Naast basisakkoorden is het belangrijk dat je kennismaakt met de wondere wereld van de barréakkoorden. Daar hebben we al diverse blogposts aan gewijd, maar dat neemt niet weg dat we je graag nog een keer meenemen naar de jungle van de platte vinger. Houd je vast, want hier komt het Bm-akkoord; uitgelegd in drie simpele stappen.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Stap 1 – Stem je gitaar

Voordat je gaat jammen is altijd belangrijk om je gear op orde te hebben. Gebruik daarom een analoge tuner, of onze blogpost over tips & tricks voor het stemmen van je gitaar in standaardstemming. Een applicatie op je telefoon, zoals KARANG, doet ook wonderen, of onze stemvideo hieronder.

Stap 2 – Bekijk het diagram van het Bm-akkoord

Laten we een kijkje nemen naar het akkoorddiagram van de Bm. Zoals je ziet, wordt linksboven aangegeven vanaf welke fret je te werk moet gaan. In dit geval aan de bovenkant van de gitaarhals, bij de eerste fret. Het akkoord zelf moet je pakken vanaf de tweede fret op de A-snaar (de vijfde snaar). 

Bm-akkoord

De zwarte balk met het cijfer 1 staat voor de vinger die je moet gebruiken om alle snaren in te drukken, zodat je de barré krijgt. Zie het plaatje hieronder voor een schematische weergave van welke vinger bij welk cijfer hoort. 

Stap 3 – Speel het Bm-akkoord

Oké, tijd om wat actie te ondernemen. Positioneer je vingers zoals aangegeven op het akkoorddiagram. Je wijsvinger gaat plat vanaf de A-snaar (vijfde snaar) tot aan de hoge e-snaar (eerste snaar). Plaats daarna je middelvinger op de derde fret van de B-snaar (tweede snaar). 

Je ringvinger en je pink gaan vervolgens naast elkaar op de vierde fret. Hierbij drukt de eerstgenoemde de D-snaar (vierde snaar) in, op de vierde fret. En de pink doet hetzelfde op de G-snaar (derde snaar). Heb je alle vingers in positie? Goed zo. Sla nu het Bm-akkoord aan vanaf de A-snaar. Klinkt lekker toch?

Stap 4 (bonus) – Waarom speel je een Bm-akkoord op deze manier?

Je leest het al in het tussenkopje; alles wat nu volgt is bonus. Je hebt net de skill geleerd om het Bm-akkoord te spelen. Te gek! Als je lekker wilt gaan jammen dan staan hier een aantal tracks geschreven in Bm. Probeer ze uit. Ben je nieuwsgierig naar een stukje muziektheorie dat uitlegt waarom je een Bm-akkoord zo speelt? Lees dan verder.

Ah je bent er nog! Die hard muzikant, goed om te zien. Bereid je voor, want het gaat nu allemaal wat snel. Een uitgebreide uitleg over akkoordtheorie vind je in een andere blogpost. Voor nu: houd je vast voor de snelle uitleg.

Een akkoord is opgebouwd uit een grondtoon, een terts, een kwint en een octaaf. Het octaaf is in principe dezelfde toon als de grondtoon alleen dan een register hoger. De kwint zorgt voor een krachtige harmonie; de terts bepaalt de vibe van het akkoord. Oftewel, een mineurakkoord heeft een melancholische vibe en een majeur een happy vibe. 

Stap 5 (bonus) – De toonladder van de Bm deel I

Kun je het nog volgen? Maak je geen zorgen als het wat begint te duizelen, dat is normaal. Je vraagt je waarschijnlijk af waar al die cijfers voor de tonen vandaan komen. Dat gaan we je nu uitleggen. 

De basis ligt altijd in de toonladder van een grondtoon. In dit geval bestaat de toonladder van de Bm uit B (eerste toon, of grondtoon), C# (tweede toon), D (derde toon, of terts), E (vierde toon), F# (vijfde toon, of kwint), G (zesde toon), A (zevende toon, of septiem), B (achtste toon, of octaaf).

Stap 5a De toonladder van de Bm deel II

Kijk nu, met deze kennis in je achterhoofd, opnieuw naar het akkoorddiagram van de Bm. Welke tonen sla je nu eigenlijk aan? Je ziet dat de B inderdaad de eerste toon is die je aanslaat vanaf de A-snaar; gevolgd door F# op de D-snaar; de B op de G-snaar; een D op de B-snaar; en als laatste weer een F# op de hoge e-snaar. 

Zie je de connectie tussen de theorie en de praktijk al? Inderdaad: grondtoon B, terts F# en kwint D zijn volop vertegenwoordigd. Leuk om dat terug te zien toch? Zo is de theorie toch minder lastig dan je dacht. Enjoy je nieuwe skill en happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!