Een gastbijdrage van Pearl Jam-fan Frank Meeuwsen. 

Kun je je voorstellen dat je een band élke dag tijdens hun Europese tournee ziet en élke dag een andere setlist cadeau krijgt? Je zou denken dat, bij een tour, het voor een band juist prettig is om vast te houden aan een setlist die niet verandert. Niets is minder waar in de 25 jaar dat ik Pearl Jam live heb gezien. Elk concert tijdens een tour is anders, elke dag krijg je een andere setlist. Ik volg de band al jaren en het is altijd weer een verrassing welke nummers ze op een avond gaan spelen.

Nu kan dat voor de band zo zijn, maar hetzelfde geldt voor de zanger Eddie Vedder. Hoe dat zit? Lees verder …

Foto door i_am_bernice_

De frontman van Pearl Jam is al een tijdje als solozanger actief met albums en liveshows. Dit voorjaar trapt hij zijn solotournee af in Nederland, te Amsterdam. Niet alleen zal hij zonder de band akoestisch nummers van Pearl Jam spelen, maar tevens muziek van zijn eigen albums Into the Wild en Ukulele Songs. Waitwhat? Ukelele? Speelt deze grote man op zo’n klein instrument? Zeker! Zowel zelfgeschreven nummers als covers. Maar daarover zo nog meer.

Unieke nummers en shows  

De shows van Vedder zijn net als bij Pearl Jam altijd een verrassing. Bij Pearl Jam weet je nooit welke setlist je krijgt en Eddie doet dat solo niet veel anders. Er zitten een paar vaste elementen in, maar het grootste deel van zijn setlists wordt ter plekke opgesteld of vlak voor de show nog gewijzigd.

Om je een idee te geven, in 2017 speelde Vedder drie avonden in Nederland. Op die drie avonden speelde hij 85 nummers waarvan 60 nummers maar éénmaal werden gespeeld. Slechts 6 nummers speelde hij elke avond op een setlist van gemiddeld 28 nummers. Zoals de Pearl Jam-klassieker Porch of hun laatste hit Just Breathe. De lijst met meest gespeelde nummers vind je verderop.

Net als tijdens de vorige tournee speelt Vedder niet helemaal solo. Tijdens zijn shows in Amsterdam had hij met een paar nummers het Nederlandse strijkkwartet Red Limo String Quartet op het podium. Vedder was zó enthousiast dat hij ze ter plekke vroeg om mee te gaan voor de rest van de tournee. Nu zijn ze een vast onderdeel van de show en zullen ze de hele tournee meespelen. Ze beginnen hiermee in Amsterdam en ze eindigen deze zomer met Vedder op het befaamde podium van Wembley in Engeland. Daar staat Eddie Vedder trouwens weer met zijn eigen helden, The Who, een van de grootste bands uit de jaren 60 van de vorige eeuw. De kans is groot dat hij een paar covers van deze grote band en inspiratie zal spelen. Denk aan de oude hits, zoals Baba O’Riley, I Can’t Explain of The Kids Are Alright.

Geen verdrietig akkoord op de ukelele

De intieme soloshows van Vedder zijn vooral om te luisteren, om te genieten van de muziek en de opvallende stem van de zanger. Deze optredens zijn meer dan alleen een set met nummers, tussendoor vertelt Eddie veel over de songs, wat hij meemaakt, zijn ideeën en gedachten over de wereld om ons heen. Alsof je bij een huiskamerconcert van een vriend zit. Het podium is bezaaid met oude instrumenten, een taperecorder, oude reiskoffers, speakers en allerlei herinneringen uit zijn eigen verleden.

Foto door i_am_bernice_

Vlak voor de vorige tournee in 2017 was zijn beste vriend Chris Cornell (leadzanger van Soundgarden) net overleden en dat had zijn weerslag in de setlist en de reacties van het publiek. Als Eddie Vedder speelt, dan is dat altijd met overgave, hij gooit zijn hart op het podium, laat zijn persoonlijke kant zien en deelt die met het publiek. Zo vertelde hij over een avond waarop hij bezig is met de opnames voor zijn Ukulele Songs; bij hem thuis staat het kleine instrument in een hoek van de kamer. Er zijn vrienden over de vloer, waaronder Chris Cornell.

Als Eddie beweert dat hij op de ukelele geen “sad chord” – een neerslachtig, verdrietig akkoord – kan vinden, neemt Cornell de weddenschap aan. Uren later, als iedereen op de grond en bank ligt te slapen, zit Chris nog altijd op het balkon met de ukelele. Eddie is bij hem en ze komen er achter dat het gewoon niet te doen is om een somber akkoord te spelen. Het frustreerde Chris, maar weerhield Eddie er niet van om door te gaan met zijn Ukulele Songs. Sterker nog, in een later interview zal hij uitleggen dat juist de happy sound van het instrument ervoor zorgt dat meer sombere teksten de juiste balans krijgen in de muziek.

Elke setlist is anders

Je zou niet verwachten dat één van de grootste rockzangers van deze tijd met een ukelele op tournee gaat. Wat je dan zeker gaat meemaken is een bijzondere avond van een bijzondere zanger. Met een setlist die altijd zal verrassen. Wil je al een paar nummers oefenen op de uke of je gitaar? De onderstaande nummers zullen vrij zeker langskomen tijdens één van de avonden. 

Al deze nummers staan ook in het speciale Eddie Vedder Channel. Bezoek je een van de concerten van Eddie Vedder komende zomer? Laat ons weten welke unieke nummers hij speelde en of je deze al zelf mee gaat spelen op je ukelele of gitaar. We zijn benieuwd!

Nog meer meespelen? Check hier het Ukulele Channel of het Chris Cornell Channel.

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!