Geschatte leestijd: 4 minuten

Het Chordify-algoritme is de ziel van ons bedrijf. Onze kunstmatige intelligentie, oftewel artificial intelligence (AI), berekent de akkoorden van een liedje wanneer je op de “Chordify-knop” drukt. Heeft het altijd gelijk? Meestal wel, maar soms zijn er kleine afleidingen in de muziek die de berekeningen een beetje lastig maken, wat resulteert in andere akkoorden dan je zou verwachten. In deze blogpost leggen we uit hoe onze AI leert en hoe jij het kan helpen om te leren.

Chordify-algoritme

Het Chordify-algoritme is een AI die naar elk liedje dat je hem geeft luistert en zelf de akkoorden van het liedje uitzoekt. Dit is waarom we een onbeperkte database van nummers hebben. Omdat je letterlijk elk audiobestand en dus elke obscure muziekniche in de wereld kunt chordifyen. Naja, het is natuurlijk iets ingewikkelder dan dat, maar we willen ons niet in technische nerdy details verliezen. Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat onze AI luistert naar het liedje dat je hem vraagt te chordifyen. 

Soms zijn er geen akkoorden in een nummer, maar alleen een baslijn, een zangpartij, een solo op een instrument, of gewoon een ander geluid. Zelfs dan analyseert het Chordify-algoritme wat het “hoort” en probeert de AI mogelijke akkoorden te berekenen die bij dat geluid passen. Dit kan resulteren in een aantal vreemde akkoorden die eigenlijk helemaal niet passen. 

Wat gebeurt er als je een liedje Chordifyt?

Het Chordify-algoritme luistert naar de audio en berekent meteen de akkoorden.

Trainen van het Chordify-algoritme

Het leuke van machine learning en deep neural networks, waar onze AI uit bestaat, is dat ze kunnen verbeteren. We moeten het algoritme echter wel trainen en we hebben verschillende manieren om dat te doen, bijvoorbeeld door het op zomerkamp te sturen. Daar traint het op duizenden liedjes die door mensen zijn geannoteerd. Zo leert het hoe het vergelijkbare geluiden moet analyseren als het die in het “wild” tegenkomt. 

Een andere manier waarop onze AI wordt bijgeschoold is… van jou. Dat klopt, jij kunt het Chordify-algoritme iets bijbrengen door te laten zien waar een akkoord verkeerd is berekend. We moedigen je zelfs aan om dit te doen, want hoe meer ons algoritme leert, hoe beter het wordt en hoe meer jij als gebruiker de perfecte akkoordprogressie tegenkomt. Klinkt goed toch?

chordify algoritme

Kloppen de akkoorden niet?

“Hoe kan ik helpen?” horen we je denken. Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Telkens wanneer je als Premium-gebruiker een liedje bekijkt en ziet dat er een akkoord is dat niet overeenkomt met wat je denkt dat het zou moeten zijn, kan je gewoon op de “Kloppen de akkoorden niet?”-knop drukken. Als je dat doet zie je twee opties. De eerste is de optie “Meld onjuiste akkoorden”. Klik daarop om een venster te openen waarin je ons kunt laten weten welke akkoorden volgens jou onnauwkeurig zijn.

De tweede is de optie “Toon aanpassingen”. Selecteer deze om alle aanpassingen te bekijken die zijn gemaakt. Met “aanpassingen” bedoelen we, wijzigingen die zijn aangebracht in het akkoordenschema van een liedje door op de knop “Verbeter” te klikken. Wanneer je “Toon aanpassingen” selecteert, zie je alle wijzigingen die zijn gemaakt door Chordify-gebruikers of onze eigen top editors, zoals Tom Strandberg

Al onze editors zijn ervaren muzikanten met een perfect gehoor. Zij zijn de belangrijkste leraren van ons Chordify-algoritme en dankzij hen bevatten alle nummers in onze kanalen de juiste akkoordenschema’s. Door hen in ons team te hebben, hebben we het beste van twee werelden: een bijna perfecte AI en de menselijke touch om die aan te vullen.

Hoe leert het Chordify-algoritme bij?

Onze AI leert van door mensen geannoteerde nummers, zoals bewerkingen gemaakt door Chordify-gebruikers en professionele editors.

Tot slot

Dus elke keer als je een akkoordenschema tegenkomt dat nog nauwkeuriger kan, laat het ons weten. Wij zetten de beste mensen aan het werk, zodat jij je favoriete nummers kunt spelen en ons Chordify-algoritme kan leren om nog beter te zijn dan het al is. Het is een vrij solide win-winsituatie als je het ons vraagt. Wat denk je ervan? Veel plezier en happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!