Wist je dat de klassieker Sweet Home Alabama van Lynyrd Skynyrd gebaseerd is op slechts drie akkoorden? Tof toch? Hallo daar ukelele spelers en welkom bij een nieuwe editie van onze Songs Explained-serie. In dit artikel vind je alle akkoorden en teksten die je nodig hebt om de evergreen Sweet Home Alabama van Lynyrd Skynyrd te spelen.

In deze blog:

Oh ja, als je op zoek bent naar een Sweet Home Alabama tutorial voor piano of de Songs Explained voor gitaar, bekijk dan onze artikelen voor beide instrumenten. 

Sweet Home Alabama voor ukelele

Deze blogpost is gewijd aan het uitleggen van alles wat je moet weten over Lynyrd Skynyrd’s Sweet Home Alabama voor ukelele en meer. Selecteer je vaardigheidsniveau in de inhoudsopgave, zodat we je kunnen begeleiden naar het deel van deze blogpost dat gericht is op je voorkeur. Zoals altijd hebben we de akkoorden, de teksten en alles wat je nodig hebt om in een mum van tijd Sweet Home Alabama te spelen. 

Als je meer wilt weten over de muziektheorie die in dit nummer is gebruikt, geen zorgen! Na het uitleggen van het praktische gedeelte van het liedje, duiken we dieper in die theoretische materie. Helemaal aan het einde hebben we ook de tijd genomen voor wat leuke weetjes. Eenmaal klaar met dit artikel ken je de akkoorden, de teksten, de muziektheorie en weet je naar wie Ronnie van Zant verwijst als hij het heeft over The Swampers. Klaar? Oke dan!

Songstructuur

De structuur van Sweet home Alabama is het eerste wat we gaan bekijken. Zoals je kunt zien in de onderstaande figuren bestaat dit nummer uit 14 delen. Dat lijkt misschien veel, maar maak je niet druk. Laten we eerst eens kijken, daarna evalueren en als kers op de taart hebben we goed nieuws.

chords Sweet Home Alabama

Songstructuur “Sweet Home Alabama”

Akkoordprogressie D-C-G

Yup, dit liedje heeft veel delen. Dus hier is het goede nieuws: Sweet Home Alabama lijkt misschien een erg lang nummer, maar eigenlijk bestaat de harmonische kern uit slechts drie akkoorden. That’s it! Deze drie akkoorden worden steeds weer herhaald. Hiermee legt Lynyrd Skynyrd het fundament waarop andere instrumenten kunnen improviseren en soleren om een kleurrijk lied te creëren. Hieronder vind je de akkoordprogressie waar we het over hebben.

chordsLynyrd Skynyrd

Main chord progression Sweet Home Alabama

We weten wat je denkt… “Dus ik heb alleen deze drie akkoorden nodig voor het intro, alle intermezzo’s, alle verzen, alle refreinen en alle solo’s?” Nou, bijna wel. Het enige deel waar Lynyrd Skynyrd wat harmonische extensies toevoegt is in het refrein. We zullen later uitleggen wat we bedoelen met een “harmonische extensie”. Let op: vanaf hier splitsen we dit artikel op in niveaus. Zo kunnen we het liedje beter uitleggen aan de hand van je vaardigheden. Oké, laten we beginnen.

Beginner

In dit deel:

Dus je bent een beginnende ukelele speler. Geweldig! Zelfs als je iemand bent die een tijdje aan het jammen is, maar het gewoon rustig aan wil doen, ben je op de juiste plaats. In dit deel lopen we het nummer Sweet Home Alabama van Lynyrd Skynyrd met je door. 

Hoe het moet klinken (video)

Het spelen van dit nummer is in vele opzichten nuttig. Ten eerste is het een cool lied, maar als we het vanuit een educatief perspectief bekijken kun je er veel van leren. Het spelen van deze track helpt je om een aantal basisakkoorden onder de knie te krijgen, je vaardigheden te verbeteren en je gevoel voor ritme op te krikken. 

