Dit is een blogpost over zelfbouwgitaren van onze vrienden bij Music Groupies.

Zelf een gitaar bouwen? Klinkt als veel gedoe waar je niks voor terug krijgt, helemaal als je bedenkt dat je online gewoon een splinternieuwe voorgebouwde kunt kopen. Het klinkt ook als de weg van de meeste weerstand, en uit alle keuzemogelijkheden de moeilijkste. Maar, je hebt eigenlijk niet veel voorkennis of zwaar gereedschap nodig voor het samenstellen; en je kunt bouwen als een uitdagend leerproces zien. Daarbij heeft het zelf in elkaar schroeven van een gitaar nog een paar voordelen die het overwegen waard zijn. 

Waaruit bestaat een gitaarbouwpakket?

Bij het kopen van een bouwpakket worden alle individuele onderdelen los van elkaar geleverd en je moet hiervan zelf een volledig functionerende gitaar fabriceren. In de meeste pakketten tref je het volgende aan:

  • Body
  • Nek
  • Pickups
  • Borgplaatjes
  • Potmeters
  • Brug
  • Elektrische draden
  • Stemmechanieken
  • Schroeven
  • Wisselschakelaar
  • Et cetera …

De rest spreekt voor zich. Jouw taak is om hier een tof en leerzaam doe-het-zelf-project van te maken en natuurlijk de onderdelen aan elkaar verbinden. Het voornaamste is dat je hier geen speciaal professioneel gereedschap voor nodig hebt, behalve wat schroevendraaiers en schuurpapier. Je hoeft dus niet winkel na winkel af te struinen voor een linksom draaiende schroevendraaier met zeshoekige kop van 2,3mm. Je hebt waarschijnlijk genoeg aan je eigen gereedschapskist. 

Daarbij kan dit een goede kans zijn om vertrouwd te raken met alle hoeken en gaten van dit prachtige stukje menselijke vernuft. Uiteindelijk ga je de anatomie van de gitaar meer waarderen. En, nog belangrijker, begrijpen hoe het allemaal werkt leidt uiteindelijk tot een beter spel.

Waarom kiezen voor een bouwpakket in plaats van een voorgebouwde gitaar?

Het is geen simpel project, maar steeds meer muzikanten kiezen ervoor, omdat er een aantal voordelen zijn ten opzichte van een voorgebouwde gitaar.

Maak het persoonlijk

Het bouwen en gebruiken van een gitaar die je eigenhandig in elkaar hebt gezet geeft een gevoel van trots en gehechtheid. Je bent niet simpelweg de eigenaar van een gitaar, want je hebt deel uitgemaakt van het hele maakproces. Daarom kun je op elk onderdeel je stempel drukken. Sommige verkopers laten je ook nog de precieze samenstelling van je bouwpakket aanpassen, zo kun je bijvoorbeeld verschillende houttypes, hardware, of pickups kiezen. Als je eenmaal een pakket hebt samengesteld, kun je ook nog een persoonlijke afwerking toevoegen, bijvoorbeeld in de kleur, het design of een gravure. Dit betekent dat je een one-of-a-kind-gitaar kunt creëren die echt uniek is en nergens ter wereld te koop is. 

Een nieuwe hobby

Als je het maakproces als leuk en ontspannend ervaart, waarom maak je er dan geen hobby van? Het is een fijne bezigheid en het kan je go-to tijdverdrijf worden als je handen jeuken en je een nieuw project zoekt om je tanden in te zetten. Het is creatief en nooit saai, en het resultaat is bruikbaar en concreet. Ondanks dat het aan het begin misschien uitdagend is, zodra je je draai hebt gevonden werk je sneller en met meer plezier. 

De prijs

De prijs hangt natuurlijk af van het merk, maar een bouwpakket kan een goed alternatief zijn voor beginnersgitaren van lage kwaliteit of merkgitaren die buiten je prijsklasse vallen. Je moet natuurlijk wel bedenken dat het nog wat tijd kost om de boel in elkaar te zetten, maar als je van projecten houdt en het hele maakproces je aanspreekt, dan betaalt een bouwpakket zich zeker terug.

Volgende keer dat je erover denkt om je gitaarcollectie aan te vullen met een nieuw exemplaar, of als je je eerste gitaar gaat kopen, overweeg dan de voordelen die je haalt uit een zelfbouwgitaar. 

Simon Dupree ontdekt al op jonge leeftijd zijn passie voor muziek. Sindsdien is muziek een essentieel onderdeel van zijn leven. Als hij niet aan het oefenen is, zit hij achter zijn toetsenbord om stukjes voor Music Groupies te schrijven.     

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!