We hebben iets nieuws! Elke week lichten we op Instagram een akkoord uit, dat is het akkoord van de week. Volg ons account en houd het in de gaten. Deze week zoomen we in op de A-majeur. Jam hieronder mee met een aantal tracks die geschreven zijn in deze grondtoon. Superleuk zo’n akkoord van de week, maar wat moet je er mee? Nou, lekker meejammen met een paar toffe songs die rondom dit akkoord zijn geschreven. We hebben hieronder een paar klassiekers voor je op een rijtje gezet die in A-majeur zijn geschreven.

Blitzkrieg Bob – Ramones

Zo’n klassieker is het punknummer Blitzkrieg Bop van de Britse band Ramones. Naast A-majeur bestaat deze song uit nog drie andere simpele akkoorden, handig om je basis te oefenen. Voor de gevorderde beginner is dit een uitgelezen kans om naast de basisakkoorden ook eens een ietsje moeilijkere greep uit te proberen – de B-mineur barré. Jam hier mee. 

Three Little Birds – Bob Marley

Over klassiekers gesproken, met de lente in je bol en de zomer in aantocht mag een legendarische reggae song niet ontbreken in je setlijst. Laat nu Three Little Birds van Bob Marley in A geschreven zijn. Nog meer goed nieuws? Oh ja zeker wel, deze track bestaat uit slechts drie basisakkoorden. Perfect voor de beginnende gitarist, maar zeker ook leuk voor de gevorderde gitarist.

Champagne Supernova – Oasis

In een jamsessie op het strand of tijdens een picknick in het park moet je ook een britpop-nummertje spelen. De hit Champagne Supernova van Oasis bestaat uit het simpele A-majeurakkoord, maar is ook een uitgelezen kans om wat moeilijkere grepen uit te proberen. Denk bijvoorbeeld aan de F, de Fis en de Fis-mineur. Als je goed kijkt naar dit akkoordenschema dan zie je dat er niet zo heel veel verschil is tussen deze drie grepen. 

Help! – The Beatles

Nu we toch op het onderwerp britpop zijn gekomen, The Beatles hebben ook een paar hele fijne tracks in A-majeur geschreven. Wat dacht je van de hit Help! uit 1965. Net als het vorige nummer kun je ook hierbij uit je comfortzone stappen en wat lastigere grepen proberen, zoals Cis-mineur en B-mineur. Let maar eens op, de basis van de greep verandert niet, hij verschuift alleen over de hals.

The A Team – Ed Sheeran

Voor de gevorderde gitarist is dit, op het eerste gezicht simpel klinkende nummer van Ed Sheeran, zeker wel een uitdaging. Snelle akkoordveranderingen, strak slagje en dat allemaal in A-majeur. The A Team heeft het allemaal. Check zelf maar. Ook in dit nummer zien we de akkoorden Fis-mineur en B-mineur terugkomen. Zouden ze in de standaard akkoordenopbouw van A-majeur zitten? Happy jamming! https://youtu.be/UAWcs5H-qgQ

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!
+ posts

Teo creates content, which means he writes, a lot, about music, and all things interesting. When it comes to jamming, his weapon of choice is the bass guitar.