Makkelijke ukelele akkoorden

We gaan deze reis beginnen met een nadere beschouwing van: intro, verzen, interlude en solo’s. Al deze partijen hebben dezelfde akkoordvolgorde bestaande uit D, C en G. Het enige verschil is het aantal keren dat je deze akkoordreeks herhaalt. Voordat we verder gaan, bekijken we de akkoordenschema’s hieronder. Om je te helpen met de duur van de partijen hebben we opgeschreven hoeveel keer je elk deel moet spelen.

 

Dit is hoe het akkoordenschema eruit ziet voor het intro.

Sweet Home Alabama Ukulele chords

Hier zie je de akkoorden voor het couplet.

Sweet Home Alabama Ukulele chords

Hieronder laten we je de akkoorden zien voor de interlude.

Sweet Home Alabama Ukulele chords

Dit is het akkoordenschema onder de solo’s.

Sweet Home Alabama Ukulele chords

Refrein akkoordprogressie en aanslag

Dit is allemaal goed te doen, toch? Cool. Weet je nog dat het refrein een beetje anders was dan de rest van het nummer? Laten we dat eens bekijken. Het is nog steeds gebaseerd op onze bekende akkoorden uit de figuur hierboven, het enige verschil zijn de variaties aan het einde van de reeks. 

Laten we eens kijken waar die variaties in het refrein vandaan komen, want het is gebaseerd op ons bekende akkoordenschema uit Figuur 1. 

Zoals je kunt zien, bevat het refrein een F-akkoord, dat Lynyrd Skynyrd helemaal aan het eind speelt.

Hier is de akkoordprogressie voor het refrein.

ukulele chords

Figuur 2

Kijk eens goed naar het einde van de eerste en derde regel. Het C-akkoord komt aan het einde van de maat als een gesyncopeerd accent op de zestiende noot. Om je te helpen deze gesyncopeerde C op het juiste moment op de juiste plaats te spelen, hebben we een metrische puls toegevoegd. Bij de vierde tel plaatsen we het woord “four – ty” in plaats van “four”. Het is geen typfout! Deze lettergreep “- ty” helpt je om het C-akkoord op de juiste plaats te spelen. Dit is een geweldige manier om je gevoel voor ritme te trainen.

Overzicht akkoorden en songtekst

Goed, genoeg gepraat. Raad eens hoe laat het is… Ja, het is tijd om die uke op te pakken en te gaan jammen met de kennis die je net hebt opgedaan. Hieronder vind je alle delen, akkoorden en wat teksten om je op weg te helpen naar Alabama.

ukulele chords

Figuur 3

Intermediate & pro

In dit deel:

Hoe het moet klinken (video)

Howdy partner! Welkom bij onze Songs Explained-serie over Sweet Home Alabama, voor de gevorderde ukelelespeler. Het goede nieuws is dat je veel gaat leren van deze blogpost. We gaan je de akkoorden voor het liedje laten zien samen met tips en trucs over hoe je een solo kunt improviseren bovenop de akkoordenschema’s. Laten snel beginnen!

Geavanceerde ukelele akkoorden

We starten met de volgende delen: intro, verzen, intermezzo’s en solo’s. Al deze delen zijn gebaseerd op één volgorde: D, C, en G. Om precies te zijn: D, Cadd9 en G. Het enige verschil is hoeveel keer je deze akkoordenreeks moet herhalen. Om het makkelijker te maken hebben we het in kaart gebracht in Figuur 4 hieronder. Kijk eerst maar eens naar de akkoordenschema’s.

easy ukulele chords

Wees niet verbaasd als je het C(add9)-akkoord ziet. Als er “Add9” staat voegen we de tweede noot van de C-majeur toonladder (de D) toe. “Wacht even, je zei tweede, maar in het akkoord staat een 9 genoteerd.” Goed geobserveerd.

Dit komt omdat we een noot toevoegen door een octaaf hoger te gaan. We hebben zeven tonen in een octaaf, toch? Daarom moeten we een plus zeven doen bij elke noot die we willen toevoegen. Dus, als we een D willen toevoegen, wat de tweede noot is, moeten we 2+7 berekenen. Yup dat is 9 en daarom noteren we het als “add9”.

