Het heeft slechts drie snaren en het ziet er nog fantastisch uit ook. Een tijd geleden lanceerde Loog Guitars een zeer succesvolle Kickstarter campaign voor een nieuwe lijn gitaren met bijbehorende app, speciaal ontwikkelt voor beginnelingen. Aangezien wij fan zijn van design, tech en muziek hierbij een gesprek met oprichter Rafael Atijas.

Wat was het oorspronkelijke idee voor Loog Guitars?

We wilden iets maken dat super makkelijk is om te bespelen. Elk klein onderdeel van het ontwerp is gemaakt om het zo leuk en makkelijk mogelijk te maken voor kinderen. Het kwam erop neer dat we in plaats van elementen toevoegen, vooral veel hebben geschrapt en weggelaten.

Onze allereerste gitaren moest je nog helemaal zelf in elkaar zetten. Wij dachten dat kinderen op die manier sneller een band zouden krijgen met hun instrument en dat ze meer zouden spelen op iets dat ze zelf gebouwd hebben. Dat bleek echter een beetje te moeilijk, dus nu verschepen we onze gitaren kant en klaar.

Waarom drie snaren?

Omdat dit het absolute minimum is om akkoorden te maken en liedjes te spelen. Ikzelf speel basgitaar, maar ik heb ook gewone gitaar gespeeld toen ik nog een kind was. Ik zat in een coverband met vrienden, en ik oefende op een geleende gitaar. Het enige probleem was dat ik ondersteboven moest spelen omdat ik linkshandig ben.

Toen ik akkoorden begon te leren moest ik die dus ook ondersteboven spelen, en voor sommige akkoorden is dat gewoonweg onmogelijk. Om dat probleem op te lossen haalde ik de drie basis noten uit het akkoord en verzon ik een makkelijkere manier om ze te spelen. Ik denk dat die ervaring heb gebruikt als inspiratie bij het ontwikkelen van de Loog.

Kan je wat meer vertellen over de drie succesvolle kickstarter campagnes die jullie gedaan hebben?

Jazeker! De eerste crowdfundingcampagne dateert alweer uit 2011, toen Kickstarter nog helemaal niet zo populair was als nu. Toen waren er nog geen miljoenen campagnes. Ik denk eerlijk gezegd dat wij destijds het duurste product waren op heel Kickstarter. De campagne liep best goed en we haalden bijna $70,000 op.

We wilden ook een electrische versie van de gitaar, dus daarom startten we onze tweede campagne in 2013. En meteen na een paar maanden kwam campagne nummer drie. Dat was verreweg de meest succesvolle van allemaal.

Welke modellen bestaan er nu?

Ons eerste model was een akoestische gitaar met klassieke snaren. De elektrische variant kwam in 2013, en dankzij die laatste succesvolle crowdfunding campagne hebben we nu ook een Loog Mini en een Loog Pro. De Pro is eigenlijk een update van de elektrische gitaar en hij klinkt echt heel goed. De Mini heeft de afmetingen van een ukelele, maar hij klinkt bijna als een flamencogitaar. Echt tof.

En nu dus ook een app.

We zijn er erg lang vandaan gebleven, want we wilden de focus op het instrument houden en kinderen juist bij het beeldscherm weghalen. Maar we realiseerden ons dat het doel is om gitaar leren spelen zo leuk mogelijk te maken, en dat we daardoor eigenlijk niet meer om een app heen konden. De app bevat lessen, video’s en dat soort dingen. Nu dat we die app hebben, worden we er eigenlijk steeds enthousiaster over.  

Een van de dingen die de app zo leuk maakt is het spelelement. Het stemmen bijvoorbeeld, is geen droog meetinstrument, maar een vriendelijk monster vertelt je hoe de snaren gestemd moeten worden. Dit soort interactie maakt het voor kinderen veel leuker om gitaar te leren spelen.  

Lees meer over Loog op hun eigen website.

Voor het einde van het jaar voegen wij Loog akkoorddiagrammen toe aan Chordify, zodat ook Loog-gebruikers gemakkelijk ieder gewenst nummer mee kunnen spelen. Wil je een email ontvangen zodra de Loog-diagrammen beschikbaar zijn op Chordify?

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!