Je droomt al tijden van een rock-‘n-roll-bestaan, maar er zijn twee kleine probleempjes: je hebt geen gitaar en je kunt geen gitaar spelen. Gelukkig is dat eerste zo opgelost met een bijbaantje en een brief aan Sinterklaas. Het tweede probleem is een stuk uitdagender. Maar daar heb je ons voor. Chordify helpt je stap voor stap en begint bij de basis: dit keer het Em-akkoord.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Hoe speel je een Em-akkoord?

Hoe speel je een Em-akkoord? Zoals we in de blogpost over het basisakkoord E hebben uitgelegd, begint het bij een gestemde gitaar. Daarna lees je het akkoorddiagram en pas je deze toe op de gitaarhals. Laten we beginnen bij stap één.

Stap 1 – Stem je gitaar in E

Gitaarspelen is een eeuwenoude ambacht. Door de geschiedenis heen hebben muzikanten geëxperimenteerd met verschillende stemmingen van hun instrument. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is gedaan.

Wat dacht je van een open D-stemming, iets wat vaak voorkomt in metal. Of een Eb-stemming, populair in grunge en rock. Allemaal leuk en aardig al die uitstapjes, maar laten we beginnen bij de basis. Stem je gitaar in E. Check onze blogpost met tips & tricks voor het stemmen van je gitaar. Geen tijd om te lezen? Gebruik hiervoor een stemapparaat of een stem-app, zoals KARANG.

Stap 2 – Bestudeer het Em-akkoorddiagram

Als we het over een Em hebben dan beelden we deze uit in een akkoorddiagram. Dit is een plaatje waarop staat aangegeven waar je je vingers moet plaatsen op de gitaarhals. Bekijk het plaatje hieronder goed. Wat valt je op?

Bovenaan zie je vier rondjes; linksboven staat het cijfer 1; en in het raster zie je twee ingekleurde stippen met elk een cijfer. Waar je nu eigenlijk naar kijkt is een abstracte weergave van een stukje van hals van de gitaar. “Maar welk stukje dan?” Goeie vraag! Dat geeft het cijfer linksboven aan – de 1 staat voor de eerste fret.

De frets worden aangegeven door de lichtgrijze horizontale lijnen. De zwarte verticale lijnen zijn de snaren. Van links naar rechts zie je: de lage E, de A, de D, de G, de B en de hoge e. De ingekleurde stippen die op de snaren zijn geplaatst geven de positie van je vingers aan. De 2 staat voor je middelvinger en met de 3 bedoelen we je ringvinger. De rondjes helemaal bovenin betekenen dat je deze open snaren ook moet laten klinken bij het aanslaan.

Stap 3 – Speel de Em

Je weet nu wat er van je verwacht wordt. Simpel toch? Je zet je middelvinger op de tweede fret van de A-snaar en je ringvinger op de tweede fret van de D-snaar. Bedenk dat je een Em-akkoord ook met je ring- en wijsvinger kunt spelen; of zelfs met je ringvinger en je pink. Dit hangt af van je eigen voorkeur én het akkoord dat je daarna wilt spelen.

Hoe dan ook, druk de snaren goed in. Doet het pijn? Wen er maar aan. Het leven van een rockster is niet altijd even makkelijk. Let tijdens het indrukken van de snaren goed op het vrijhouden van de rest van de hals. Zo kunnen de andere snaren ook mooi doorklinken. Sla nu alle snaren aan. En? Klinkt lekker? Gefeliciteerd! Je weet nu hoe je een Em moet spelen.

Extra stappen om het meeste uit het Em-akkoord te halen

We horen je al denken: “Goed, het is me gelukt de linkerhand op de frets te plaatsen. Maar welke snaren moet ik nu aanslaan of tokkelen met de rechterhand?” Dat is een heel goede en belangrijke vraag! Zelfs een goed geplaatst akkoord in de linkerhand kan verschrikkelijk klinken als de rechterhand de verkeerde snaren bespeelt. 

Hieronder geven we je twee voorbeelden van de meest voorkomende manieren om een akkoord te spelen – aanslaan en arpeggio’s. Simpel gezegd: we gebruiken de aanslagtechniek meestal in meer dynamische nummers, terwijl arpeggio’s meer passen bij lyrische nummers.

Arpeggio

Een arpeggio is de manier om noten uit het akkoord achter elkaar te spelen. Bij het spelen van een akkoord is het belangrijk om te beginnen met de snaar met de basistoon van het akkoord – dit wordt de grondtoon genoemd. Meestal bevindt deze toon zich op de bassnaren. Het is gemakkelijk om de grondtoon te bepalen, omdat die dezelfde letter heeft als de naam van het akkoord. 

Bijvoorbeeld, Em heeft een grondtoon E en E majeur heeft óók de E als basis. Raad eens wat de grondtoon van een A-akkoord is? Juist, het is de A. Handig, toch? In het geval van het Em-akkoord is de grondtoon de open zesde snaar, want dat is… Inderdaad! De E. We beginnen dus met die snaar. Daarna spelen we de bovenste drie snaren: 3e, 2e en 1e.

Dus, we spelen deze vier snaren in de volgorde: 6e, 3e, 2e en 1e. Hieronder zie je hoe het eruit ziet in notenschrift en tabulatuur:

Voor het Em-akkoord druk je met de linkerhand twee snaren op de frets, maar in deze oefeningen worden die snaren niet gespeeld. Maak je geen zorgen, we zullen straks bij de aanslagoefening alle snaren bespelen.

Aanslag

Dit is waarschijnlijk een van de meest gebruikte speeltechnieken bij de gitaar. Nu zullen we leren hoe je een slagpatroon speelt met het Em-akkoord als vertrekpunt. Het goede nieuws is dat je alle zes snaren kunt aanslaan. Maar, net als bij een arpeggio, moeten we beginnen met de grondtoon, dat is de 6e open snaar. 

Het Em-akkoord is een goed voorbeeld van een akkoord waarbij je over alle zes snaren strijkt en de meeste open zijn. In deze oefening spelen we afwisselend downstrokes en upstrokes – “downstroke” betekent van de 6e (dikste) snaar naar de 1e snaar, en “upstroke” betekent andersom. Op het schema hieronder geven we dat aan met pijlen.

Genoeg theorie voor nu! Pak je gitaar en ga lekker jammen. Hier is een lijstje met liedjes in Em. Lukt het niet zo goed in het begin? Lees dan deze blogpost om jezelf te motiveren. Heb je pijn aan je vingers? Check dan deze vijf tips om dit tegen te gaan. Enjoy en happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!
+ posts

Teo creates content, which means he writes, a lot, about music, and all things interesting. When it comes to jamming, his weapon of choice is the bass guitar.

Website | + posts

Kirill is Chordify’s academy content creator. Being a professional musician and musical educator, he brings more than 12 years of experience to the table. At Chordify, he explains theoretical and practical music matters. Besides that, Kirill leads the music project The Skypainters and performs in different venues and festivals.