Heb je het al gecheckt? Wekelijks posten we op Instagram een akkoord van de week. Volg ons account om op de hoogte te blijven. Deze week staat de D-majeur centraal. Hieronder vind je vijf tracks waarin dit akkoord gebruikt wordt. Ideaal om te shinen bij het kampvuur.

De D-majeur, die kent iedereen toch? Ja, het is de omgekeerde driehoek die bestaat uit de G, B en de hoge E-snaar. Dit akkoord klinkt helder, vrolijk en fris. Het vormt vaak een goede aanvulling in nummers die in de toonsoorten G, C of A-mineur geschreven zijn. Deze week is de D-majeur geen toevoeging, maar het middelpunt van de aandacht. Hier zijn vijf songs waar dit akkoord centraal staat.

Brown Eyed Girl – Van Morrison 

Als iedereen tegen elkaar aan kruipt bij het kampvuur is het goed om wat oldschool tracks in je repertoire te verwerken. Zo’n song is Brown Eyed Girl van Van Morrison. Het nummer bestaat uit de vier basisakkoorden G, C, D en E-mineur. Het is ideaal voor de beginnende gitarist en een gegarandeerd succes. Wie kan zich nou stilhouden tijdens de bridge: “Jalalalalalalalaaaaladida, brown eyed gir!” Niemand natuurlijk. Jam hier mee.

No Woman – Whitney

Voor de wat meer gevorderde beginner is het belangrijk om zowel de basisakkoorden, als de wat moeilijkere barrégrepen te oefenen. Een nummer als No Woman van de band Whitney leent zich daar perfect voor. In deze track komen de ons welbekende open akkoorden E, Em, A, D en G voor. De uitdaging ligt hem in de B-mineur en de B. Beide akkoorden zijn een barrégreep. Het enige verschil is de terts. Als je goed kijkt zie je de gelijkenis tussen de Am en de A, alleen dan twee fretten hoger gespeeld. Speel hier mee.

Let Her Go – Passenger

Wist je dat de Britse singer-songwriter Michael David Rosenberg in een band speelde genaamd Passenger? Deze viel in 2009 uit elkaar, maar Rosenberg besloot de naam aan te houden voor zijn soloproject. De track Let Her Go uit 2012 stond maanden in de Billboard-top-drie. Een song die dus niet mag ontbreken in je jam. Net als het nummer van Whitney bestaat Let Her Go uit louter basisakkoorden, met als enige uitzondering de B. Oefen het nummer hier.

Mamma Mia – Abba

De Zweedse helden van Abba zijn terug. Dat mag gevierd worden met een jam op het nummer Mamma Mia uit 1975. Hoewel het nummer in eerste instantie bombastisch klinkt, bestaat de basis slechts uit een piano- en gitaarpartij. We kunnen de kern herleiden naar een paar akkoorden: D, G, A en C. Zoals je hier kunt zien komen er in de track ook een aantal minder bekende akkoorden voor. Dit is een mooie gelegenheid om eens wat nieuws te proberen.

Time to Pretend – MGMT

Als je een grote hit wilt scoren, hou het dan simpel. Dit motto geldt zeker voor MGMT. Het nummer Time to Pretend is daar het stralende voorbeeld van. Wanneer je het akkoordenschema bekijkt valt gelijk op dat het nummer opgebouwd is uit D, G en A, met een uitstapje naar de Fis-mineur in de bridge. Door de snelle afwisselen van akkoorden is dit nummer een goede oefening voor zowel de beginnende als de gevorderde gitarist. Happy jamming!

Similar Posts: