Hoe moet je een gitaar stemmen? Dat is een hele goede vraag. Want laten we wel wezen: hoe goed je ook bent, niemand wil naar je luisteren als je op een valse gitaar speelt. In deze blogpost laten we je een paar manieren zien om je instrument te stemmen.

Als je net begint met gitaarspelen, is stemmen niet altijd het makkelijkste onderdeel. Bovendien kan het aanvoelen als een vervelend karwei wanneer je staat te popelen om met je jam te beginnen. Toch is het belangrijk om je instrument regelmatig te stemmen, niet alleen voor jezelf maar ook voor je buren! 

Dit artikel is onderdeel van Chordify’s guitar tuning guide, waar je alles kan vinden over alternatieve gitaarstemmingen zoals drop D open G, etc.

In deze blogpost leer je:

tune your guitar

Volgorde van de snaren

Zo, hier een paar tips and tricks voor de standaard stemming. Er zijn ook alternatieve stemmingen mogelijk. Interesse? Check dan de blogpost “Alles wat je altijd wilde weten over verschillende gitaarstemmingen“.

Maar goed, de standaard stemming dus. Dat betekent dat je van de lage E, de dikste snaar, naar de hoge E, de dunste snaar, gaat: E, A, D, G, B, E. Je kunt dit gemakkelijk onthouden door het volgende geheugensteuntje: “Een Aap Die Geen Bananen Eet.” 

Je kunt de snaren lager en hoger laten klinken door aan de stemknoppen (ook wel stemmechanieken of stemsleutels genoemd) op de kop van je gitaar te draaien. Het beste is om te beginnen met de lage E snaar (de dikste) en dan op te werken naar de hoge E snaar (de dunste). 

Waarom snaren ontstemmen snaren

Niet elke snaar ontstemt even snel. Er zijn een aantal dingen die ervoor zorgen dat je gitaar sneller ontstemt. Bijvoorbeeld temperatuurverschillen of een nieuwe set snaren of… nou ja, we zouden nog pagina’s kunnen vullen met het opsommen van redenen waardoor je gitaar ontstemt, maar dat is natuurlijk saai. 

Leuk weetje over snaren: Ze hebben de neiging om terug te keren naar de spanning waar ze het langst op gestaan hebben. Dat is waarom het regelmatig stemmen van je gitaar de snaren traint om hun nieuwe spanning te “onthouden”. En daarom raken nieuwe snaren heel snel ontstemd. Neem maar van ons aan dat het stemmen van je gitaar elke keer dat je hem oppakt een must is. Des te vaker je het doet, des te minder ontstemt deze raakt.

Train je gehoor

Als je speelt, train je niet alleen je vingers, maar ook je gehoor. En daarom is het heel belangrijk dat je weet hoe noten, akkoorden en snaren moeten klinken. Wanneer je gewend raakt om vals te spelen, train je jouw gehoor om een ontstemd instrument goed te keuren. Na een tijdje klinken noten die vals zijn, je goed in de oren. Dat wil je natuurlijk niet.  

Hoe stem je een gitaar met een stemapparaat

De makkelijkste manier om je gitaar te stemmen is met een stemapparaat. Daar zijn er nogal wat van. Daarom gaan we in dit deel daar verder op in.

Stemapparaten

Naast stem-apps zijn er ook stemapparaten in verschillende vormen. Veelgebruikte elektronische tuners zijn clip-on tuners voor alle gitaartypes (elektrisch en akoestisch). Dit apparaatje klem je op de kop van je gitaar. Het registreert de toonhoogte van een snaar en vertelt je of deze te hoog of te laag is. 

Ingebouwde tuner

Nog een andere optie zijn geïntegreerde stemapparaten, ingebouwd in de body van de gitaar. Er zijn ook stemapparaten in de vorm van pedalen. Hiermee kun je een stemfunctie toevoegen aan je gitaareffectenbord.

Stem-pedalen 

Tot slot kan een stemapparaat ook een apparaat zijn met een kabelingang, maar dan niet in pedaalvorm. Als je thuis bent, is dit prima. Maar als je op het podium staat, is zo’n tuner verre van ideaal, omdat je de kabel in en uit de versterker moet halen telkens als je je snaren stemt. Dat is de reden waarom de meeste professionele muzikanten een stempedaal gebruiken. 

Hoe stem je een gitaar zonder stemapparaat?

Hoe stem je een gitaar op gehoor? Er zijn meerdere manieren om je gitaar te stemmen zonder stemapparaat; met de piano, een voorbeeldvideo, met een stemvork en stemmen met behulp van de vijfde (en vierde) fret.

Stemmen met hulp van de piano 

Er zullen momenten zijn dat je geen stemapparaat bij je hebt, dus zul je op je oren moeten vertrouwen. Het makkelijkste is om je gitaar te stemmen met een piano of keyboard in de buurt. Begin bij de laagste E-snaar en speel die samen met de E-toets van de piano, ga vervolgens verder met eerst de A-toets aan te slaan op de piano en daarna de A-snaar op je gitaar, enzovoort. 

Stemmen met een voorbeeldvideo

Als je geen piano hebt kun je deze stemvideo gebruiken.

Stemmen met een stemvork

Een andere manier om je gitaar te stemmen is door gebruik te maken van een stemvork, die het geluid van een A noot (440 Hz) kan geven. In dit geval begin je met het stemmen van je vijfde snaar, de A-snaar. Daarna kun je de andere snaren stemmen met behulp van de fifth-fret methode. Klinkt dit ingewikkeld? Maak je geen zorgen, we zullen deze oude stemtechniek in een paar stappen uitleggen.

Stemmen met de vijfde fret

De standaard stemming van een gitaar heeft een leuke eigenschap die we gaan uitbuiten. Wanneer je een snaar die op de vijfde fret indrukt, klinkt deze als de volgende open snaar. 

In de afbeelding zie je waar je de snaar moet fretten om overeen te komen met de toon van de volgende open snaar. De lage E-snaar ingedrukt op de vijfde fret komt overeen met de open A-snaar; de A-snaar gefret op de vijfde fret komt overeen met de open D-snaar; enzovoort. Let op de uitzondering van de G-snaar en de open B.

tune your guitar

Nieuwe snaren stemmen

Onze laatste tip is zeker niet de minst belangrijke. Het is cruciaal om te onthouden dat als je nieuwe snaren op je instrument spant, je de gitaar vaker moet stemmen. Een nieuw setje snaren moeten nog een beetje uitrekken voordat ze zich op je trouwe vriend nestelen. Een trucje om het wat makkelijker te maken: Elke keer dat je een nieuwe snaar spant, pak je hem in het midden vast en trek je hem voorzichtig naar boven. Zo rek je de snaar op en stem je hem weer in de juiste toon. 

Als je dit een paar keer herhaalt, zullen je snaren wat meer uitgerekt zijn en niet zo snel ontstemmen. Snaren hebben de neiging terug te keren naar de spanning die ze het langst hadden. Onze grootste tip is daarom gewoon iedere keer dat je je gitaar pakt deze te stemmen. Hoe beter hij klinkt, hoe meer plezier je zult beleven aan het spelen erop. En hoe meer je geniet van het spelen, hoe beter je wordt. Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!