden: G, C en D7.

Laten we eerst eens kijken hoe de toonladder G is opgebouwd:

G – A – B – C – D – E – F#

Laten we nu eens kijken uit welke noten de akkoorden bestaan:

G-akkoord: G – B – D;
D7 akkoord: D – F# – A – C;
C-akkoord: C – E – G;

Zoals je kunt zien zijn alle tonen van de akkoorden geworteld in de toonladder van G-majeur. Omdat G de toonsoort van ons lied is kunnen we deze toonladder gebruiken om over alle drie de akkoorden te improviseren.

Pianospelers opgelet! Zo vind je de G-toonladder op het klavier: speel alle noten van de ene G naar de andere en vergeet niet de F# te spelen in plaats van de F.

Gitaristen opgelet! We gaan je een manier laten zien om de G-majeurtoonladder te spelen. De zwarte stippen staan voor de grondtoon G.

Houd er rekening mee dat dit slechts een van vele manieren is om de G-toonladder te spelen.

Oké, ukelelespelers opgelet! Hieronder vind je een manier om de G-majeurtoonladder op de ukeleletoets te spelen.

Net als bij de gitaristen is dit slechts één manier om de G-majeurtoonladder te bespelen. Er zijn natuurlijk andere benaderingen van de toonladder mogelijk.

Samenvattend kunnen we het volgenden stellen: Silent Night is een diatonisch lied en alle akkoorden zijn gerelateerd aan de G. Dus als je wilt improviseren over deze kersttrack gebruik je de G-majeurtoonladder.

De geboorte van Silent Night

Silent Night is zo’n klassiek decemberliedje dat je bijna vergeet dat iemand het ooit geschreven heeft. Het leuke is dat het geen fanatieke componist was, noch een virtuoos, maar gewoon een jonge Oostenrijkse priester die de harten van zijn gemeenschap wilde verlichten. Hij heette Joseph Mohr en verhuisde in 1817 naar Oberndorf, waar hij in de Sint-Nicolaaskerk diende. Mohr had een jaar voor zijn aankomst in het dorp de tekst Silent Night geschreven.

In 1818 werd de St. Nicolaaskerk rond de feestdagen door de rivier de Salzach overstroomd en daarbij raakte het orgel beschadigd. De meeste kerstliedjes zijn bombastisch en zitten vol met kracht die uit het orgel komt. De afwezigheid van dit instrument betekende een groot probleem.

Om de geest van de leden van zijn gemeenschap te verlichten besloot Mohr om een muzikale begeleiding toe te voegen aan zijn Silent Night-tekst. Omdat de priester geen componist was, bezocht hij iemand die daadwerkelijk muziek voor de kost schreef: Franz Xaver Gruber.

De opdracht van Mohr was eenvoudig: schrijf een mooie gitaarbegeleiding voor deze teksten, want ons orgel is buiten gebruik. Gruber deed wat hij vroeg, maar voegde er ook wat extra’s aan toe voor het geval het orgel gerepareerd zou worden. Zoals het verhaal gaat was Silent Night een groot succes tijdens het debuut in 1818. Toen het jaar daarop het orgel gerepareerd was speelde organist Karl Mauracher het lied met veel plezier en nam het mee naar zijn woonplaats Zillertal.

Silent Night ging viral nadat twee troubadoursfamilies het nunmmer aan hun setlist toevoegden, zij brachten het nummer tijdens hun Europese tour naar kroegen, kerken, dorpshuizen en kerstmarkten. De rest is geschiedenis. We hopen dat je hebt genoten van onze Songs Explained Xmas Special. Blijf veilig, blijf thuis en blijf jammen!

Volgend week brengen we de nieuwe winnaar uit van de Xmas Songs Explained editie: Happy Xmas (War Is Over). Wil je meer kerstnummers spelen? Bekijk dan onze kerstkanalen: Ons Adventskanaal en ons Kerstkanaal.

Door Kirill Dumchenko en Teo Lazarov.

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!