Hier is het akkoordenschema voor het intro.

Sweet Home Alabama Ukulele chords

Hier zie je de akkoorden voor het couplet.

Sweet Home Alabama Ukulele chords

Zo zien de akkoorden eruit voor de interlude.

Sweet Home Alabama Ukulele chords

Dit zijn de akkoorden die je hoort onder de solo’s.

Sweet Home Alabama Ukulele chords

Refrein: akkoordprogressie en aanslag 

Nu is het tijd om te zien hoe het refrein is opgebouwd. Weet je nog wat we aan het begin zeiden? Dit is het enige deel waar de akkoordprogressie een beetje anders is dan de rest van het lied. Het is nog steeds gebaseerd op het oorspronkelijke akkoordenschema, maar het heeft verschillende variaties aan het eind. 

Bekijk eerst de akkoorden van het refrein en probeer eraan te wennen. In Figuur 5 hieronder laten we zien hoe deze akkoorden zijn toegepast in Sweet Home Alabama.

Chorus Sweet Home Alabama

Laten we nu eens kijken naar de akkoordprogressies voor het refrein. We hebben een metrum toegevoegd om je te helpen met het ritme.

Easy ukulele chords

Figuur 5

We willen je aandacht vestigen op de laatste maten van elk deel: de geaccentueerde akkoorden G en C worden in een off-beat gespeeld. Om je te helpen deze akkoorden op de juiste manier te spelen, zetten we hieronder een metrische puls, verdeeld in de metrische puls en de off-beats. Metrische pulsen zijn: “one”, “two”, “three” en “four”. 

De off-beats vallen tussen deze pulsen in. Pulsen en off-beats reflecteren acht tonen. Met andere woorden, voor elke kwartnoot tellen we: “een – en” of “twee – en” en zo verder. Terugkomend op deze laatste maten van elke regel spelen we geen C- en G-akkoorden op “one” of “two” of “three” of “four” slagen. Maar we spelen het op de off-beat “and”, na elke metrische puls. 

Kijk eens goed naar het einde van de eerste en derde regel. Het akkoord komt aan het einde van de maat als een gesyncopeerd accent op de zestiende noot. Om je te helpen deze gesyncopeerde C op de juiste plek te spelen zie je “four – ty” in plaats van “four” staan bij de vierde tel. Het is geen typfout! Deze lettergreep “- ty” helpt je om het C-akkoord op de juiste plaats te spelen.

Oké dan, het is tijd om de songteksten te bekijken met de bijpassende akkoorden. Speel het nummer mee en geniet ervan! Benieuwd hoe je een solo over het hoofdakkoordenschema kunt spelen? Geweldig! Lees gewoon verder.

Sweet Home Alabama chords

Figuur 6

Muziektheorie

Gefeliciteerd, je hebt net geleerd hoe je Sweet Home Alabama van Lynyrd Skynyrd moet spelen! Omdat je dit leest hebben we het gevoel dat je honger hebt naar meer. Blij om te helpen. In dit deel laten we zien hoe je een solo kunt spelen en over dit nummer heen kunt jammen.

Zoals we al hebben uitgelegd, is de harmonische kern van Sweet Home Alabama een sequentie van drie akkoorden. Deze sequentie herhaalt zich steeds opnieuw. Door het spelen van het D-akkoord, C-akkoord en G-akkoord legt Lynyrd Skynyrd dus een harmonische snelweg aan waarop je zo snel, traag en vrij kunt rijden als je wilt. Er is echter maar één addertje onder het gras: je moet weten waar deze snelweg is. We zullen het je laten zien.

chords Lynyrd Skynyrd

Main chord progression Sweet Home Alabama

Zowel gitaar als piano zijn aan het soleren over deze akkoordwisselingen die we net de snelweg hebben genoemd. Dus als ukelelespeler kun je deze ook gebruiken. Wat maakt deze drie akkoorden nou zo speciaal? D, C, en G behoren tot de G-majeurfamilie, dit betekent dat de G-majeurtoonladder al deze akkoorden bevat. En daar bevindt de snelweg zich: op de G-majeurtoonladder.

