We hebben alle basisdrieklanken voorbij zien komen, dus nu is het tijd dieper op de materie in te gaan. In dit artikel gaan we het hebben over het Am7-akkoord op de gitaar. Net zoals de basisakkoorden, kun je deze boven aan de hals spelen. Ben je er klaar voor?

Geschatte leestijd: 4 minuten

Introductie

Drieklanken bestaan uit drie noten, ook al slaan we soms vijf tot zes snaren aan. Hier kunnen we gebruik van maken als we een noot willen toevoegen om een Am7 te spelen. Wil je weten hoe? Lees dan verder.

Stap 1 – Stem je gitaar

Belangrijk voordat we beginnen met de les, is dat je je gitaar erbij pakt en deze stemt: standaard stemming. Je kunt hiervoor ons blog lezen over tips & trick voor het stemmen van je gitaar. Geen tijd om te checken? Gebruik dan een analoog of digitaal stemapparaat gebruiken, of een app zoals KARANG.

Stap 2 – Bekijk het Am7-akkoorddiagram

Laten we beginnen met een snelle uitleg van de afbeelding, die een akkoorddiagram voorstelt. Ten eerste, de verticale lijnen zijn snaren. Je ziet van links naar rechts, de lage E links en de hoge e rechts. Maar we noemen de hoge e de eerste snaar en de lage E de zesde. Claro? Si? Okay!

Am7 chord
Am7-akkoord

De horizontale lijnen in het akkoorddiagram zijn de frets. Het nummer linksboven in de hoek van het diagram laat zien welke fret als eerste getoond wordt in de afbeelding. In dit geval de eerste fret. Kijk naar dit cijfer om je te oriΓ«nteren op de hals.

Stap 3 – Sla het Am7-akkoord aan

Nu we het toch over de vingers hebben. Als je naar het plaatje hieronder kijkt zie je welke nummers met welke vingers corresponderen. Je wijsvinger is één, je middelvinger twee, je ringvinger drie en je pink is vier. Bekijk nu, met dat in je achterhoofd, nogmaals de afbeelding. De ingekleurde cirkels met nummers laten je zien waar je vingers moeten staan om een Am7-akkoord te spelen.

Hand
Hand

Je weet nog wel hoe een Am-akkoord gespeeld wordt, toch? Mooizo. Zet je vingers in de Am-positie op de hals. Nu begint het leuke gedeelte. Laten we een extra noot toevoegen aan dit akkoord door de G-snaar open te spelen (derde snaar). Ja, dan moet je je middelvinger optillen. Er zijn dan nog maar twee vingers aan het werk: je wijsvinger die de tweede snaar indrukt op de eerste fret en je middelvinger die de vierde snaar indrukt op de tweede fret.

Hier is een ezelsbruggetje. Herinner je de letter van dit akkoord? Juist, een A. Als je je afvraagt welke snaren je moet aanslaan, bedenk dan dat je moet beginnen vanaf de A, de vijfde snaar. Waarom? Gewoon omdat die snaar dezelfde naam heeft als het akkoord dat wilt spelen. Alle vingers op hun plek, sla maar aan dan.

Stap 4 – (Bonus) Waarom noemen we dit akkoord een Am7?

Gefeliciteerd, je hebt net een nieuw akkoord aan je arsenaal toegevoegd. Je weet wat dit betekent toch? Oh ja, nu kun je bijvoorbeeld meespelen met Live Forever van Oasis en er zeker van zijn dat je de juiste snaren aanslaat.

Je kunt nu beginnen met jammen of nog even snel je theoriekennis bijspijkeren. En nu je toch nog aan het lezen bent, zijn hier wat feitjes. Elk basisakkoord dat we bespreken bestaat uit een aantal basiselementen: de grondtoon, de derde noot (terts), de vijfde noot (de kwint).

Stap 4a – Nog meer muziektheorie bonus

Deze komen uit de toonladder van het corresponderende akkoord: A (grondtoon), B, C (terts), D, E (kwint), F, G (!) en A. Weet je nog welke snaar we openden om van een Am naar een Am7 te gaan? Juist ja de G. En als je eens kijkt naar de toonladder, dan zie je dat de G de zevende noot is. Vandaar dat we dit akkoord een Am7 noemen.

Laten we nu nog eens naar het Am7-akkoord kijken. Welke noten speel je eigenlijk? Je slaat een A, E, G, en C aan – dus grondtoon, kwint, septiem en terts. Klinkt logisch, toch? Als je meer wilt weten kun je onze blog over complexe akkoorden lezen. Dansen de letters en snaren voor je ogen? Neem even diep adem, vergeet alles en ga gewoon Oasis spelen. Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?πŸ‘ πŸ‘ŽJe hebt al gestemd!