Gelukkig nieuw jaar! Moge in 2022 al je dromen uitkomen. Zoals een rockster zijn, wie wil dat niet? Het vinden van motivatie om de nodige uren te steken in het beheersen van je instrument is dan wel een must. Maar hoe doe je dat, elke dag gemotiveerd blijven? Het antwoord is simpel: dat is praktisch onmogelijk. Wat je juist moet doen is routine opbouwen.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Motivatie

Motivatie is een opwelling, de rush die je krijgt wanneer je aan iets nieuws begint. Iedereen weet wat er gebeurt op het moment dat de glans van het nieuwe begint te vervagen. Juist ja, de motivatie sterft een stille dood. Daarom is het belangrijk om de eerste eruptie ervan te gebruiken in het opbouwen van een duurzame oplossing: routine.

Routine

Opstaan, ontbijten, je telefoon checken, verdwaald raken op socials, werken, slapen. Het klinkt allemaal als een normale dag waar je zelf je keuzes in maakt, maar is dat ook daadwerkelijk zo? Wees nou eerlijk, lijkt niet elke dag een beetje op alle andere?

Je hebt je eigen stijl van dingen aanpakken en met bepaalde zaken omgaan. Dat al is in de basis een gewoonte. Of dat nu inhoudt dat je een bak met Ben & Jerry’s opeet wanneer je je slecht voelt, of dat je een fles champagne opent om successen te vieren, het is allemaal routine. Ons hele leven bestaat uit routines.

De kracht van een gewoonte

Het kost volgens sommigen tienduizend uren voordat je een skill zo onder de knie hebt, dat je die volledig meester bent. Dus als je echt je instrument naar een nieuw level wilt brengen ben je met dagelijks twee uur training dertien en driekwart jaar bezig. Dat klinkt vrij demotiverend. Maar wat als het vanzelfsprekend is dat je dagelijks oefent?  

Het mooiste aan een routine is dat het bijna vanzelfsprekend is. Een gewoonte is zo diep geworteld, dat het bijna onnatuurlijk voelt als je deze niet uitvoert. Dat is een krachtig gereedschap. Stel je voor dat het een gewoonte is om elke dag standaard twee uur aan je instrument te besteden? Dat verandert niets aan het aantal jaren dat je onderweg bent, maar het verandert wel je perceptie. Je oefent tenslotte elke dag no matter what. Dertien jaar, honderd jaar, het maakt niet uit.

Rust

In routine vind je rust. Het is iets dat voor eeuwig aanwezig is en vanzelf gaat. Het is als het ware een voorgeprogrammeerd gegeven waar je moeiteloos de vruchten van kunt plukken. Klinkt goed, of niet? Heb ik je aandacht? Goed. Want hoe mooi het ook allemaal is om goede routines te hebben, je moet er wel wat voor doen.

Het opbouwen van krachtige gewoontes is een lang proces, maar laat dat je niet afschrikken. Alles begint met een eerste stap. We hebben daarom een lijstje voor je opgesteld die je helpt bij het opbouwen van een routine. En onthoud: een grote gewoonte begint met een mini-routine. Probeer het uit.

Stap één: schrijf op wat je doel is

Wat wil je precies bereiken? Dat is een vrij concrete vraag, daarom is het van belang dat je deze ook zo nauwkeurig mogelijk beantwoord voor jezelf. Is je doel een hobbyband waarbij je één keer in de week samenkomt om bier te drinken, covers te spelen en te praten over van alles en nog wat? 

Of wil je misschien vrijblijvend een paar keer per jaar optreden in het buurthuis van je woonplaats? Of zijn je plannen groter en wil je world domination? Elk doel heeft een andere eis aan wat je moet kunnen. Gewoon een beetje jammen is een veel makkelijkere skill dan op commando een superstrakke beat neerzetten.   

Stap twee: wees realistisch

Stel je wilt world domination, maar je werkt veertig uur in de week, je hebt een gezin en nog vijf andere hobbies. De kans dat je de tijd vindt om ook nog eens zo goed te worden dat je de wereld kunt veroveren met je instrument is zo goed als nul.

Wees dus realistisch met je verwachtingen. Houd die tienduizend uren in het achterhoofd als je echt een pro wilt worden. Soms moet je ook dingen opofferen om goed te worden in hetgeen waar je passie ligt. Zorg ervoor dat het voor jezelf duidelijk is waar je het voor doet door terug te kijken naar ‘Stap één’.

Stap drie: maak een mini-habit

Het concept van een mini-habit is bedacht door Stephen Guise (2013). Het is een vrij simpele doch effectieve benadering van het vormen van een krachtige routine. Elke dag twee uur oefenen is een vrij grote commitment. Dus, wat nu als je klein begint? Zo klein dat het stemmetje in je hoofd je er met geen mogelijkheid onderuit kan praten. Als je eenmaal bezig bent mag je zolang doorgaan als je wilt, maar je moet wel elke dag het minimum halen.

Maak van je doel, twee uur repeteren, een mini-doel: elke dag drie minuten repeteren. Ga lekker achter je instrument zitten en begin te spelen. Drie minuten is ongeveer de lengte van een poptrack, dus je kunt ook stellen dat je elke dag één nummer speelt. En denk er om: de handeling moet zo ontzettend haalbaar zijn dat je zelfs uit je bed kunt springen en het nog even kunt doen voordat je gaat slapen.

Stap vier: test je mini-habit

Nu is het zo dat we onszelf vaak beter inschatten dan we zijn. Je moet dus je mini-habit testen om te zien of deze daadwerkelijk zo haalbaar is als je denkt. Het blijft natuurlijk verleidelijk om te denken dat je twintig minuten wel makkelijk elke dag iets kunt doen in plaats van drie. Misschien is het zo, maar misschien is het ook niet zo.

De bedoeling is dat je de routine zo pijnloos mogelijk inslijt. Probeer dus verschillende dingen uit. Speel een nummer, doe een techniek, stel een tijd in. Zolang je het dagelijks altijd en overal kunt doen. Of het nu een bepaalde slag is, een ritme, of puur onderzoek, je moet dagelijks met je instrument bezig zijn.

Stap vijf: wees niet bang om te falen

De mensen die zeggen dat ze in één keer zijn geslaagd om hun mini-habit onder de knie te krijgen liegen. Iedereen faalt weleens. Trek het jezelf niet te veel aan. Alles komt met de tijd. Het enige dat je moet doen, is blijven proberen. Dat op zichzelf is al een routine.

Sommige dagen gaat het van een leien dakje en andere dagen moet je er voor knokken. Mocht het tegenzitten denk dan aan wat Rocky Balboa zegt: “Life is not about how hard you can hit, but how many times you can get up.”

Jamuary challenge

We hebben je de peptalk gegeven, maar nu is het tijd om echt los te gaan. Heb je moeite met het verzinnen van een mini habit? Wat dacht je van één nummer per dag spelen van onze Jamuary kanaal. We hebben heel veel coole tracks voor je en een mooi extraatje is dat je tijdens het meespelen een toffe Jamuary badge krijgt. Tja, wat wil je nog meer? Happy jamming!

Foto’s door Ronald Zijlstra. 

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!