Laten we eerst eens kijken waar de G-majeurtoonladder uit bestaat:

G – A – B – C – D – E – F#

Laten we nu eens kijken uit welke noten elk van de akkoorden bestaat:

D-akkoord: D – F# – A
C-akkoord: C – E – G
G-akkoord: G – B – D

G major scale

Figuur 6

Zoals je kunt zien maken alle noten van het D-, C- en G-akkoord deel uit van de G-majeurtoonladder. Hier is een manier om de G-majeurtoonladder op de ukelele te spelen. 

ukulele scale

Figuur 7

De eerste grondtoon G speel je als een open G-snaar. Een andere grondtoon G bevindt zich op de E-snaar op de derde fret, gemarkeerd als een zwarte stip.

Als je bluesy wilt klinken, zoals de gitaar op de opname, dan kan dat met de pentatonische toonladder van de E-mineur. De E-mineur pentatonisch heeft slechts 5 tonen: E – G – A – B – D. In de onderstaande figuren kun je zien hoe je deze pentatonische toonladder op je ukelele kunt spelen. 

Om het nog meer bluesy te maken kunnen we een blue note toevoegen, die A# (of Bb) is. De pentatonische ladder van de E-mineur bevat een toegevoegde blue note en dat ziet er zo uit: E – G – A – A# – B – D. In de figuur hieronder staan de zwarte stippen voor de E-noten, die de grondtonen zijn en de blauwe stippen voor de blue notes. Vergeet ook hier de open G-snaar niet.

E minor pentatonic scale

Figuur 8

Kortom, om te improviseren over Sweet Home Alabama kun je zowel de G-majeurtoonladder, de E-mineur pentatonische toonladder en natuurlijk de E-mineur pentatonische toonladder met een toegevoegde blue notegebruiken. De E-mineur pentatonisch voegt een meer bluesy geluid toe aan je spel, terwijl de G-majeurtoonladder de belangrijkste tonen van dit nummer bevat.

Fun facts about Sweet Home Alabama

Now Muscle Shoals has got the Swampers
And they’ve been known to pick a song or two (yes they do)
Lord they get me off so much
They pick me up when I’m feelin’ blue
|Now how about you?

Dit is het vierde en laatste couplet van Sweet Home Alabama van Lynyrd Skynyrd. Het is helemaal niet gek om jezelf af te vragen: “Waar zingen ze nou over? Swampers?!” Voor de duidelijkheid Lynyrd Skynyrd – een naam die geïnspireerd is op de gymleraar van de band, Leonard Skinnard – is een groep uit Florida.

Dat klopt, Ed King, Gary Rossington, Ronnie van Zant, Allen Collins, Larry Junstrom en Bob Burns komen oorspronkelijk uit Jacksonville, Florida. Oké, oké, als we echt grondig willen zijn komt Ed King eigenlijk uit Californië, maar toch, dat is niet Alabama. Nu dat is opgeklaard gaan we even terug naar dat vierde couplet waar we mee begonnen.

Muscle Shoals Sound Studios

Een van de redenen dat deze Folrida boys in Alabama zijn beland was vanwege de Swampers. Dit was de bijnaam van een groep muzikanten die een studio runde waarin Lynyrd Skynyrd enkele tracks opnam, Muscle Shoals Sound Studio. Deze studio is behoorlijk episch en heeft een rijke geschiedenis. De lijst van artiesten die hun albums daar hebben opgenomen is eindeloos.

Van Aretha Franklin, Joe Cocker en de Rolling Stones, tot aan George Michael, Bob Seger en Willie Nelson om er maar een paar te noemen. Lynyrd Skynyrd was zo gecharmeerd door de zuidelijke gastvrijheid, de muziek en het landschap van Alabama dat ze het hun thuis noemden en er een liedje over schreven. Het is aan jou om dat liedje nu te spelen. Happy jamming!

Alle muziektheorie en transcripties gemaakt door Kirill Dumchenko  

Similar Posts: