Je droomt al tijden van een rock-‘n-roll-bestaan, maar er zijn twee kleine probleempjes: je hebt geen gitaar en je kunt geen gitaar spelen. Gelukkig is dat eerste zo opgelost met een bijbaantje en een brief aan Sinterklaas. Het tweede probleem is een stuk uitdagender. Maar daar heb je ons voor. Chordify helpt je stap voor stap en begint bij de basis: dit keer het Em-akkoord.

Hoe speel je een Em-akkoord? Zoals we in de blogpost over het basisakkoord E hebben uitgelegd, begint het bij een gestemde gitaar. Daarna lees je het akkoorddiagram en pas je deze toe op de gitaarhals. Laten we beginnen bij stap één.

https://youtu.be/EiMY57DFK3s

Stap 1 – Stem je gitaar in E

Gitaarspelen is een eeuwenoude ambacht. Door de geschiedenis heen hebben muzikanten geëxperimenteerd met verschillende stemmingen van hun instrument. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is gedaan.

Wat dacht je van een open D-stemming, iets wat vaak voorkomt in metal. Of een Eb-stemming, populair in grunge en rock. Allemaal leuk en aardig al die uitstapjes, maar laten we beginnen bij de basis. Stem je gitaar in E. Check onze blogpost met tips & tricks voor het stemmen van je gitaar. Geen tijd om te lezen? Gebruik hiervoor een stemapparaat of een stem-app, zoals KARANG.

Stap 2 – Bestudeer het Em-akkoorddiagram

Als we het over een Em hebben dan beelden we deze uit in een akkoorddiagram. Dit is een plaatje waarop staat aangegeven waar je je vingers moet plaatsen op de gitaarhals. Bekijk het plaatje hieronder goed. Wat valt je op?

Bovenaan zie je vier rondjes; linksboven staat het cijfer 1; en in het raster zie je twee ingekleurde stippen met elk een cijfer. Waar je nu eigenlijk naar kijkt is een abstracte weergave van een stukje van hals van de gitaar. “Maar welk stukje dan?” Goeie vraag! Dat geeft het cijfer linksboven aan – de 1 staat voor de eerste fret.

De frets worden aangegeven door de lichtgrijze horizontale lijnen. De zwarte verticale lijnen zijn de snaren. Van links naar rechts zie je: de lage E, de A, de D, de G, de B en de hoge e. De ingekleurde stippen die op de snaren zijn geplaatst geven de positie van je vingers aan. De 1 staat voor je wijsvinger en met de 2 bedoelen we je middelvinger. De rondjes helemaal bovenin betekenen dat je deze open snaren ook moet laten klinken bij het aanslaan.

Stap 3 – Speel de Em

Je weet nu wat er van je verwacht wordt. Simpel toch? Je zet je wijsvinger op de tweede fret van de A-snaar en je middelvinger op de tweede fret van de D-snaar. Bedenk dat je hiervoor ook je middel- en ringvinger kunt gebruiken; of zelfs je ringvinger en je pink. Dit hangt af van je eigen voorkeur én het akkoord dat je daarna wilt spelen.

Hoe dan ook, druk de snaren goed in. Doet het pijn? Wen er maar aan. Het leven van een rockster is niet altijd even makkelijk. Let tijdens het indrukken van de snaren goed op het vrijhouden van de rest van de hals. Zo kunnen de andere snaren ook mooi doorklinken. Sla nu alle snaren aan. En? Klinkt lekker? Gefeliciteerd! Je weet nu hoe je een Em moet spelen.

Stap 4 (bonus) – Het Em-akkoord

We hebben je beloofd een Em in drie simpele stappen uit te leggen. Dus mocht je nu zoiets hebben van ‘ik ben er klaar mee’, dan kun je deze blogpost wegklikken. Of je leest verder voor een beknopte samenvatting van de muziektheorie achter het Em-akkoord. Niet schrikken als dit nog wat moeilijk klinkt, de grootste rockers snappen het ook niet altijd even goed.

De Em is opgebouwd uit drie noten die de basis vormen van het akkoord. Deze noten zijn afkomstig uit de toonladder van de gelijknamige toonsoort: Em. Belangrijk om te weten is dat elk basisakkoord is opgebouwd uit dezelfde basiselementen, namelijk de grondtoon, de derde toon (terts), de vijfde toon (kwint) en de achtste toon (octaaf).

Stap 5 (bonus) – Em-toonladder

Maar hoe ziet die toonladder er nu uit? Nou, we hebben het beste voor het laatst bewaard. Hier volgt van links naar rechts de toonladder van Em beginnende bij de grondtoon E, gevolgd door de tweede noot F#, de terts is een G, de vierde noot in het rijtje is de A, gevolgd door de kwint B, de zesde noot is de C, de zevende noot in de ladder is een D, en de laatste noot is het octaaf E.

“Huh, hoe kan het dat het octaaf dezelfde noot is als de grondtoon?” Logische vraag. Als je acht tonen omhoog gaat in elke majeur- of mineurtoonladder dan kom je inderdaad bij dezelfde noot uit alleen dan een octaaf hoger. Deze is nodig in een akkoord om de grondtoon kracht bij te zetten. De vijfde noot zorgt voor de harmonie; en de terts geeft aan of een akkoord majeur of mineur is.

Stap 6 (bonus) – Verschil tussen E en Em

Als je goed kijkt dan zie je dat het verschil tussen een E en een Em één vingerzetting is, namelijk de positie op de G-snaar. Daar waar je bij een E-akkoord de terts vindt op de eerste fret van de G-snaar (G#) is deze bij de Em een G, wat heel toevallig een open snaar is. Om die te spelen hoef je dus niets in te drukken. Onthoud wel dat de terts zich daar bevindt.

Genoeg theorie voor nu! Pak je gitaar en ga lekker jammen. Hier is een lijstje met liedjes in Em. Lukt het niet zo goed in het begin? Lees dan deze blogpost om jezelf te motiveren. Heb je pijn aan je vingers? Check dan deze vijf tips om dit tegen te gaan. Enjoy en happy jamming!

Heeft dit artikel je verder geholpen met je skills? Volgende week publiceren we Hoe speel ik een Am-akkoord in drie simpele stappen uitgelegd.

Similar Posts: