Van gekke custom instrumenten tot obscure muzikanten, Chordify Relics is de plek om leuke feiten, muziek mythen en andere top-notch trivia te ontdekken!

Geschatte leestijd: 5 minuten

Een goed instrument kopen is nooit goedkoop. De meeste stervelingen betalen liever wat extra voor een beter geluid, vakmanschap, fijne materialen of gewoon een heel gaaf ontwerp. Maar voor de gelukkigen die veel geld hebben, kun je ook torenhoge bedragen betalen op basis van wie het instrument heeft gemaakt, wie het in bezit heeft gehad of zelfs vernield.

Velen van u weten natuurlijk hoe ongelooflijk duur een goede viool is en zijn bekend met de naam van de beroemde vioolbouwer Antonio Stradivari. Een lijst samenstellen met de duurste instrumenten ter wereld levert waarschijnlijk 5 verschillende violen van deze man op. We wilden echter wat diversiteit aanbrengen, daarom zijn hier 5 van de meest exorbitant geprijsde instrumenten gekocht door mensen met meer geld dan talent.

5. Roy Roger’s OM-45 Deluxe Acoustic Guitar van C.F. Martin and Company Prijs: $554,500

De meeste gitaristen zijn wel bekend met Martin-gitaren. Het bedrijf bestaat al sinds 1830 en is bekend om de uitstekende klank en kwaliteit van zijn akoestische gitaren. Deze gitaar was eigendom van country & western muzieklegende Roy Rogers en werd in 2009 verkocht voor maar liefst $554.500 op een veiling van Christie’s. Ken je dat liedje “Tumbling Tumbleweeds” nog (als je The Big Lebowski hebt gezien wel)? Dat is Roy Rogers.

Nog een leuk weetje voor alle filmliefhebbers. De gitaar die vernield werd in The Hateful Eight was ook een Martin, 145 jaar oud en minstens 44.000 dollar waard. De rekwisietenjongen vergat hem te vervangen voor de scène. Whoopsie…

4. Blackie –  Eric Clapton’s favoriete custom Fender Stratocaster
Prijs: $959,500

Eric_Clapton_Blackyphoto: Chris Hakkens

Clapton is niet echt creatief in het verzinnen van namen voor zijn gitaren. “Zoals wat?”, horen we je al denken. Nou zijn eerste Fender heette Brownie. De gitaar waar we het nu over hebben heet Blackie. Drie keer raden waarom. Clapton speelde hier bijna uitsluitend op tijdens live shows tussen 1974 en 1985. Hij verkocht Blackie in 2004 voor 959.500 dollar, waarmee hij het wereldrecord vestigde voor de duurste gitaar ooit verkocht.

Leuk feitje: Blackie is eigenlijk gemaakt van drie gitaren. Clapton kocht zes 1950s Stratocasters in een gitaarwinkel in Tennessee voor 200 dollar per stuk, gaf er drie weg aan beroemde gitaarvrienden Pete Townshend, Steve Winwood en George Harrison, en gebruikte de beste stukken van de overgebleven drie gitaren om het Frankenstein monster te maken dat Blackie heet.

3. John Lennon’s Steinway Z piano
Prijs: $2,08 miljoen

JohnLennonPhoto: Dave Fey

Stel je een piano voor met brandplekken van sigaretten die voor meer dan $2 miljoen verkocht wordt. Stel je nu voor dat John Lennon erachter zit, terloops het liedje Imagine aan het schrijven is op een zonnige ochtend in 1971 in zijn appartement in New York. Dat is deze piano hier. George Michael kocht hem in 2009.

2. Duport Stradivari Cello
Prijs: $20 miljoen

Deze cello is gemaakt door niemand minder dan Stradivari zelf en genoemd naar Jean-Louis Duport, die hem rond 1800 bespeelde. Je vindt hier en daar een deukje, maar daar zit een verhaal achter: Duport speelde voor de beroemde historische figuur, Napoleon Bonaparte. De kleine generaal vroeg Dupont of hij zelf een deuntje op het instrument mocht proberen te spelen. De deuken zijn te danken aan Napoleons onhandige geklungel en dat is een van de redenen waarom het in 2007 voor 20 miljoen dollar werd verkocht.

1. Stradivari Viola
Prijs: $45 miljoen

1.violaphoto: AP Photo/Kin Cheung

En tenslotte, het belachelijk duurste instrument numero uno: de Stradivari altviool, verkocht voor maar liefst 45 miljoen dollar. Er zijn nog tien van deze schatjes over in de wereld en dit is het best bewaarde van allemaal, uiteraard gemaakt door Antonio Stradivarius.

Om u een beetje historische context te geven: Stradivari (1644-1737) maakte violen, altviolen, cello’s en harpen en wordt algemeen beschouwd als de grootste ambachtsman ooit op het gebied van instrumentenbouw. Zijn vaardigheden waren onovertroffen en zijn pareltjes klinken vandaag de dag nog steeds beter dan alle andere instrumenten die ooit op de markt verschenen (mits door goede vakmensen bewaard natuurlijk), ook al zijn ze meestal meer dan 300 jaar oud.

De grap is dat men altviool beschouwd als de “domkop” van de strijkerssectie in het orkest. Daar worden voortdurend grappen gemaakt ten koste van de altviolisten. In dit geval lijkt er echter op dat zij het laatst lachen!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!